More

    VIDEO: Iarna vine cu profituri pentru comercianții de anvelope. Cât costă schimbul

    Influenţaţi de scăderile de temperatură înregistrate în ultima perioadă, precum şi de ninsorile căzute la finele săptămânii trecute la munte, sătmărenii îşi iau măsuri de precauţie şi au dat buzna în vulcanizări şi ateliere auto pentru a-şi schimba anvelopele de vară de pe maşini cu cele de iarnă. În funcţie de posibilităţile lor financiare, unii îşi achiziţionează anvelope noi, alţii reşapate sau semiuzate, iar a treia categorie apelează la cele folosite anul trecut.

    Schimbarea anvelopelor

    Marea majoritate a atelierelor auto sau vulcanizărilor din oraş sunt pline de maşini ale căror proprietari vor să le schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă.

    ”Lumea a început deja să schimbe cauciucurile cu cele de iarnă de o săptămână de când au început anunțurile cum că o să vină frigul și zăpadă. În general lumea schimbă anvelopele la toate cele patru roți. Prețurile variază în funcție de tipul de mașină, de tipul de geantă, dar oscilează între 20 și 25 lei”, a declarat, pentru GNV, administratorul unui atelier auto din oraș, Marius Mateș.

    Trei categorii

    În funcţie de posibilităţile lor financiare, sătmărenii se împart în trei categorii. Din prima categorie fac parte cei care îşi achiziţionează anvelope noi, care costă între 150 şi 250 de lei pentru autoturisme precum Dacia Logan, respectiv între 200 şi 300 de lei pentru anvelope mai mari.

    O altă categorie sunt cei care îşi achiziţionează anvelope reşapate, la preţuri variind între 100 şi 200 de lei, sau semiuzate, care costă între 80 şi 100 de lei. În ambele cazuri, dacă anvelopele sunt cumpărate din acelaşi loc, în preţ intră şi montarea lor pe jenţi.

    În fine, în cea de a treia categori intră cei care folosesc anvelopele de anul trecut, montarea lor pe jenţi costând între 40 şi 80 de lei.

    Sunt unele firme care asigură “cazare” pentru anvelopele de vară până în primăvară, pentru care proprietarul mai scoate din buzunar alţi 50 de lei.

    În afară de prevederile legale, sătmărenii sunt sfătuiţi să-şi schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă pentru siguranţa lor. La temperaturi mai scăzute de 7 grade, cele de vară nu mai au aceeaşi aderenţă ca şi cele de iarnă şi în cazul drumurilor acoperite cu zăpadă şi polei pericolul derapajului este mult mai mare.

    Chiar dacă sunt ceva mai scumpe, specialiştii din domeniu recomandă şoferilor să-şi “încalţe” maşinile cu anvelope de iarnă noi. Siguranţa şoferului şi a pasagerilor este primordială.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE