More


  Investiţii anemice în natalitate şi pregătirea tinerilor

  - Advertisement -

  Se spune că în ţările dezvoltate se investeşte foarte mult în pregătirea tinerilor specialişti. Mediul de afaceri de-acolo este preocupat să aloce bani serioşi în pregătirea viitorilor meseriaşi, ingineri, economişti, cercetători etc. Unii analişti apreciază că România a decăzut foarte mult după Revoluţia din 89, tocmai pentru faptul că oamenii foarte bine pregătiţi din vremea aceea au fost ignoraţi, motiv pentru care au „luat calea străinătăţii” spre bucuria marilor investitori străini. În multe ţări din Europa, români de-ai noştri au lucrat la proiecte investiţionale de milioane şi milioane de euro. În schimb, în România au ajuns „la conducere” diletanţii, fetele frumoase „de consum”, prietenii, rudeniile şi alţi profitori intermediari ahtiaţi după comisioane şi trafic de influenţă. „Deşteptarea” asta justiţiară, după 20 de ani, cu arestările… e tardivă şi chiar ruşinoasă pentru România.

  Cei mai buni tineri, absolvenţi de liceu sau de facultate, sunt „vânaţi” cu „plasa” ofertelor salariale atractive, de oameni de afaceri şi reprezentanţii unor institute de cercetări din străinătate. Avem tineri din judeţul Satu Mare, absolvenţi de facultate, care au fost ignoraţi la ei acasă, uneori luaţi în derâdere pentru ideile lor inovatoare, care lucrează acum la cele mai prestigioase institute de cercetări din diferite ţări dezvoltate din lume. Unul dintre „faimoşii” preşedinţi ai României afirma după Revoluţie că este un „semn bun” că pleacă tinerii în străinătate să lucreze pentru diverse firme. Nimeni dintre „aleşii poporului” de atunci nu s-a gândit la un posibil sistem economic, menit să încurajeze tinerii dotaţi, cel puţin o parte din ei, să rămână şi acasă, iar invenţiile şi inovaţiile lor să aducă plusvaloare pentru România. Cât a investit România pentru cercetare după Involuţia din Decembrie 89 ?

  Mai nou, se vorbeşte despre alocaţia acordată elevilor din România în comparaţie cu aceea din ţările dezvoltate. „Ioi şi vai” ce tam-tam se face pe tema aceasta, mai mult politică decât practică! Ai noştri se căciulesc, se tachinează, se agită, se socotesc în privinţa majorării alocaţiei, în timp ce alte state sprijină chiar şi elevii din Diasporă. La noi, mereu nu sunt bani, nu ne ajung banii, dar când e vorba de interesele unora sau altora, pensii speciale, lux, deplasări… etc., culmea, există bani ! Din unele statistici reiese că avem o populaţie îmbătrânită, iar creşterea natalităţii nu este susţinută şi încurajată la nivelul aşteptărilor. Unii specialişti anticipează că peste 20 de ani, vom avea de-a face cu o populaţie îmbătrânită, motiv pentru care se discută, „în disperare de cauză”, şi prelungirea vârstei de pensionare. Din păcate, nu se întrevede dorinţa de a investi în tânăra generaţie şi stimularea, încă de pe acum, a natalităţii.

  Cum poate ieşi România din această situaţie penibilă ? Deocamdată nu avem multe soluţii! Există români, recompensaţi din punct de vedere material, din culise, care au „misiunea” să proiecteze o imagine „angelică” despre România, de parcă aici ar fi „Eldorado”, în timp ce alţii spun că avem o ţară săracă. Ce să mai credem?! E săracă această ţară pentru românii de-acasă şi bogată pentru mult invocatul şi aşteptatul investitor străin, la care ne uităm de parcă ar fi Cristofor Columb ? Românii din „garda veche”, inteligenţi, sunt de părere că mai există o şansă pentru renaşterea României: crearea premiselor favorabile pentru reîntoarcerea acasă a celor mai buni români, măcar o parte dintre ei, care au căpătat experienţă în ţările capitaliste, şi-ar putea să investească în mod profitabil acasă la ei, pentru a se ajunge la o concurenţă de temut pentru capitaliştii „vechi” de mai bine de o mie de ani!

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img