22 August 2019
Festivalul Berii Artizanale

Brutăria care angajează mame singure. ”Pâinea cu suflet de mamă”

Filed under: GNV prin Romania,Life,Social |

Câteva femei care îşi cresc singure copiii au primit un ajutor nesperat: câştigă o pâine într-o brutărie socială. Întreprinderea a fost ideea unei organizaţii non-guvernamentale, care a creat locuri de muncă sigure, cu salarii decente, pentru mame aflate în dificultate.

Brutăria este o întreprindere socială care face parte din Centrul Parteneriat pentru Egalitate. Organizaţia ajută fete şi femei singure de mai bine de 15 ani.

Irina Sorescu, preşedinte executiv Centrul Parteneriat pentru Egalitate: „Nu am căutat persoane care să fie calificate, am luat femei care nu ştiau să facă, nu mai lucraseră în brutării, patiserii, au învăţat aici şi pentru că materialele pe care noi le folosim sunt diferite decât cele care se practică în industria panificaţiei.”

Corina Munteanu, manager calitate şi produs:După câteva încercări, că nu ne-a ieşit din prima, am mai avut fete care au venit, au plecat, dar în momentul de faţă avem super echipă, eu sunt super mulţumită şi fericită cu fetele. Sunt muncitoare, corecte, cinstite şi lucrează ca şi cum ar fi afacerea lor.”

Şi le place atât de mult ceea ce fac încât vin în fiecare zi şi de la 40 de kilometri distanţă, cum este cazul Crenguţei. Nu se plâng, chiar dacă nu le e deloc uşor. Luminiţa Buşa, de exemplu, a întâmpinat greutăţi mari ori de câte ori şi-a căutat o slujbă.

Luminiţa Buşă: „Având în vedere că sunt rromă… mai greu. Nu prea ne încadrăm în societate. Ne discriminează.”

Există şi un post care pare mai degrabă pentru bărbaţi, dar tot o femeie este cea care îl ocupă. Marilena Ilie cară lăzile cu pâine, cozonaci sau biscuiţi şi merge prin tot oraşul pentru a livra produsele.

Marilena Ilie: „Sunt responsabilă pe distribuţie plus contabilitatea primară a fabricii, inclusiv pentru aprovizionare.”

În spatele reţetelor se afă Corina Munteanu, pasionată de produsele de panificaţie cu maia. Niciun produs preparat în această brutărie nu conţine drojdie.

Corina Munteanu, manager calitate şi produs: „Nu este maiaua de cozonac care se foloseşte în mod tradiţional în bucătăria românească. Este aluat acru, e altceva. Este făcută doar din făină şi apă, atât.”

Irina Sorescu, preşedinte executiv Centrul Parteneriat pentru Egalitate: „Profitul este folosit în a creşte capacitatea de producţie a brutăriei, în a angaja practic şi mai multe femei. În momentul în care ajungem la maxim, profitul va fi reinvestit în alte programe ale organizaţiei.”

Sursa: digi24.ro

One Response to Brutăria care angajează mame singure. ”Pâinea cu suflet de mamă”

 1. Daca Statul e incapabil sa ii ajute pe acesti oameni, responsabilitatea cade pe umerii fiecareia dintre noi.
  Vedeti si acea doamna rrom, ea ca individ e discriminata strict pe baza etniei. Toti angajatorii sunt sceptici cand vad un rrom la interviul de angajare, si prefera sa respinga din start decat sa isi asume riscuri. Aceasta atitudine tine categoriile defavorizate intr-un cerc vicios din care nu mai pot iesi, desi unii din ei vor si fac eforturi in aceasta directie.
  Cand ai copii si vrei pentru ei un viitor mai bun decat ai avut tu, e si mai greu.

  Ana Alexandra
  23 May 2017 at 10:45
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *