More


  Vâltorile din Ţara Oaşului – maşinile de spălat şi morile naturale ale oşenilor

  - Advertisement -

  Când privim tehnologia care ne înconjoară astăzi, ne întrebăm oare cum trăiau străbunicii noştri?! Nu exista curent electric în multe zone rurale, iar noţiunea de maşină de spălat sau televizor era de domeniul romanelor fantastice.Totuşi străbunii noştri duceau o viaţă cât se poate de completă, din care nu lipsea nimic, pentru că românul este inventiv. Aşa au apărut morile de apă cu un scop dublu, moară şi maşină de spălat.  În Ţara Oaşului, unde odinioară existau multe asemenea maşinării, în momentul de faţă au mai rămas puţine. Cele mai cunoscute sunt vâltoarea aparţinând Muzeului Ţării Oaşului şi vâltoarea din Certeze.Când privim tehnologia care ne înconjoară astăzi, ne întrebăm oare cum trăiau străbunicii noştri?! Nu exista curent electric în multe zone rurale, iar noţiunea de maşină de spălat sau televizor era de domeniul romanelor fantastice.Totuşi străbunii noştri duceau o viaţă cât se poate de completă, din care nu lipsea nimic, pentru că românul este inventiv. Aşa au apărut morile de apă cu un scop dublu, moară şi maşină de spălat.  În Ţara Oaşului, unde odinioară existau multe asemenea maşinării, în momentul de faţă au mai rămas puţine. Cele mai cunoscute sunt vâltoarea aparţinând Muzeului Ţării Oaşului şi vâltoarea din Certeze.

  Vâltoarea din Certeze

  Certeze nu înseamnă doar case somptuoase şi oameni plecaţi la muncă în străinătate, Certeze te atrage cu încă ceva special. De data asta te conduce la o vâltoare (vultoare, în termenul local), unde numai auzind susurul apei din râu, deja îți curăță sufletul.Vâltoarea era locul unde pe vremuri oamenii spălau hainele. Apa care vine printr-un sistem bine pus la punct, se învârte cu forță când ajunge aici. Astfel, reușeau oamenii să aibă țoale (haine, rufe) curate.Era un fel de mașină de spălat tradițională dar şi o moară unde oamenii îşi pot măcina diferite produse agricole. În zilele bune, când de la munte pârâul vine umflat, la moara familiei Mihoc se pot măcina 50 de kilograme de porumb în doar 15 minute. O performanţă deloc neglijabilă, dacă ne gândim că întregul mecanism are aproape 100 de ani. E de înţeles de ce, uneori, se mai strică.

  Ce sunt vâltorile?

  De îndată ce vremea se mai încălzeşte, încep să se pună în folosinţă vâltorile, un fel de maşini de spălat rufe care au la bază viteza naturală a apei. Apa este mutată din vale printr-un tub metalic şi ajunge cu viteză într-o groapă făcută special, la doar câţiva metri de albia râului, unde apa formează vârtejuri. Această apă intră într-o groapă conică, unde sunt aşezate vertical scânduri din lemn de stejar, cu distanţă între ele pentru ca apa să poată ieşi. Printr-un canal special de scurgere, apa folosită ajunge iar în râu. Datorită vârtejurilor ce se aseamănă celor din maşina de spălat electrică, învârtind rufele şi efectuând spălarea. Vâltoarea este folosită în satele oşeneşti de foarte mult timp, rezistând până în zilele noastre, graţie eficienţei sale. Sătenii spun că nu vor părăsi valtorile nicicând, aceste vâltori se foloseau pentru spălarea ţesăturilor de lână sau pentru covoare. După ce erau scoase din războiul de ţesut, covoarele sau ţesăturile de lână erau puse în vâltori, pentru a se spăla şi pentru a căpăta o calitate mai bună şi fiind mult mai durabile. Ele se ţineau şi câte două, trei zile până ajungeau la dimensiunea normală. În zilele noastre, rolul care îi revine vâltorii s-a adecvat cerinţelor oamenilor. Deoarece se bazează pe principiul de funcţionare al maşinii de spălat electrică, adică la folosirea covoarelor, preşurilor, paturilor din casă şi hainelor groase. În mod aparte înaintea sărbătorilor de primăvară, dar şi în cursul verii, când în marea majoritate oamenii se apucă de curăţenia generală. De multe ori, înainte de sărbători, vin în jur de 20 – 30 de oameni ca să îşi spele covoarele, preşurile, în vâltoare, dar mai poate depinde şi de cum este vremea. În vâltoare aceste rufe se fac cu detergent, dacă este nevoie, dar mai mult se spală cu săpun de casă pentru că nu poluează. Se pun pe un palier, se dau cu peria şi apoi se aruncă înapoi la limpezit. Vâltoarea este cea mai bună soluţie, chiar mai bună decât o spălătorie electrică.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img