More  Proiectul privind societățile agricole a fost adoptat. Ioana Bran l-a susținut

  Sătmăreanca Ioana Bran, secretar al Camerei Deputaților, a participat ieri în cadrul ședinței de plen, unde a luat cuvântul, susținând un proiect legislativ extrem de benefic pentru domeniul agricol. Transformarea simplificată a societăților agricole în societăți comerciale  pe acțiuni au stat la baza acestui proiect.

  Motiv de bucurie pentru agricultori. Proiectul a fost adoptat

  Proiectul legislativ numărul 673/2015, pentru completarea legii numărul 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere ȋn agricultură a trecut la votul final în Camera Deputaților, cu 297 de voturi pentru și doar 1 vot împotrivă.

  ”Astăzi ȋn cadrul ședinței de plen am dezbătut și susținut proiectul legislativ numărul 673/2015, pentru completarea legii numărul 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere ȋn agricultură. Acest proiect legislativ propune o procedură simplificată de transformare a societăților agricole ȋn societăți comerciale pe acțiuni, astfel membrii asociați, proprietari de teren și de părți sociale, devin acționari. Societatea agricolă, devenită societate comercială pe acțiuni, poate atrage cu ușurință fonduri private pentru noi investiții, fonduri europene; se vor facilita transmiterea acțiunilor și o circulație liberă a acestora. Acționarii răspund de obligațiile asumate de societate numai ȋn limita valorii acțiunilor subscrise.Fiind o măsura pozitivă și mult așteptată, grupul parlamentar PSD a susținut acest proiect legislativ”, a afirmat Ioana Bran.

  Societățile agricole pot fi transformate în societăți comerciale

  Proprietarii de terenuri agricole, care fac parte din diferite forme de asociere având ca scop exploatarea terenurilor agricole, vor avea de acum la dispoziție o procedură mai simplă de transformare a societăților agricole în societăți comerciale, cu posibilitatea de a accesa astfel noi mijloace de capitalizare. Societățile agricole nu au caracter comercial, iar proiectul legislativ prevedea inițial posibilitatea transformării acestora doar în societăți pe acțiuni, dar, în urma discuțiilor din comisia de specialitate, proiectul a fost modificat astfel încât să dea posibilitatea transformării societății agricole în orice formă de societate comercială, fie ea pe acțiuni sau cu răspundere limitată, așa cum prevede Legea societăților comerciale.

  Avantajele societății comerciale

  Față de societățile agricole, societățile comerciale au ca avantaje posibilități variate de dezvoltare și finanțare a activității, ca urmare, de pildă, a constituirii capitalului prin subscripție publică sau listării companiei la Bursa de Valori. Totodată, transmiterea acțiunilor sau părților sociale este mult mai simplă, iar acționarii răspund de obligațiile asumate de societate numai în limita valorii acțiunilor subscrise.

  Având în vedere faptul că transformarea unei societăți agricole în societate comercială necesită formalitäți multiple pentru înființare, în comparație cu alte forme organizatorice-juridice, inițiatorii legii au propus o procedură mai simplă de transformare în societăți comerciale. Ca urmare, procedura presupune doar obligația asociaților de a depune o cerere de transformare a societății agricole în societate comercială, însoțită de hotărârea adunării generale extraordinare a membrilor asociați și de dovada verificării disponibilităților și rezervării de firmă eliberate de Oficiul Registrului Comerțului, la judecătoria în circumscripția căreia își are sediul societatea agricolă. În urma depunerii documentelor coresunzătoare, societatea agricolă se radiază de drept.

  Societățile transformate vor beneficia și de prevederile Legii 359/2004 privind simplificarea formalităților la înregistrarea în registrul comerțului a persoanelor fizice, asociațiilor familiale și persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum și la autorizarea funcționării persoanelor juridice, cu modificările și completările ulterioare.

  Ioana Simion

  17094033_1453454878049140_1469490012_n

   

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE