More


  VIDEO/FOTO. Județul Satu Mare, la 50 de ani de la reînființare. La Mulți Ani, Satu Mare

  =

  Odată cu ultima mare reformă administrativ-politică a României, care a avut loc pe data de 16 februarie 1968, a fost reînfiinţat judeţul Satu Mare. Astfel că astăzi, județul Satu mare a împlinit exact 50 de ani de la reînființare. Cu această ocazie, la Muzeul Județean a avut loc un eveniment care a avut ca scop sărbătorirea acestui moment.

  În holul Muzeului Județean cei interesați au putut vedea și o reconstituire a biroului primului secretar al județului Satu Mare, Iosif Uglar, donate muzeului de fiica acestuia, Doris Uglar, dar și fotografii din presa vremii, atât cea română cât și cea maghiară, dar și fotografii cu diferite ipostaze din perioada comunistă.

  Curatorul expoziției, Claudiu Porumbăceanu, a făcut, în cuvântul său de dezchidere, o scurtă prezentare a obiectelor expuse.

  ”Istoria politico-administrativă a zonei este legată, indiscutabil, de numele fostului prim-secretar PCR al Regiunii Maramureş şi apoi al judeţului Satu Mare, Iosif Uglar. De numele acestuia se leagă evoluţia postbelică a celor două judeţe şi multe dintre realizările economice şi urbanistice din această parte a ţării”, a spus Porumbăcean.

  La rândul lor, directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, dar și colonelul Vasile Rus, au descris, în câteva cuvinte, modul în care, în urmă cu 50 de ani, a luat ființă județul nostru.

  ”Spre deosebire de vechiul judeţ Satu Mare din perioada interbelică, actuala structură administrativă aduce schimbări majore, acestea fiind surprinse de expoziţia organizată de Muzeul Judeţean Satu Mare. Zone importante ale Sătmarului istoric au fost lăsate noului judeţ Maramureş (Baia Mare, Seini sau Zona Chioarului), noul judeţ Satu Mare primind în schimb fostele Plase Supur şi Tăşnad”, a arătat Felician Pop.

  La evenimentul de astăzi de la Satu Mare a fost prezentă și fiica primului sceretar al județului Satu Mare, Doris Uglar, care a mulțumit tuturor celor care au organizat acest eveniment.

  Recent, prin bunăvoinţa fiicei sale, Doris Uglar, Muzeul Judeţean Satu Mare a primit o donaţie semnificatică cu obiecte care au aparţinut lui Iosif Uglar, câteva dintre ele fiind prezentate publicului sătmărean cu ocazia acestui vernisaj.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img