More


  Autostradă transeuropeană lângă Satu Mare

  =

  Sătmărenii ar putea avea o autostradă mult mai aproape decât a fost stabilită inițial. După ce reprezentanţii judeţelor Bihor, Timiş, Arad şi Satu Mare au semnat la Oradea un protocol de colaborare care are ca scop sprijinirea dezvoltării infrastructurii rutiere a proiectului transeuropean “Via Carpatia”, recent, în Polonia a avut loc Forumul Regiunilor – Inițiativa celor Trei Mări (3C), la care a participat administratorul public al județului Satu Mare, Nagy Szabolcs, în cadrul căruia s-a discutat intens despre realizarea acestui coridor european.

  “Via Carpatia”, drumul vieții pentru țările est-europene
  În cadrul întâlnirii, ministrul Economiei și Infrastructurii din Polonia, Andrej Adamczik, a afirmat că “Via Carpatia” este drumul vieții, deoarece este vital ca țările est- europene să aibă conexiuni de transport nord-sud și nu doar est-vest”.

  Totodată, reprezentanții Ungariei au subliniat că până în anul 2020, în țara vecină, toate autostrăzile vor ajunge până la granițele statului. În acest mod va exista o conexiune la acest sistem de autostrăzi, iar prin punctul de trecere a frontierei Petea-Csengersima, ar putea fi conectat și județul Satu Mare.

  Reprezentanții Consiliilor Județene Satu Mare și Bihor au prezentat pașii făcuți în ultima perioadă, astfel încât la nivel guvernamental să fie trecută pe agenda publică tematica ”Via Carpatia”. Cele 4 județe limitrofe cu Ungaria – Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș, au semnat, în luna martie 2018, un document-protocol pentru susținerea proiectului “Via Carpatia”, în România.

  Întruniri noi, pe aceeași temă
  Administratorul public al județului Satu Mare, Nagy Szabolcs, i-a informat pe reprezentanții statelor participante că următoarea întâlnire pe această tematică va fi la Timișoara, înainte de luna septembrie. Atunci va avea loc o întâlnire între reprezentanții Consiliilor Județene și ai Prefecturilor din cele patru județe de pe granița vestică a României, în vederea întăririi acestei colaborări.

  “Via Carpatia” este un traseu rutier european care va începe în Lituania, va continua în Polonia, Slovacia și în Ungaria. În România, “Via Carpatia” va intra dinspre Debrecen și, de la Oradea, ar continua spre Arad, Timișoara și mai departe spre est, respectiv sud.

  La eveniment a participat președintele Republicii Polonia, Andrzej Duda – unul dintre promotorii proiectului “Via Carpatia”, precum și reprezentanți ai administrației prezidențiale din România și reprezentanți ai regiunilor implicate în proiectul “Via Carpatia” (Croația, Ungaria, Slovacia etc). În cadrul întâlnirii din Polonia, reprezentanții administrației prezidențiale din România au declarat că următoarea întâlnire 3C se va desfășura la București, în luna septembrie 2018.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img