More  Destinul unei femei de poveste

  dragos2

  Există oameni care prin simpla prezență ne duc într-o realitate frumoasă, atingându-ne sufletul cu gesturi simple și feluri de a fi. Asta se întâmplă și în cazul Laviniei Dragoș, pianista sătmăreancă care cucerește oameni prin farmecul simplității și deplină modestie.

  Primii pași în fascinanta lume a artei

  Cu pași mărunți, dar cu ambiție de fier, a pornit pe calea muzicii, descoperind în artă refugiul și liniștea de care fiecare suflet are nevoie. A studiat la Liceul de Arte ”Aurel Popp din Satu Mare, la clasa profesoarei Manfredi Anamaria. A absolvit apoi Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, la clasa profesoarei Adriana Bera, unde și-a obținut diploma de licență și diploma de master.

  Din dorința de a aprofunda atât viața, cât și sensurile ei, după terminarea studiilor, Lavinia s-a hotărât să plece în Franța. Acolo viața ei a căpătat, într-adevăr, un rost. A descoperit oameni de excepție și lucruri care i-au schimbat viața, făcând din sătmăreanca noastră, în cele mai frumoase sensuri, o femeie adevărată.

  ”În 2006 am plecat în Franța pentru a căuta un sens mai profund al vieții mele. Am întâlnit astfel Fundația Résonnance și pianista fondatoare, Elizabeth Sombart. La Résonnance am găsit ceva extraordinar, pedagogia bazată pe fenomenologia sunetului și gestului, pe care am descoperit-o și am aprofundat-o alături de discipoli ai lui Sergiu Celibidache. Este fascinantă această abordare care studiază relațiile dintre sunete și impactul lumii noastre interioare. Mi s-a părut uimitor faptul că o Fundație internațională a dezvoltat o pedagogie a unui român extraordinar. De atunci proiectele pe care le dezvolt sunt în legătură cu Résonnance”, a spus Lavinia Dragoș.

  Bucuria de a trăi: muzică, speranță și credință

  În 2013, Lavinia Dragoș a înființat Fundația Résonnance România, care are ca scop difuzarea muzicii clasice dar și promovarea excelenței în muzică. Pe lângă posibilitatea de a-și dezvolta talentul, tinerii care au șansa de a studia cu Lavinia se bucură, totodată, de acea îmbogățire spirituală atât de necesară.

  ”Răspândesc valoriile acestei pedagogii prin cursuri de măiestrie, susținem tinerii pianiști de excepție, oferindu-le șansa la scenă atât în țară, precum și în străinătate, dezvoltând o mobilitate a artiștilor în cele 7 filiale. Nu în ultimul rând, ”ducem muzica în locuri unde ea nu este”, în spitale, cămine de bătrâni, hospice, închisori. Astfel răspândim mesajul universal al muzicii unui număr cât mai mare de persoane, pentru a le aduce bucurie și consolare”, a adăugat pianista.

  Lavinia crede în țara în care s-a născut, în tinerii români, dar și în talentul care se ascunde în spatele acestora.

  ”Mi-aș dori să publicăm Pedagogia Résonnance în limba română și să pot promova frumusețea pe care o are România prin tinerii de excepție în care am încredere și cărora doresc să le transmit că misiunea lor poate aceea de a face bine cu degetele lor, să slujească muzică și să nu se servească de ea. Adevărata recompensă a muzicii este interioară, cum spunea Beethoven”, a afirmat Lavinia Dragoș.

  Puterea unui suflet cucerit de muzică și frumos

  Atât prin ținută, cât și prin gesturi și comportament, Lavinia reușește să cucerească suflete și să lase mereu în urmă o umbră de bunăstare și liniște sufletească. Hrănindu-se cu muzică și artă, sătmăreanca dorește să transmită unui număr cât mai mare de oameni un mesaj, și anume acela că muzica clasică oferă liniște și libertate.

  ”Muzica are o putere fantastică asupra noastră și un mesaj de pace. Muzica vorbește tuturor, indiferent de mediul social, pentru că vorbește sufletului și are puterea de a restaura unitatea interioară. Muzica a dat un sens profund vieții mele și m-a ajutat să mă cunosc mai bine. Trebuie să continuăm să visăm să sperăm. Muzica clasică ne dă șansa să accedem un spațiu-timp unde suntem liberi și liniștiți. Puterea trebuie să o găsim în noi și să avem încredere în unele persoane pe care Dumnezeu ni le pune în cale spre a ne ajuta. Și să nu uităm că acest drum e infinit…”, a mai adăugat Lavinia.

  10171755_774064162662841_5391432298099912995_n

  Lavinia Dragoș, pe scena Ateneului Român

  Lavinia Dragoș va evolua duminică, 19 februarie, pe scena Ateneului Român, în cadrul primului concert al Cameratei Regale, ansamblu aflat sub patronajul Principelui Radu. Sătmăreanca va cânta în deschiderea concertului împreună cu Elizabeth Sombart, J.S. Bach -concertul pentru două piane și orchestra BWV 1060 în do minor.

  ”Este o onoare și o plăcere deosebită să deschidem stagiunea Cameratei Regale cu oameni minunați, muzicieni de excepție cu care am creat deja o legătură. Pianista Elizabeth Sombart este profesorul meu în ultimii 10 ani, iar cu maestrul Pierre Vallet am avut ocazia să lucrez timp de 3 săptămâni în Elveția, pregătind ultimul CD Adagio al Elzabethei Sombart cu Royal Philharmonic Orchestra. Camerata Regală este un ansamblu cu deschidere către abordarea fenomenologică a muzicii. Împărtășim frumusețea și exigența muzicii…aștept cu nerăbdare acest concert”, a încheiat Lavinia.

  În prezent Lavinia este profesoară de pian la Liceul de Arte din Oradea, totodată colaborează și cu clasa de Canto a Facultății de Muzică din Oradea, și este doctorandă la Timișoara.

  Ioana Simion

  274b91581c9cdc4baa8088622eff12c2

   

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE