More


  Județul în care Satu Mare este o comună

  =

  Un lucru mai puțin cunoscut de sătmărenii din județul Satu Mare este acela că, privind în celălalt colț de țară, aceștia pot vedea alți mii de români care poartă același supranume cu a lor, și anume acela de sătmăreni. În nord-estul României, o localitate din județul Suceava poartă același nume ca și cel al județului nostru, Satu Mare.

  Satu Mare, comuna comorilor

  Comuna Satu Mare din județul Suceava, supranumită și comuna comorilor datorită legendelor care stau la baza istoriei acesteia, este o comună bucovineană formată din satele Satu Mare și Țibeni. O comună care nu se întinde pe o suprafață foarte mare, însă care se bucură de liniștea și traiul autentic, regăsit la fiecare pas, Satu Mare este o comună mai puțin populată de cei din exterior.

  ”Comuna Satu Mare, prin așezarea ei geografică, este vizitată numai de oamenii care au efectiv treabă în Satu Mare. Nu este așezată nici pe un drum național, nici pe un drum european, e o comună ascunsă. Cu toate acestea, ne bucurăm de toate facilitățile de care se poate bucura o așezare rurală”, spune Ștefan Cramarciuc, primarul comunei Satu Mare.

  Localitatea a fost atestată documentar la data de 15 iulie 1445, însă originea localității se situează mult înainte deoarece în diferite documente istorice Satu Mare apare ca dreapta ocină domnească. Începând cu a doua jumătate a secolelor XIX și XX, inclusiv după unirea Bucovinei cu Regatul României, comuna Satu Mare ia un avânt puternic datorită colonizării cu nemții și maghiarii.

  Influența acestora este vădită în felul în care localnicii și-au amenajat gospodăriile, dar și prin diversitatea confesională. Odată cu acești imigranți, în comună au pătruns noi religii precum protestantismul și adventismul. Totuși religia ortodoxă și cea catolică a continuat să predomine. De asemenea, arhitectura caselor, care poate fi admirată și astăzi, arhitectură care își are rădăciniile din influențele nemților și maghiarilor de la acea vreme.

  Sătmărenii din Bucovina

  Despre caracterul sătmărenilor vorbesc atât faptele, avutul și credința lor, dar și primarul care le conduce destinele de peste 20 de ani. Din anul 1996, Ștefan Cramarciuc este primarul comunei Satu Mare. Între acesta și locuitorii comunei s-a legat o relație mai mult decât administrativă, aprecierea și respectul reciproc face ca în comună să domnească întotdeauna spiritul bunăstării și al păcii. 3.594 de sătmăreni conviețuiesc în comuna Satu Mare, loc pe care toți îl consideră o bucată binecuvântată de pământ, motiv pentru care grija pentru gospodării și agricultură prezintă o prioritate în viața acestora.

  ”Cunoașterea e reciprocă, eu îi cunosc pe ei și ei mă cunosc pe mine. Eu aici sunt născut, iar nu făcut. Îi cunosc pe consătenii mei, sunt oameni foarte harnici. În fiecare anotimp, toamna cu lucrările de pregătire, primăvara cu lucrările de însemânțat, vara cu lucrările de întreținere a culturilor și apoi recoltatul, toate se fac ca la carte. Dacă cineva vizitează câmpurile din comună, automat își face o imagine completă despre sătmăreni. E o frumusețe! Și aceasta este cartea de vizită a sătmărenilor”, a mai spus Ștefan Cramarciuc.

  Satu Mare, județul și comuna

  În concluzie, pe sătmărenii din nordu-vestul României nu îi leagă de cei din nord-estul țării nimic mai mult decât traiul în aceeași țară, limba ce-o vorbesc și numele de sătmăreni. În România există, de asemenea, mai multe sate care poartă denumirea de Satu Mare, în județe precum Harghita sau Arad, însă suprafața pe care acestea se întind este una foarte mică.

  Ioana Simion

  satu mare  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img