More



    O sută de bombe au explodat în județ în ultimii 5 ani. ”Doar odată poți greși”

    O sută de bombe au explodat pe raza județului Satu Mare în ultimii cinci ani. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit, fiind vorba despre muniție neexplodată. 

    Doar o singură dată poți greși

    Asanarea şi neutralizarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare este una dintre atribuțiunile serviciului de Protecție Civilă din cadrul ISU Satu Mare.

    Desfășurate sub deviza ”În acest domeniu doar o dată poți greși!”, misiunile de asanare a teritoriului, de ridicare, transportare, depozitare și distrugere a muniției rămasă neexplodată sunt executate de o echipă de pirotehniști care au o pregătire specială în acest domeniu, a arătat șeful ISU Satu Mare, colonelul Nicolae Dima, cu ocazia Zilei Protecției Civile.

    Muniţiile neexplodate constituie un pericol deosebit pentru populație, dacă nu sunt respectate regulile de siguranţă şi modul de comportare la găsirea de elemente de muniţie rămasă neexplodată.

    Obligaţiile cetăţenilor 

    Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniţii neexplodate, cetățenii au obligația să anunţe de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau inspectoratul pentru situaţii de urgenţă despre descoperirea de muniţii neexplodate; să nu mişte de pe loc muniţiiile descoperite neexplodate; să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate;

    să nu desfacă sau să predea la agenţii economici specializaţi muniţii neexplodate pentru valorificarea ca deşeuri metalice; să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente; să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate; să nu aprindă focul deschis în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate.

    O sută de bombe distruse

    În ultimii circi ani, pe raza județului Satu Mare au fost descoperite fix o sută de bombe care au fost distruse în urma a opt misiuni de distrugere.

    O misiune cu totul deosebită a fost executată chiar pe parcursul lunii februarie a acestui an când, cu ocazia descoperirii unei bombe de aviație de 100 kg, s-a desfășurat o amplă operațiune de distrugere și a altor elemente de muniție.

    Rezultă din aceste date efortul depus de pirotehnicieni pentru asanarea și neutralizarea unei cantități foarte mari de munitie neexplodată, rămasă din timpul celui de-al doilea război mondial, care ar fi constituit un pericol real pentru populatia civila si bunurile materiale din zona în care au fost descoperite.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE