More


  CRIZĂ fără precedent în județ. Viețile sătmărenilor, imposibil de salvat

  =

  Județul Satu Mare se confruntă, în aceste zile, de o criză de sânge fără precedent. Doar a șasea parte din necesarul județului este acoperit în acest moment. Centrul de Transfuzii Sanguine trege cu disperare un semnal de alarmă către cetățeni.

  Fără precedent

  Directorul Centrului Județean de Transfuzii Sanguine (CTS) Satu Mare, Doinița Crișan, a declarat pentru Gazeta de Nord Vest că actuala criză de sânge din județ este fără precedent, iar cauzele sunt multiple.

  ”Consumul este foarte mare. Au fost foarte multe accidente de circulație, au fost foarte multe hemoragii digestive, intervenții chirurgicale la ortopedie, unde s-a solicitat sânge. Suntem într-o situație fără precedent”, a mai spus Doinița Crișan (foto).

  Grupele de sânge cu probleme

  Directorul CTS a mai arătat că cea mai are criză de sânge este pe grupa sanguină A2 pozitiv.

  ”Mai sunt probleme mari pe toate grupele cu ”negativ. Dar pe A2 pozitiv situația este cumplită. În momentul de față, doar o șesime din necesarul de sânge la nivelul județului Satu Mare este acoperită. Deci dacă ni se cer 30 de pungi de sânge de A2 Pozitiv, de la Spitalul Județean numai, am dat doar șapte pungi. Situația este foarte gravă”, a mai spus Doinița Crișan.

  Măsuri disperate

  În această situația, conducerea Centrului Județean de Transfuzii Sanguine se vede nevoită să ia o serie de măsuri disperate.

  ”Am făcut apeluri nenumărate și în mediul rural. Din păate, nu toată lumea a răspuns pozitiv. Încercăm în opt august să organizăm o echipă mobilă de recoltare la Cămârzana, cu ajutorul primarului de acolo. Mai încercăm ceva pe zona Careiului. Practic sunt niște măsuri disperate.  Pe lângă deplasările noastre pe teren obișnuite, am mărit numărul de terenuri, dar am făcut apel și la jandarmi, la pompieri. De asemenea, facem un apel la aparținătorii bolnavilor din spitale să vină să doneze sânge pentru a le putea salva viețile”, a mai precizat Doinița Crișan.

  Nici pentru Untold

  Aceasta a mai adăugat că nici în cadrul campaniei Untold tinerii sătmăreni nu s-au rpezentat să doneze sânge.

  ”Tinerii nu prea au fost interesați. A fost în luna iunie. Aveau o reducere de 150 de lei la biletul de la Untold, plus tichetele de masă. Tinerii sătmăreni nu s-au înghesuit în niciun an”, a mai spus directorul CTS Satu Mare.

  Apel către sătmăreni!

  Conducerea Centrului Județean de Transfuzii Sanguine face un apel disperat către toți sătmărenii să se preziunte la sediul unității și să doneze sânge.

  ”Doar noi, toți sătmărenii putem pune capăt acestei crize. Vino și donează și tu. Nu se știe niciodată viața cui salvezi cu sângele donat de tine”, mai spune Doinița Crișan.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img