More  Tranzacții mai multe la Satu Mare, după eliminarea taxei auto

  Legea prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, lege care a intrat în vigoare la începutul acestui an, a adus la Satu Mare o creștere semnificativă în ceea ce privește tranzacțiile. Direcția de Impozite și Taxe Locale – Satu Mare a înregistrat o creștere de 11%, în anul 2017, la impozitul taxei auto.

  Un pas înainte în sfera transferurilor auto

  Potrivit directorului DITL, Dan Mirel, aceasta este cea mai mare noutate a anului 2017 în materie de fiscalitate, faptul că transferul mașinilor se face ca în Germania.

  Încep să se normalizeze lucrurile, Legea 1 a fost un pas înainte în sfera aceasta, a tranzacțiilor auto și cu autovehicule, a deblocat piața. Această lege simplifică foarte mult înmatricularea unor mașini care au fost deja înmatriculate în România, dar nu simplifică neapărat importul. Importul de vehicule merge pe regula codului vamal. A cumpăra un autoturism înseamnă a cumpăra un autoturism de pe teritoriul României. Prin Legea 1, cea de eliminare a taxelor, s-au eliminat multe și pe partea de înmatriculare. O mașină înmatriculată deja în România, poate fi înmatriculată pe noul proprietar, pe cumpărător, doar cu 37 lei, care nu este o taxă, ci este contravaloarea talonului de înmatriculare, certificatului de înmatriculare. Dacă cetățenii se prezintă amandoi la noi, atât cumpărătorul, cât și vânzătorul, cu formularul completat, respectiv cu contractul, la noi durează operațiunea maxim 10 minute. (…) După ce primește viza, își depune actele la serviciul de înmatriculări, cam în 3-4 zile, persoana respectivă are talonul pe numele ei”, a afirmat Dan Mirel.

  Timbrul de mediu pentru mașini, eliminat

  Aceasta a mai afirmat faptul că timbrul de mediu pentru mașini era împovărător, astfel că scoaterea acestuia reprezintă un mare pas înainte.

  ”Pentru mașinile înmatriculate în România, s-a eliminat registrul auto, nu mai este nevoie de omologare, s-a eliminat și timbrul de mediu care era împovărător pentru cetățeni. La timbrul de mediu s-au blocat tranzacțiile în ultimii 4 ani. Valoarea timbrului de mediu era foarte mare, depășea de multe ori valoarea mașinii. Statul român a pierdut mult acolo deoarece cetățenii își înmatriculau mașinile în alte țări. Dacă o înmatriculează în Bulgaria, nu plătește impozit în România. Nu vorbim numai de impozit, vorbim de asigurare, de RAR, de omologare”, a mai adăugat directorul DITL.

  Cetățenii datornici nu pot face tranzacții în România

  De menționat este faptul că persoanele care sunt datornice la bugetul local, nu vor putea face tranzacții pe teritoriul României atât cu bunuri imobile, cât și cu autoturisme.

  ”Trebuie să amintim cetățenilor că dacă au amenzi neachitate, nu au șanse să își facă nici o tranzacție pentru că prioritar la plată este amenda. Noi nu vom putea să facem aceste tranzacții, chiar fără taxe, pentru că dacă au amenzi, nu pot să plătească. Vânzătorul datorează impozitul pe tot anul, asta este o noutate implementată de Codul Fiscal încă de anul trecut, iar cumpărătorul datorează de la 1 ianuarie a anului următor. Ca să pot să se poată face acest contract de înstrăinare-dobândire, este o condiție: persoanele respective să nu aibă datorii la bugetul local. Asta trebuie neapărat precizat, nu se pot face tranzacții pe teritoriul României cu bunuri imobile și autoturisme dacă persoanele respective au datorii”, a subliniat Dan Mirel, directorul DITL.

  Reducere de 10% la plata impozitelor, până în data de 31 martie

  Reamintim sătmărenilor că impozitele și taxele datorate bugetului local au rămas nemodificate față de anul 2016, având ca și termen data de 31 martie pentru a își achita impozitele cu o reducere de 10%. Și în acest an, municipiul Satu Mare acordă o bonificație de 10% pentru plata integrală a tuturor impozitelor datorate municipiului Satu Mare, atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice care își vor achita integral datoriile până la data de 31 martie

  Peste 100 de taxe, eliminate

  Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat pe 25 octombrie Legea privind eliminarea a peste 100 de taxe, inclusiv taxa Radio-TV, iniţiată de Liviu Dragnea. Actul normativ, care duce la anularea a 102 taxe nefiscale, a fost adoptat în procedură de urgenţă în ambele camere al Parlamentului.

  Pe lângă Timbrul de mediu, a mai dispărut și taxa la registrul comerțului, taxa de consulare și de cetatenie, taxa pentru cazierul fiscal, taxa radio-tv, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv și taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Națională de Pensii.

  Ioana Simion

  ditl1

   

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE