More

    Moaștele Sfântului Nicolae și ale Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, pentru prima dată în Satu Mare

    18641532_120332000952390017_1849893193_o

    Cinstirea sfintelor moaşte îşi găseşte un temei adânc în învăţătura de credinţă a Bisericii Ortodoxe. Actul de cinstire a rămăşiţelor pământeşti ale sfinţilor apare în deceniile veacului apostolic şi continuă în veacul următor. Mântuitorul Însuşi vorbea despre calitatea deosebită pe care o dobândesc cei care se împărtăşesc cu Trupul şi Sângele Său, primind în felul acesta arvuna nemuririi. Sfântul Apostol Pavel ne încredinţează că „dacă ucideţi, cu duhul, faptele trupului, veţi fi vii“. Faptul că Biserica a cinstit de la început sfintele moaşte ne-o atestă, înainte de toate, Sfânta Scriptură.

    Tocmai pornind de la aceste premise, faptul că în municipiul Satu Mare au fost aduse pentru prima dată Moaștele Sfântului Nicolae și ale Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu a avut un impact deosebit în rândul credincioșilor sătmăreni. Astfel, mii de sătmăreni au participat duminică la Liturghia Arhierească oficiată de către un sobor de preoți, în frunte cu episcopul ortodox de Maramureș şi Satu Mare, Iustin Sigheteanul, cu ocazia sărbătoririi hramului Bisericii ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Satu Mare. Din sobor a mai făcut parte și protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan. La slujbă a participat fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi.

    La final, sătmărenii au stat la rând pentru a se închina raclei cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae şi raclei cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. De la ora 17.00, moaștele au fost duse în Catedrala ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, unde a avut loc o procesiune ritualică prin care s-a inconjurat biserica, a avut loc o slujbă și oamenii s-au închinat din nou plini de speranță la mai bine sub toate aspectele vieții lor.

    E important de menționat faptul că astăzi, la ora 17.00, credincioșii se vor putea închina la moaște în Biserica Ortodoxă cu hramul „Sfântul Nicolae” din Satu Mare.

    Rares Jucan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE