More


  Grevă spontană la Finanțe

  - Advertisement -

  greva

  Funcționarii Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Satu Mare au oprit lucrul luni dimineaţă și s-au organizat într-o grevă spontană. Protestatarii sunt nemulțumiți de proiectul Legii salarizării, care dacă ar intra în vigoare ar urma să ducă la scăderea salariilor celor din domeniul Finanțelor. Activitatea la Finanțe va fi reluată azi.

  Nemulțumirile finanțiștilor
  Liderul de sindicat, Claudia Donca, a declarat că activitatea instituţiei este blocată, nimeni din instituţie nu lucrează şi ghişeele pentru operatorii economici sunt închise. Ea a precizat că doar ministrul Finanţelor poate pune punct grevei, dacă le va accepta revendicările. Ea a admis faptul că greva poate dura şi o săptămână.

  „Salariații Ministerului Finanțelor Publice și unităților subordonate nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcție care poate aduce venituri suplimentare. Guvernul României decât să plătească 35.000 de consultanți fiscali nou angajați, cu salarii de 10.000 lei, dublu față de un salariat al sistemului Ministerului Finanțelor Publice, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariați responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiție mai realistă, corectă și cu efecte în timp, care ar duce la atragerea și păstrarea personalului bine pregătit, care să poată face față noilor cerințe în implementarea politicii fiscale”, se arată într-un comunicat al sindicatului. La protest participă angajați din toată țara.

  Salariații cer Ministerului de Finanțe și Guvernului să revizuiască grilele de salarizare din proiectul de lege, astfel încât „să fie reflectată complexitatea și importanța activității Ministerului Finanțelor Publice și unităților subordonate (ANAF, direcții generale regionale ale finanțelor publice etc.)”, a transmis Alianța Sed Lex. Protestatarii avertizează că greva are o perioadă nedeterminată de timp, ceea ce ar putea duce la „blocarea activității de colectare și a activităților de relații cu publicul”. Problema este că în grila de salarizare există diferenţe şi de 2.000 de lei între angajații din aparatul deconcentrat al Ministerului de Finanțe și al ANAF-ului, și altă grilă pentru minister și ANAF.

  Se reia activitatea
  Funcționarii instituției se vor întoarce astăzi la birou, după ce președintele sindicatului Samfisc Satu Mare, Claudia Donca, a precizat că, cel puțin două zile, marți și miercuri, la Satu Mare se va lucra. ”Nu vrem ca din cauza noastră să fie categorii de oameni care să nu-și poată primi salariile sau să nu se poate desfășura anumite activități. De aceea, marți se va lucra cu program normal. Miercuri, toți liderii de sindicat din țară ne vom duce la București unde vom avea o întâlnire cu ministrul Finanțelor. În funcție de rezultatele acestor discuții angajații din Finanțe vor decide dacă vor mai relua sau nu activitatea începând de joi. Cert este că, cel puțin marți și miercuri, la Satu Mare se va lucra”, a declarat Claudia Donca. Liderul de sindicat a mai precizat că acțiunea de ieri nu a fost organizată de sindicat ci a fost vorba despre o grevă spontană.

  Rareş Jucan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img