More


  Muzeul din Castel

  - Advertisement -

  În centrul oraşului Carei există o bucăţică din istoria noastră, ascunsă printre copaci într-un decor superb. E vorba despre Castelul Karolyi, care găzduieşte un muzeu de arheologie şi istorie, totul fiind încadrat de un parc secular – atmosfera ce te ajută parcă să te întorci în timp.

  Construcţia datează din anul 1482, când s-a ridicat mai întâi o casă întărită.În anul 1592, în faţa pericolului turcesc, aceasta se transformă în cetate, cu şanţuri de apărare şi bastioane în formă patrulateră. Cetatea este dărâmată în anul 1794 în locul ei fiind ridicat un castel, reşedinţă a nobililor Kàroly. În anul 1894 castelul se reface în forma în care se păstreză şi astăzi. Înfiinţat sub numele de Muzeu Raional, devine muzeu orăşenesc în 1985 şi intră sub administraţia Complexului Muzeal Judeţean. Patrimoniul s-a format prin cercetări şi colectări efectuate în zona Carei. Monument de arhitectură, castelul Karoly, în care se află muzeul, a fost construit între anii 1892 – 1894. Castelul de acum a fost iniţial doar o casă nobiliară construită în secolul al XV-lea de către Károlyi László.

  De abia în secolele următoare a căpătat aerul de castel, clădirea fiind extinsă şi fortificată cu ziduri groase şi bastioane de apărare, aşa încât a devenit un obiectiv important pe graniţa de apus a Ardealului. Distrus de un cutremur, imobilul a fost renovat în anii 1890 în stil neogotic, căpătând aspectul de azi, de palat princiar occidental. Din punct de vedere arhitectural, seamănă mai ales cu celebrele castele renascentiste de pe Valea Loirei din Franţa. Castelul a fost reabilitat în ultimii ani, recăpătându-şi aerul clasic de reşedinţa princiară. Reabilitarea nu este completă încă, atunci când va fi gata, castelul Károlyi va putea deveni un obiectiv turistic de importanţă europeană. În prezent, în castel se află un muzeu orăşenesc, cu exponate permanente, dar unde se organizează şi concerte de muzică simfonică şi de sală, prilej cu care poţi simţi exact atmosfera de altădată.La parterul castelului se află o expoziţie împărţită în patru săli cu teme diferite, care încearcă să transpună în faţa ochilor vizitatorului trecutul oraşului Carei. Găsim aici vestigii arheologice scoase la iveală în această zonă din Satu Mare, dar şi mărturii ale evoluţiei localităţii. Sunt expuse fotografii, unelte, icoane, arme, obiecte de artă, ce transmit o frântură din istoria oraşului.

  La primul etaj al castelului, există o expoziţie ce poartă numele “Castelul de altădată. Interioare istorice din perioada modernă“, ce se întinde în zece săli. Aici muzeografii au încercat să reconstituie interioarele istorice – pornind de la mobilier până la obiectele de toaletă. Printre altele, au fost recreate dormitorul stăpânei casei, camera de relaxare a domnilor, camera de toaletă şi cea de muzică, dar şi salonul de bal. Parcul din jurul castelului este şi el impresionant, datând încă din anul 1700. Te poţi plimba pe lângă palat, pe potecile micuţe pe sub coroanele arborilor seculari, printre plantele rare aduse în gradină acum sute de ani, bucurându-te de linişte în acest peisaj de basm.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img