More


  Victimele inundațiilor din 14 Mai 1970, comemorate la Satu Mare

  - Advertisement -

  14-mai

  Victimele inundațiilor din data de 14 Mai 1970 au fost comemorate ieri la Satu Mare la monumentul ridicat în cartierul care poartă numele datei în care s-a produs tragedia.  La eveniment au fost prezenți, printre alții, parlamentarii sătmăreni Romeo Nicoară, Turos Lorand și Magyar Lorand, subprefectul Altfatter Tamas, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, viceprimarii Adrian Albu şi Doina Feher, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Adrian Ştef, consilieri locali și județeni, simpli cetăţeni.

  După intonarea Imnului de Stat al României, un sobor de preoți de toate confesiunile s-a rugat pentru cei care au decedat în urma catastrofei din data de 14 Mai 1970, fiind ridicat și un parastas în memoria lor.

  Apoi a luat cuvântul primarul Kereskenyi Gabor, care a vorbit despre cea mai mare catastrofă naturală care s-a abătut de-a lungul timpului asupra orașului Satu Mare.

  ”În urmă cu 47 de ani s-a declanșat o calamitate care a marcat profund istoria modernă a municipiului Satu Mare. Apa Someșului a năvălit în case, peste ogoare, peste străzile Sătmarului și a unei treimi din județ, distrugând agoniseala de o viață a oamenilor. Someșul a rupt digul de protecție pe malul drept pe raza localității Odoreu. Aici, în data de 13 mai, cotele apelor Someșului urcă de la 422 cm la 610, ca apoi, în 14 mai, 1970, să atingă cota de 770 cm. Pentru a putea stopa inundația, era necesară înălțarea digului cu 1,5 m pe toată lungimea lui. Specialiștii susțin că digurile care rezistau până la un debit de 2000 mc pe secundă, au fost spulberate de viitura care avea un debit aproape dublu – 3.600 mc pe secundă. Puhoiul s-a revărsat apoi peste municipiul Satu Mare.

  Bilanțul distrugerilor provocate de ape în acele zile dezvăluie o imagine cutremurătoare: apele au curmat 56 de vieți omenești, au distrus 4.093 de case, au afectat 28.076 de clădiri și au fost inundate 120 de mii de hectare de teren. În actualul cartier care poartă numele zilei marii tragedii, 14 Mai, apele au atins cota de 2 m. Circulația rutieră și feroviară a fost întreruptă, astfel că orașul Satu Mare a fost izolat complet de restul țării.

  14-mai2

  Privind retrospectiv în trecut, putem afirma cu certitudine că inundațiile din luna mai 1970 reprezintă cea mai mare calamitate naturală abătută asupra orașului Satu Mare și a împrejurimilor sale. Scrierile vechi amintesc despre inundații produse în secolele 18 și 19, însă niciuna nu a atins cote de peste 900 cm, ca în cazul celei din 1970, iar numărul victimelor și a pagubelor materiale era mai scăzut.

  Atunci am stabilit și relațiile de înfrățire cu orașele Zuphten din Germania și Wolfenbuttel din Olanda. Relații care s-au menținut și peste 4 decenii. Iată, astfel, pe lângă comemorarea victimelor, azi avem posibilitatea de a omagia și solidaritatea sătmărenilor și uriașul efort depus în munca de reclădire. Să păstrăm acest spirit solidar și să-l folosim pentru înflorirea orașului”, a spus Kereskenyi în cuvântul său.
  În continuare, au fost depuse coroane de flori din partea Prefecturii, a Consiliului Județean, a Primăriei Satu Mare, a UDMR, PSD, PNL și ALDE.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img