More


  VIDEO/FOTO. Sătmarul, capitala maghiarilor din Transilvania.  Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost sărbătorită cu mare fast la Satu Mare

  =

  Orașul Satu Mare s-a transformat, pentru o zi, în capitala maghiarilor din Transilvania, aici fiind sărbătorită ieri, cu mare fast, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Ca în fiecare an, nu au lipsit nici husarii care a defilat călare, dezvelită și statuia lui Széchenyi István. La manifestările de la Satu Mare a fost prezent și președintele UDMR, Kelemen Hunor. 

  Defilare cu husari

  Manifestările au început în jurul orei 17.00 cu depunerea de coroane la statuia lui Petőfi Sandor. A urmat apoi marșul spre Parcul din centrul vechi al orașului (vizavi de Hotelul Astoria) unde este amplasată noua statuie a lui Széchenyi István. Cu alte cuvinte, marșul a fost în sens invers, pe strada Ștefan Cel Mare, dinspre Piața Eroilor Revoluției înspre Centrul Vechi și nu de la Casa de Modă spre Piața Eroilor Revoluției, ca și până acum.

  În fruntea coloanei formate din 3-4 mii de oameni, s-au aflat, ca și în fiecare an, o patrulă de husari călare, urmați de fanfară și autorități.

  Dezvelire a statuii lui Széchenyi István 

  Odată ce coloana de oameni a ajuns în zona Parcului Central, a început ceremonia de dezvelire a statuii lui Széchenyi István cu o rugăciune rostită de episcopul romano-catolic al Maramureșului și Sătmarului, Schönberger Jenő și de episcopul reformat de pe lângă Piatra Craiului, Csűry István.

  Aici au rostit câte un discurs președintele UDMR Hunor Kelemen, urmat de Gábor Kereskényi, primarul municipiului Satu Mare, președintele organizației locale UDMR, respectiv de Csaba Pataki, președintele Consiliului Județean Satu Mare și a organizației județene UDMR.

  Momentul artistic ce a urmat a fost oferit de câștigătorii concursului de recital de poezii patriotice organizat de MIK – Inițiativa Maghiară de Tineret, iar la sfârșitul evenimentului au fost depuse coroane la statuie.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img