VIDEO/FOTO. Mortalitatea infantilă la Satu Mare, aproape dublu față de media pe țară. 11,4 la mie

Prematuritatea rămâne una dintre principalele cauze ale mortalității infantile, a cărei rată plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană, o statistică sumbră, pentru că datele oficiale arată că, într-o maternitate unde există aparatură medicală vitală, cei mai mulți prematuri supraviețuiesc. în județul Satu Mare, rata mortalității infantile este sensibil mai ridicată față de media pe țară, de 11,4 la mie, față de 7,6 (date valabile pentru 2016). Este motivul pentru care Organizația Salvați Copiii România continuă dotarea secției de Neonatologie de la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, cu un monitor de funcții vitale și o unitate de fototerapie, în valoare de 10.000 de euro.

Este cea de-a doua donație pe care Salvați Copiii o face acestei unități medicale, care a primit, în 2014, un incubator de terapie intensivă în valoare de 9.300 de euro. Gradul de prematuritate este în dinamică ascendentă, iar primul minut de viață este dependent de intervenția medicală promptă.

Atât președintele Consiliului județean Satu Mare, Pataki Csaba, cât și managerul Spitalului Județean, Adrian Marc, sau directorul medical, Paula Mare, au mulțumit reprezentanților Organizației Salvați Copiii prezenți la Satu Mare pentru donația făcută cât și pentru implicarea de care dau dovadă.

La maternitatea din Satu Mare, în anul 2017 s-au născut 1.888 de copii, dintre care prematuri 170. În cazul a 17 nou-născuți, a fost necesar transferul către alte spitale de specialitate  pentru îngrijiri complexe.

Șefa secției de neonatologie a Spitalului Județean Satu Mare, doctorul Zita-Panna Luczki, explică de ce este necesar ca maternitatea să fie dotată cu aparatură medicală performantă, pentru a putea salva nou-născuții prematur:

”Îngrijirea  copiilor se face cu dragoste, dar și cu strictețe, acordându-se o mare  atenție monitorizării permanente a micuților. Viața este pe primul  plan și chiar dacă ea începe printr-o luptă în cazul copiilor  prematuri, e o luptă pe care suntem determinați să o câștigăm. Acest lucru nu se poate realiza, însă, doar cu  dragoste, ci e nevoie și de aparatură performantă de ultimă generație. În ultimii ani am beneficiat de suportul susținut al Organizației Salvați Copiii, care a dotat secția noastră cu un incubator performant absolut necesar îngrijirii prematurilor, un aparat de  monitorizare a funcțiilor vitale, precum și o unitate specială pe fototerapie, sub formă de tunel, care reduce mult timpul de spitalizare al nou-născuților care au nevoie de acest tip de tratament. Fără acestea, viața prematurilor era în risc”.

Președinte Executiv Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a subliniat decalajul între maternitățile pregătite să intervină medical și cele lipsite de aparatură necesară:

”Decalajul acesta se măsoară în vieți salvate: copiii născuți prematur într-o maternitate care nu are aparatură medicală adecvată mor, dar ei ar trăi dacă s-ar naște într-o maternitate unde medicii să aibă la dispoziție incubatoare și alte echipamente medicale necesare. Este un adevăr brutal, dar el ne arată că soluția pentru salvarea prematurilor depinde de politici publice coerente, care să facă din combaterea mortalității infantile o prioritate ”.

Ambasadorul programului de reducere a mortalității infantile, Amalia Năstase, a făcut un apel la implicare:

”Atâta vreme cât știi că poți salva vieților prematurilor, asigurându-te că medicii au la dispoziție aparatura medicală atât de necesară, e revoltător să nu te implici. Autoritățile de decizie trebuie să își asume un program național complex, de dotare a tuturor maternităților”.

În total, în perioada 2012-2017, Salvați Copiii România a dotat 78 de maternități, din 40 de județe ale țării, ridicând numărul echipamentelor donate la 393.

Deși mortalitatea perinatală ajunge la 90% dacă un prematur precoce nu se naşte în spitalul adecvat echipat, în prezent, în România există doar 23 de unități de nivel III de terapie intensivă nou-născuți, dintre care 9 în București. Mai mult, există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar de 30 paturi la un million de locuitori, România are doar aproximativ 300 de locuri în terapia intensivă neonatală.

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.
Organizația Salvați Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecționarea a 2% din impozitul anual pe venit și îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternitățile din România cu aparatură de ultimă generație, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/ . Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Anunt mediu Comuna Moftin

Comuna Moftin, titular al Proiectului:"Infiintare retea de distributie gaze naturale de presiune medie" propus in localitatea Moftinu Mic, comuna Moftin, anunta publicul interesat asupra...

ANUNŢ PRIVIND INTENŢIA DE ELABORARE A PLANULUI URBANISTIC ZONAL

ANUNŢ PRIVIND INTENŢIA DE ELABORARE A PLANULUI URBANISTIC ZONAL  CONSTRUIRE CASĂ DE LOCUIT P+M SATU MARE STR CIREȘILOR NR. CADASTRAL 182570 Iniţiator / beneficiar NEMET SANDOR   Publicul este invitat...

TRAGEDIE. Al doilea DECES din Satu Mare a unui pozitiv cu COVID-19. De data asta e vorba de o FEMEIE

Veștile bune se împletesc cu cele proaste. Dacă mai devreme anunțam că al doilea pacient confirmat pozitiv cu coronavirus s-a vindecat, din păcate, acum...

VALERIU IOAN. EDITORIAL. Jurnal de campanie de pe frontul bătăliei anti COVID 19

Din fericire, Domnul ne scoate în față exemple de oameni buni, de oameni care aleg sacrificiul și renunțarea chiar la propria viață pentru salvarea...

BUCURIE. Al doilea OȘAN s-a VINDENCAT de COVID-19. A RĂPUS boala deși avea și ALTE BOLI

Veste foarte bună pentru cetățenii județului Satu Mare, în general, și a locuitorilor din Țara Oașului, în special. Al doilea pacient diagnosticat cu COVID-19...