More


  Pe urmele civilizaţiei din Ţara Codrului

  - Advertisement -

  Codru 1

  Ţara Codrului este o zonă etnografică întinsă pe teritoriul judeţelor Sălaj, Satu-Mare şi Maramureş iar locuitorii zonei s-au considerat întotdeauna „codreni” şi, de-a lungul secolelor, şi-au făurit o civilizaţie proprie, cu trăsături distincte, care i-a diferenţiat mereu de celelalte ţinuturi transilvănene.

  Codru 4

  O idee inedită a prins viaţă într-o regiune a României cunoscută sub numele de Ţara Codrului: crearea unui muzeu distribuit, menit să păstreze obiecte vechi (ce duc cu ele poveşti ale unor tradiţii sau obiceiuri pe cale de dispariţie), în locurile de care aceste obiecte aparţin. Proiectul se numeşte „Luminile Codrului” şi a cuprins mai multe etape.

  Codru 2

  „Luminile Codrului” este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi pus în practică de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, în parteneriat cu Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş şi Asociaţia de Dezvoltare „Pro Maja” din Bogdand, judeţul Satu Mare. AFCN a acordat 60.650 de lei proiectului, iar beneficiarul (Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj) asigură o cofinanţare de 20.000 de lei (proiectul a fost scris, depus şi aprobat în sesiunea de primăvară 2014). Iniţiatorii lui şi-au propus să studieze un spaţiu etno-folcloric ce nu prea este abordat ca întreg şi să îl pună în valoare prin implementarea unui concept atipic – muzeul distribuit. Ce înseamnă un muzeu distribuit: existenţa mai multor spaţii ce pot adăposti bunuri cu semnificaţie culturală, istorică, documentară, spaţii aflate în regiunea de unde provin bunurile, distribuite în teritoriu (şi administrate fie independent, fie la comun, dar sub un concept unitar). Avantajul acestui tip de muzeu este că permite păstrarea mărturiilor în zona lor de provenienţă, în loc să rupă obiectele, cu poveştile lor, de locul de baştină şi să le ducă într-un spaţiu aflat la mare distanţă (cum se întâmplă în abordarea „clasică” în etnografie).

  Codru 3

  Ţara Codrului este străjuită de trei ape curgătoare: Someşul, la nord, Sălajul, la est, Crasna, la vest – acestea fiind frontierele naturale ale ţinutului, plus latura sudică, închisă de mai multe sate cu populaţie maghiară (Lelei, Hodod, Nadişu Hododului, Ser, Bogdand). La fel ca în alte regiuni ale României, valorile şi tradiţiile zonei sunt supuse „atacului” modernităţii (marcat de factori variaţi, precum urbanizarea, lipsa fondurilor, lipsa interacţiunii între autorităţi, schimbări la nivel de opţiune confesională etc.). Proiectul „Luminile Codrului” şi-a propus să redescopere obiceiuri, practici şi informaţii despre istoria locală, arta, meşteşugurile zonei sau mutaţiile socio-economice, care să acopere, cu aproximaţie, ultimii 70 de ani. În teren, etnografii au remarcat pericolul de dispariţie care pândeşte civilizaţia tradiţională a Ţării Codrului: obiceiurile vechi sunt uitate, mor, sunt înlocuite cu surogate moderne, iar meşteşugurile ies din practică. Pentru a realiza muzeul distribuit, una din activităţile lor a fost achiziţia unor bunuri culturale cu o vechime mai mare de 50-80 de ani, care să reflecte cultura tradiţională a zonei. Cu aceste obiecte, sunt organizate acum cele trei puncte de informare culturală cu caracter muzeal, în cele trei judeţe pe care se întinde Ţara Codrului. Cel puţin 30 de persoane au fost instruite, în cadrul proiectului, pentru a face faţă activităţilor specifice derulate de muzeul distribuit.

  Sursa – Camelia Jula /Actual  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare