More


  Împreună pentru sănătate

  =

  După mai multe runde de discuții purtate între conducerile Consiliilor Judeţene din Satu Mare și Bihor, s-a ajuns la o înţelegere în urma căreia Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea va primi, în comodat, de la Spitalul Judeţean Satu Mare, o pompă de circulaţie extracorporeală. Acesta este ultimul aparat necesar pentru ca, la Oradea, să poată fi efectuate operaţii pe cord deschis. Dispozitivul, în valoare de aproximativ 150.000 de euro, a fost achiziţionat în anul 2012 din bugetul judeţului Satu Mare, însă nu a fost folosit niciodată din cauza lipsei personalului specializat.

  Acord perfectat la Oradea
  Președinții celor două Consilii Județene, Pataki Csaba și Pasztor Sandor, respectiv managerii celor două spitale implicate în această colaborare, Adrian Marc și Gheorghe Carp, s-au întâlnit în data de 18 iulie 2018 la Oradea, pentru a perfecta acest acord.

  “Spitalul Judeţean din Satu Mare a încercat să înfiinţeze o secţie de chirurgie cardio-vasculară, dar din cauza lipsei de personal nu s-a reușit dezvoltarea acesteia. Având însă la dispoziție acest aparat, am avut de ales între a rămâne neutilizat sau a-l oferi pentru o anumită perioadă de timp Spitalului din Oradea. Am decis să ne unim forțele și să venim în acest fel și în sprijinul bolnavilor sătmăreni care vor putea să apeleze la un centru apropiat care să ofere asistență medicală în această specializare. În momentul în care în Satu Mare vom putea să asigurăm toată linia de intervenție, incluzând sală de operație, terapie intensivă, supraveghere post – operatorie, aparatul va fi readus la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare. În România există, în acest moment, doar 7 tehnicieni specializați în utilizarea acestui aparat”, a declarat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba.

  Aparat folosit pentru operații pe cord deschis
  Intervențiile pe cord deschis se vor face la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea începând din toamna acestui an, în cadrul Programului Național de Chirurgie Cardio-Vasculară

  “Spitalul din Oradea va folosi acest aparat pentru operaţii pe cord deschis, având o echipă întreagă de specialişti pentru pompă, chirurgi, anestezişti, terapie intensivă. Acest dispozitiv este foarte important în astfel de intervenții, menținând circulația activă în timpul operației către nivelul cerebral și plămâni, putându-se în acest fel realiza proceduri chirurgicale complexe. După includerea unității spitalicești din Oradea în Programul Național de Chirurgie Cardio-Vasculară, județul Satu Mare va fi sprijinit în ceea ce privește beneficiile acestui program”, a afirmat managerul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, Adrian Marc.

  De altfel, între cele două unități spitalicești există o colaborare de peste 15 ani. Pe unele specializări rezidenții sătmăreni sunt școliți la Oradea, iar apoi se întorc la Satu Mare. Este vorba în special despre urgențe generale și partea de neo-natologie.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img