More


  Hramul Mănăstirii Bixad

  - Advertisement -

  Sărbătoare mare vineri, la Mănăstirea Bixad, unde a fost sărbătorit şi Hramul aşezământului monahal, a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. La manifestările religioase organizate cu această ocazie a fost prezent PS Iustin, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, cât și PS Timotei Sătmăreanul, episcopul vicar al aceleiași eparhii. Cei doi au oficiat o Liturghie arhierească alături de un sobor de preoţi printre care şi stareţul Mănăstirii Bixad, arhimandritul Emanuil Rus.

  Sute de pelerini la hram
  La Hramul Mănăstirii Bixad au participat câteva sute de credincioşi de pe întreg cuprinsul judeţului Satu Mare, precum şi din judeţul Cluj. Printre aceştia s-au aflat şi prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, cât și primarul comunei Bixad, Ioan Tătar, alţi invitaţi.

  Înainte de Liturghia Arhierească, a avut loc o slujbă de sfinţire a apei şi a fost oficiat şi Sfântul Maslu pentru cei bolnavi.

  În predicile rostite de cei doi episcopi, s-a vorbit despre cei doi părinţi spirituali ai Mănăstirii Bixad, fiind vorba despre Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, reliefând şi cele mai importante momente din vieţile celor doi sfinţi.

  Stareţul Mănăstirii Bixad, Emanuil Rus, le-a înmânat celor doi episcopi câte o frumoasă cruce ca dar pentru osteneala lor și le-a mulțumit pentru predica spusă. Sărbătoarea de la Bixad s-a încheiat cu o agapă creştină.

  Scurt istoric
  Credinţa oşenilor a gravitat în jurul Mănăstirii din Bixad, atestată documentar în anul 1689. Ea a fost populată de călugări ortodocşi ce l-au avut în fruntea lor pe Isaia Grecul, venit în aceste părţi de la Muntele Athos. În anul 1948, Mănăstirea Bixad a fost închisă, iar aşezământul monahal a devenit orfelinat. Biserica mănăstirii a fost însă îngrijită de către preoţii din comuna Bixad care făceau anual de Sfântă Mărie Mare pelerinaje la vestita mănăstire la care participau mii de credincioşi din Oaş, Someş, Codru şi Sătmar îmbrăcaţi în frumoase straie populare.

  Începând cu anul 1981, călugării ortodocşi au repopulat mănăstirea, au restaurat biserica, au repictat interiorul iar în faţa iconostasului au aşezat o copie a Icoanei făcătoare de minuni de la Bixad. După reînființarea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului, s-a cerut oficial Sfântului Sinod să aprobe reînfiinţarea Mănăstirii de la Bixad ce funcţionează canonic începând cu data de 1 ianuarie 1991, cu statut de mănăstire de călugări. Până în prezent, din punct de vedere gospodăresc, s-au refăcut zidurile ce împrejmuiesc incinta mănăstirii, s-a ridicat o stăreţie nouă şi s-a înălţat un frumos altar de vară, unde se săvârşesc slujbele din ziua hramului ( 29 iunie – Sf. Apostoli Petru şi Pavel), la prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, când oşenii se întorc acasă, şi la alte sărbători mari.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img