More


  Primarul din Homoroade vrea să promoveze corect folclorul codrenesc

  - Advertisement -

  Primarul comunei Homoroade, Ardelean Simion, consideră că, de-a lungul timpului, folclorul codrenesc a fost alterat din diferite motive. Edilul își dorește ca în zonă să fie organizate mai multe evenimente culturale pentru promovarea corectă a foclorului codrenesc.

  ”Folclorul codrenesc s-a pierdut pe drum. În ultimii ani, folclorul codrenesc, și-a pierdut din frumusețea și autenticitatea de altădată, datorită promovarii greșite a dansului și portului popular de către diverse instituții și televiziuni.Pălăriile de paie “înalte “, vesta neagră, cizmele cu tureac scurt și moale, șorțurile negre, dansul fecioresc, nu aparțin zonei “codru “ ( cel puțin zonei Homoroade)!

  La “noi” la “danț” se purtau “pălării de păr” cu pană de fazan, cizme înalte cu tureac tare, șorțuri roz -violete, iar feciorii nu jucau singuri, nici atunci când făceau “ponturi” (bătăi pe picior)!

  Au apărut azi formații de “dănțăuși” care “sar”, “fluiera” și “bat pe picior”, fără a dansa deloc codrenește! Cred că odată cu finalizarea drumului de acces din Satu Mare spre Homoroade -Socond, trebuie organizate mai multe evenimente culturale locale, prin care să încercăm să promovăm corect folclorul codrenesc!”, arată primarul comunei Homoroade, Ardelean Simion.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img