Pericol de inundații în județInundatii-Satu-Mare

Precipitațiile destul de abundente căzute în zona de deal a județului Satu Mare, în special din Țara Oașului, a determinat topirea zăpezilor de pe versanți. Asta a dus la formarea de torente, văile și pâraiele s-au umflat, iar principalul colector din Oaș, rîul Tur, a depășit cotele de atenție. Acest lucru i-a determinat pe hidrologi să emită o atenționare cod portocaliu de inundații pe acest râu. Mai mult decât atât, cursurile unor ape sunt blocate de gheață.

Cod portocaliu
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod portocaliu de inundații pe râul Tur din județul Satu Mare. Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore și topirii zăpezilor, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale, creșteri importante de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de inundație pe râul Tur — bazin superior și mijlociu, avertizează specialiştii.

Din loc în loc pe râul Tur, dar și pe afluenții acestuia, s-au format zăpoare, sau dopuri de gheață. Acest lucru poate umfla și mai mult debitele cursurilor de apă, care pot ieși din matcă și, în prima fază, există pericolul unor inundații locale.

Alimentarea cu apă a Negreștiului, în pericol
Tot din cauza dopurilor de gheață, în noaptea de 2 spre 3 februarie, în jurul orei 2.30, s-a blocat captarea de apă pe râul Huta Certeze, captarea făcându-se doar de pe râul Tur.

Echipele de intervenție de la Apaserv Satu Mare au intervenit pentru deblocarea captării, astfel încât dimineața în jurul orei 8 s-a reușit repornirea captării pe râul Huta. Debitul de ieșire fiind foarte scăzut, în unele zone din orașul Negrești Oaș presiunea apei va fi foarte scăzută sau va fi întreruptă furnizarea.

Gheață spartă la Tarna Mare
Dopuri de gheață s-au format și pe râul Tarna Mare. Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Satu Mare a intervenit ieri pentru dislocarea a două zăpoare de gheață formate pe râul Tarna Mare, în localitatea Tarna Mare cu personal și cu un buldoexcavator. Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare monitorizează permanent evoluția fenomenelor hidrometeorologice.

Precipitațiile se vor opri din fericire în perioada următoare. Mai sunt prevăzute precipitații mixte în cursul zilei de duminică, dar nu foarte insemnate cantitativ, după care vremea intră într-un proces de răcire destul de accentuată ceea ce duce la oprirea precipitațiilor. Vom avea însă ger peste noapte, temperaturile coborând până la minus 11-12 grade noaptea.

Cristian Stan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts