More


  Sătmăreancă de succes. De la tenis de performanță la medic devotat

  - Advertisement -

  medic2

  O extraordinară poveste de viață a unei tinere sătmărence este dovada clară că viața poate fi mult mai imprevizibilă decât am crede, la fel și pasiunile care se ascund în noi, ele ieșind la suprafață întotdeauna în momentul potrivit.

  Lorena Hepcal, căci despre ea este vorba, a făcut sport de performanță, mai exact tenis de câmp, timp de 10 ani, jucând în circuitul național la toate categoriile de vârstă. La un moment dat, sătmăreanca s-a clasat în primele 10 jucătoare ale țării, la junior. A participat la diverse turnee în străinătate, reușind chiar să se antreneze o perioadă în Germania. Ce a urmat, însă, după atâția ani de succes în lumea sportului, i-a impresionat pe toți.

  ”A fost cea mai frumoasă perioadă a vieții mele, acest sport m-a disciplinat și format frumos având ocazia să cunosc personalități marcante ale acestui sport, precum: Ruxandra Dragomir și Ion Țiriac. La finalul liceului a trebuit să aleg între a merge mai departe pe linia sportului sau a îmi continua studiile. Decizia a fost foarte grea, mai ales că tatăl meu a fost antrenorul meu, însă am hotărât să merg pe calea cea mai sigură și am ales Facultatea de Medicină”, a spus Lorena.

  Lorena Hepcal, în vârstă de 28 de ani, s-a născut în județul Satu Mare, a studiat la Colegiul Național ”Doamna Stanca”, după care a dat admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” – Cluj Napoca, unde a fost admisă, admisă fiind și la Facultatea de Medicină și Farmacie – Oradea. În cele din urmă a hotărât să rămână la cea de-a doua facultate, considerând că este mai aproape de casă, având totodată și o legătură afectivă cu orașul.

  ”Acum sunt medic rezident în al III-lea an, pe specialitatea Obstetrică și Ginecologie în cadrul Maternității Oradea, pe secția conferențiarului doctor Petru Chitulea. Am ales această specialitate, în primul rând pentru că este o ramură chirurgicală, iar mie îmi place foarte mult munca fizică și am constatat, mergând la diverse stagii dedicate studenților, că mă atrage chirurgia. În al doilea rând, admir ideea de a ajuta să aduci pe lume o viață. Această specialitate este foarte ofertantă și vastă, și îmi oferă multe posibilități de a mă supraspecializa pe diverse ramuri, precum ecografia sau endocrinologia ginecologică”, a mai spus sătmăreanca.

  medic1

  Deși provine din municipiul Satu Mare, Lorena Hepcal spune că în Oradea a fost primită foarte bine, acolo având ocazia să-și desfășoare activitatea într-un mediu foarte modern, alături de un personal foarte bine pregătit. În ceea ce privește programul ei ca medic rezident, sătmăreanca mărturisește că planul de activitate pentru o zi este destul de încărcat. Programul începe cu efectuarea vizitei de dimineață, monitorizarea evoluției pacienților, după care urmează diverse alte activități precum: intrarea ca ajutor în sala de operație, consultații, internări, gărzi…etc. Un medic rezident este evaluat periodic, iar la finalul fiecărui stagiu are obligația de a scrie un examen.

  ”Pe măsură ce avansez în rezidențiat, munca și răspunderea se amplifică. Totodată, periodic participăm la diverse congrese naționale și internaționale unde apar toate noutățile tocmai pentru că medicii sunt într-o continuă formare care durează până la finalul carierei”, spune Lorena.

  Deși locuiește în Oradea, unde a și studiat, sătmăreanca își dorește să se întoarcă în orașul natal și să profeseze aici. Astfel că, din ianuarie, Lorena a început să lucreze la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, pe secția de Obstetrică – Ginecologie.

  ”Mă bucur că am luat această hotărâre, atmosfera este una foarte profesională, dar în același timp foarte caldă. Personalul este foarte pregătit și organizat. Secția a fost renovată, condițiile sunt excelente, blocul operator foarte bine dotat, iar medicii adevărați profesioniști. Am constatat că și aici un medic rezident se poate pregăti la fel de bine. Fac și aici gărzi, și activitatea este asemănătoare cu cea din Oradea, doar că numărul de rezidenți este mai mic. Sătmărencele sunt pe mâini bune!”, a afirmat Lorena Hepcal.

  Sătmăreanca este întristată, însă, de faptul că un mare număr de persoane atacă sistemul medical actual.

  ”Cel mai mult mă întristează faptul că sistemul medical este intens atacat. Constat că și aici medicii sunt tratați asemănător. Există o tendință actuală de a a judeca aspru sistemul, însă trebuie să se ia în considerare că există un deficit de personal destul de marcat, condițiile nu sunt ca și afară, medicii efectuează gărzi istovitoare la distanțe mici de zile. În plus, salariile sunt foarte mici, raportate la munca și răspunderea personalului medical. Totuși, constat cu surprindere că există o generație de medici tineri veniți din diverse centre universitare, care lucrează în cadrul Spitalului Județean, ceea ce este benefic și important pentru orașul nostru”, a afirmat sătmăreanca.

  Lorena are o activitate foarte intensă în fiecare zi, însă cea mai mare satisfacție pe care a avut-o până în momentul de față a fost efectuarea unei operații de cezariană, singură.

  ”Ce mai mult îmi place partea de chirurgie și ecografie din cadrul acestei specialități. Cea mai mare satisfacție de până acum a fost când am reușit să fac singură o operație de cezariană, bineînțeles, asistată și supravegheată de medicul îndrumător. O altă bucurie pentru mine este atunci când reușești să descoperi din timp o stare precanceroasă și de a preveni și trata radical această boală, prin educarea pacientelor și efectuarea unor teste simple și rapide cu rol de screening”, spune tânăra.

  Cu ambiție și responsabilitate, sătmăreanca studiază și activează cât mai mult în spital pentru a-și putea atinge obiectivul, și anume acela de a se întoarce acasă, în Satu Mare. Lorena își dorește să ajută cât mai mulți oameni și să aducă mândrie orașului în care s-a născut.

  ”Pe viitor îmi doresc să îmi iau examenul de specialitate cu brio, să îmi efectuez o pregătire cât mai bună în rezidențiat. Aș vrea să mă întorc în Satu Mare și să lucrez în cadrul Maternității din Spitalul Județean și poate mai târziu, dacă voi avea posibilitatea, să îmi înființez și un cabinet privat și să mă supraspecializez pe ecografie fetală. Cel mai îmbucurător lucru este că îmi place ceea ce fac, dar totul cu voia și ajutorul lui Dumnezeu. Îmi doresc să ajut pe toată lumea și să respect jurământul pe care l-am depus la absolvirea facultății”, a încheiat Lorena Hepcal.

  Ioana Simion

  11540947_1032841150060917_6903962143370341566_n

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare