More


  Un traseu de 3 zile prin Maramureş

  - Advertisement -

  Maramu-1

  Pentru a descoperi tot ceea ce are de oferit superba zonă a Maramureşului, cu frumuseţile sale naturale greu de descris în cuvinte şi bogatul patrimoniu cultural istoric, este nevoie poate de o viaţă întreagă. Pentru cei care au la dispoziţie doar un weekend, un traseu prin Maramureş poate însemna începutul unei frumoase legături sentimentale cu aceasta zonă ce îndeamnă la reîntoarcere către tradiţii.

  Ziua 1 în Maramureş
  A. Baia Mare
  Există numeroase motive pentru a începe un traseu prin Maramureş din Baia Mare, iar faptul că oraşul acesta este capitala de judeţ este doar unul dintre ele. Oraşul este unul plin de obiective turistice de o diversitate şi o bogăţie culturală ce captivează vizitatorii şi îi poate ţine ocupaţi ore întregi. Având doar o zi la dispoziţie, se recomandă o primă oprire la Turnul Sfântului Ştefan din care panorama întregului oraş este una de poveste.

  Turnul Sfântului Ştefan
  Înalt de 40 de metri, turnul este ultima rămăşiţă a unei biserici construită în stil gotic. Cu trei scări de piatră ce duc către vârf, turnul cu ceas este simbolul oraşului Baia Mare şi adăposteşte doua clopote, fiecare dintre pereţii săi deosebindu-se prin blazoane sau basoreliefuri.

  Maramu-2

  Piata Libertăţii
  Piata Libertăţii este centrul vechi al oraşului, un loc ideal pentru o scurtă plimbare înainte de a lua masa de prânz într-unul dintre restaurantele cu specific din zonă. Zona centrului istoric a oraşului cuprinde peste 20 dintre cele mai vechi clădiri, construite începând cu secolul XV.

  Bastionul Măcelarilor
  O ultimă oprire înainte de a părăsi oraşul Baia Mare către zone mai îndepărtate ale Maramureşului este Bastionul Măcelarilor sau Turnul din Munţi, construcţie ce datează din secolul XIV şi ultimul turn medieval al oraşului rămas dintre cele 7 care păzeau în trecut Baia Mare. Turnul găzduieşte numeroase ateliere şi workshop-uri pe toată perioada caldă, dar şi festivaluri de film sau târguri.

  Maramu-3

  B. Baia Mare –
  Lacul Firiza: 10 km
  Lacul de acumulare Firiza obişnuia să fie considerat o localitate la marginea orasului Baia Mare însă aceasta a devenit treptat un cartier al oraşului. Barajul Firiza alimentează orasul Baia Mare şi are un lac de acumulare cu o lungime de 3 km şi o lăţime de 1 km ce oferă un peisaj superb, total diferit de atmosfera unei plimbări prin oraş. Aici se pot petrece câteva clipe de relaxare şi se pot face o serie de poze superbe înainte de pornirea la drum către locul de cazare la sfârşitul primei zile de explorare a Maramureşului.

  Maramu-4

  C. Baia Mare – Bârsana: 66 km
  Zona mănăstirii Bârsana este una dintre zonele reprezentative pentru întregul Maramureş. Aici, construcţiile de lemn se armonizează perfect cu natura iar mănăstirile par rupte la propriu dintr-un colţ de rai. Se recomandă cazarea în zona Bârsanei, aceasta fiind un punct din care se poate ajunge cu uşurinţă la numeroase dintre cele mai reprezentative obiective turistice din zona Maramureşului.

  Ziua 2 în Maramureş
  Mănăstirea Bârsana
  După o noapte odihnitoare la una dintre opţiunile de cazare alese în Bârsana, prima parte a zilei a 2-a merită dedicată pe deplin unei vizite la Mănăstirea Bârsana, simbol al creştinismului ortodox din România şi un superb exemplu de arhitectură ecleziastică. Sub forma de ansamblu monahal, mănăstirea este construită din lemn, iar cel mai înalt punct este turnul cu clopotniţă (57 m). În cadrul mănăstirii sunt amenajate diverse muzee, fiecare cu taxa proprie (sumele sunt modice, aproximativ 2 lei/adult), iar pentru fotografii se plăteste o taxă în plus.

  D. Bârsana – Sighetu Marmaţiei: 20km
  Memorialul Durerii (Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei)
  Această parte întunecata a istoriei ce nu se aplică doar acestei zone, ci întregii ţări, nu trebuie uitată. Vizitarea muzeului memorial din Sighet reprezintă o experienţă profundă, intensă, însă adesea cele mai dureroase lecţii ale istoriei sunt cele ce nu trebuie uitate. Deschis în 1993, muzeul prezintă într-o lumină obiectivă teme ale represiunii comuniste.

  Maramu-5

  E. Sighetu Marmaţiei – Săpânţa: 19 km
  Cimitirul Vesel
  Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice nu doar din Maramureş ci din întreaga Românie. Cimitirul Vesel aduce anual numere impresionante de turişti din întreaga lume. Motivul este modul inedit în care moartea este tratată în acest cimitir. Persoanele plecate dintre cei dragi sunt sărbătorite într-un mod “vesel”, uşor umoristic, cu cruci viu colorate pe al căror lemn sunt pictate reprezentaţii naive ale celor care odihnesc pe acel loc. Pe multe dintre cruci, viaţa şi motivul morţii celor ce odihnesc aici sunt descrise în versuri simple ce demonstrează capacitatea unică a românului de a face haz de necaz.

  Ziua 3 în Maramureş
  G. Bârsana – Staţiunea Borşa: 62 km
  Ultima zi în Maramureş merită să fie dedicată naturii superbe din zona iar cel mai potrivit loc pentru relaxare înainte de plecare acasă, înapoi la ritmul haotic al vieţii de zi cu zi, este Staţiunea Borsa, aflată la 62 km de Bârsana. După un mic dejun la pensiune sau la locul de cazare, drumul poate fi parcurs cu maşina în aproximativ o oră.

  Din Borşa, turiştii pot ajunge la Cascada Cailor prin două metode, fie pe traseul marcat ce durează în jur de o oră si jumătate pe potecuţa, prin pădure, fie cu telescaunul ce operează şi pe perioada de vară, când pârtia nu este folosită.

  Primul telescaun urcă la ora 9:00 iar ultimul la ora 17:00 cu un tarif de 8 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Din vârful pârtiei până la Cascada Cailor, de unde începe şi rezervaţia naturală a Munţilor Rodnei, drumul este un coborâş prin pădure.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img