More


  ALERTĂ de gradul ZERO. Al treilea focar de Pestă Porcină Africană în județ

  =


  După cele din august, de la Sătmărel, și din ianuarie, de la Micula, județul Satu Mare se confruntă în aceste momente cu un nou focar de Pestă Porcină Africană. Acesta a apărut într-o gospodărie din localitatea Bercu Nou. Autoritățile sanitar veterinare sătmărene au luat toate măsurile pentru eradicarea acestuia. 

  Focar confirmat luni

  În cursul zilei de duminică, a murit un porc într-o gospodărie din Bercu Nou. Au fost anunțate autoritățile sanitar veterinare sătmărene care au prelevat probe de la toate suinele aflate în gospodărie și care au fost trimise la București pentru analize.  Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare a declarat pentru Gazeta de Nord Vest că în noaptea de duminică spre luni a mai murit încă un porc în aceeași gospodărie.

  În cursul zilei de luni a venit din București confirmarea că este vorba despre Pestă Porcină Africană. În acel moment a fost asomat al treilea porc din gospodăria din bercu Nou.  Totodată, au fost luate toate măsurile pentru ca focurul de Gripă Porcină Afriocană să nu se extindîă, înprimul rând, apoi să fie eradicat.

  Centrul Local de Combatere a Bolilor, convocat

  În acest context, în cursul zilei de ieri, prefectul Darius Filip a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor( CLCB). În contextul în care a fost depistat un nou focar de Pestă Porcină în judeţul Satu Mare, membrii CLCB au adoptat în cadrul şedinţei de astăzi, Decizia Nr. 3 din 14.03.2018 privind Planul de măsuri pentru controlul bolii Pesta Porcină Africană în focarul din localitatea Bercu Nou.

  Astfel, conform Planului de măsuri, începând cu 14.03.2018 se stabileşte o zonă de protecţie în jurul focarului din Bercu Nou, cu o rază de 3 km, incluzând localităţile: Bercu Nou,  Micula Nouă, Micula (parţial), Bercu şi fondurile de vînătoare: FV 15 Micula, FV 16 Noroieni.

  De asemenea se stabileşte o zonă de supraveghere în jurul focarului, cu o rază de 10 km, incluzând localităţile: Nisipeni, Cidreag, Porumbeşti, Halmeu, Dabolţ, Mesteacăn, Agriş, Ciuperceni, Micula, Lazuri, Noroieni, Peleş, Pelişor şi fondurile de vânătoare: FV 14 Halmeu, FV 17 Lazuri. Mişcarea animalelor din zona de protecţie şi supraveghere este restricţionată.

  Deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Niciun animal domestic nu poate intra sau ieşi dintr-o exploataţie în cursul primelor şapte zile fără autorizarea autorităţii veterinare locale.

  Ce e Pesta Porcină Africană

  Reamintim că Pesta Porcină Africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici, dar boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează direct omul, deși omul reprezintă un vector important în diseminarea acestei boli exotice fie prin contact direct fie prin intermediul unor produse, furaje sau alte instrumente.

  Drept urmare, orice imbolnăvire sau mortalitate dintr-o exploatație trebuie de îndată anunţată la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare, iar animalele sau cadavrele se vor izola până la investigarea, intervenţia, recoltarea – afluirea de probe şi dispunerea măsurilor de către autoritatea veterinară.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img