More


  Vânduți la bănci. Sătmărenii au datorii de aproape 3 miliarde de lei

  =

  Viața sătmărenilor nu este nici pe departe atât de roză pe cum cred unii. Pe lângă faptul că Satu Mare se află printre județele cu cele mai mici salarii din țară, sătmărenii sunt datori vânduți la bănci. Au datorii de aproape 3 miliarde de lei.

  Cifre incredibile

  Potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României, la sfârșitul lunii mai, valoarea creditelor deținute de sătmăreni la bănci era de 2.950,8 milioane lei, mcu peste 133 milioane lei mai mult față de aceeași lună a anului trecut (2.817,8 milioane lei).

  Dintre aceste datorii, două treimi, adică 1.927,7 milioane lei (față de 1.720,5 milioane lei în iunie 2017) sunt credite în lei, în timp ce o treime, adică 1.023,1 milioane lei (față de 1.097,1 milioane lei în iunie 2017) sunt credite în valută.

  Datorii triplate

  Îngrijorător este, însă, faptul că, pe parcursul unui singur an, restanșele la plata ratelor a crescut de trei ori. Astfel, dacă în luna iuinie a anului trecut valoarea restanțelor la bănci se cifra la 64,7 milioane lei (45,5 milioane la creditele în lei, respectiv 19,2 milioane la cele în valută), la finele lunii iunie a acestui an valoarea restanțelor se ridica la 152,6 milioane lei (70,4 milioane la creditele în lei, respectiv 82,2 milioane la creditele în valută).

  Se poate constata, astfel că restanțele mla creditele în valută au crescut de aproape șapte ori, în timp ce la cele în lei nici măcar nu s-au dublat. Asta înseamnă că acele credite luate în valută sunt din ce în ce mai greu de plătit de sătmăreni.

  Au crescut și economiile

  Dacă unii abia reușesc să-și plătească bratele la bănci, alți au posibilitatea de a economisii. Astfel, datele BNR arată că la finele lunii iunie economiile sătmărenilor în bănci se cifrau la 2846,8 milioane lei, cu peste 256,6 milioane lei mai mari decât cele de la finele lunii iunie anul trecut, adică 2.817,8 milioane lei.

  Dintre acste economii, 1.780,3 milioane lei sunt în lei (față de 1.681,3 milioane la finele lunii iunie a anului trecut), în timp ce 1.066,5 milioane lei sunt în valută (față de 908,9 milioane lei în luna iunie a anului trecut).

  Dacă o să tragem o concluzie la cifrele prezentate de BNR, putem spune că, an de an , discrepanța între cei avuți și cei care trăiesc de pe o zi pe alta (nu-i includem aici pe șomeri și asistanții social) crește.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img