More


  Zilele Maghiare Partium va mobiliza și în acest an orașul. Planifică-ți vara în așa fel încât să fii acasă

  =

  În ultimii 16 ani, Zilele Maghiare Partium a devenit una dintre cele mai mari evenimente atât în Ardeal, cât și în regiunea Partium, ocupând un loc important în seria evenimentelor din România, drept cea mai veche manifestație a maghiarilor de aici.

  După reînnoirea imaginii desfășurat anul trecut, cea de-a 17-a ediție a Zilelor Maghiare Partium și-a propus să aducă îmbunătățiri calitative la nivelul programului și ale spectacolelor. În acest an, Zilele Maghiare Partium se va defășura în perioada 20-26 august.

   Drept pionier al festivalurilor ardelene, prima ediție a Zilelor Maghiare Partium a fost organizată în anul 2002, având atunci 17 organizatori. Această primă ediție s-a desfășurat pe durata a 3 zile la 2 locații cu un total de 7 concerte și 21 de alte evenimente și un public de 3000 de persoane, a menționat Stier Péter, organizatorul principal al Zilelor Maghiare Partium, care a adăugat, de asemenea, că, în decursul celor 17 ani de existență a evenimentului, au evoluat pe scena Zilelor Maghiare Partium peste 130 de formații, un număr în continuă creștere.

  Stier Péter a declarat: începând cu această ediție, organizatorii introduc mai multe inovații, una dintre cele mai însemnate fiind titrarea în limba română a spectacolelor de teatru incluse în programul Zilelor Maghiare Partium, dorind astfel să deschidă către publicul de naționalitate română.

  O altă noutate urmează să fie proiecția de filme în aer liber. Drept locație a evenimentului a fost desemnată groapa de pe bulevardul Coposu, unde, toți cei interesați vor putea viziona, seară de seară, pe durata unei întregi săptămâni, filme de caliatate, titrate și ele în limba română.

   Szőcs Péter, președintele Fundației Identitas, coorganizatorul evenimentului, a menționat faptul că, în cadrul Zilelor Maghiare Partium nu doar concetrele vor ocupa locuri proeminente, ci și evenimentele culturale. În ultimii 16 ani, publicul sătmărean a putut urmări sute de spectacole de teatru, prelegeri culturale, respectiv expoziții. Aceste evenimente vor fi susținute, și pe viitor, de Fundația Identitas. Szőcs Péter a subliniat faptul că și în acest an, Zilele Maghiare Partium își propune să treacă de granițele municipiului, căci, începând cu această ediție, se vor alătura acestei săptămâni culturale și de divertismet localități precum Carei, Sighetu Marmației și Tășnad. Legat de acesată inițiativă, Pataki Csaba, președinte județean UDMR, a menționat că ea este cu atât mai importantă, cu cât vor putea, astfel, beneficia de Zilele Maghire Partium și acele persoane care nu au posibilitatea de a călători în reședința de județ.

  Pe lângă faptul că este cel mai diversificat eveniment al verii, Zilele Maghiare Partium prezintă importanță și din punct de vedere turistic, deoarece evenimentul se adresează nu doar localnicilor, a declarat Kereskényi Gábor, președinte UDMR, organizator al evenimentului. Experiența anilor precedenți arată că, pe durata Zilelor Maghiare Partium, sosesc la Satu Mare din ce în ce mai mulți turiști. Conform lui Kereskényi, ediția din acest an se va desfășura și mai pronunțat sub egida multiculturalității căci se va adresa tuturor locuitorilor municipiului prin diversele evenimente pregătite minorităților germane și locuitorilor de naționalitate română.

  Organizatorii au accentuat faptul că, asemenea ediției precedente, pe durata evenimentului, nici în acest an nu vor fi închideri de drumuri, tocmai pentru a evita dificultățile în trafic.

  Kereskényi Gábor organizator, primarul Satu Mare, a menționat că în cei 16 ani de existență, Zilele Maghiare Partium a devenit o „specialitate sătmăreană”, un eveniment îndrăgit de fiecare maghiar din Satu Mare, mai mult, se bucură de apreciere tot mai mare și de locuitorii de naționalitate română.

  Stier Péter a menționat că, printre locații, se va păstra curtea Liceului Reformat care, pe timpul săptămânii, va găzdui diferite concerte. Turnul pompierilor și piața din jurul acestuia, destinată copiilor și adolescenților, va fi puțin transformată, iar Grădina Romei îi va aștepta pe toți cei interesați cu bine cunoscutele programe tradiționale și concerte, în timp ce Centrul Nou al orașului va găzdui mai multe concerte. O altă noutate a ediției din acest an este faptul că s-au finalizat lucrările la noul site al evenimentului care va oferi informații nu doar despre cele mai recente știri, dar va pune la dispoziție și cele mai importante momente ale edițiilor precedente.

  Szőcs Péter a anunțat una dintre cele mai importante evenimente ale ediției din acest an a Zilelor Maghiare Partium, anume un târg de cărți din Grădina Romei cu participarea a 12 edituri.

   În ce privește programul, Stier a dezvăluit informații sumare printre care am aflat că iubitorii teatrului vor putea viziona spectacole precum cel al Operei Maghiare de Stat din Budapesta. Tinerii iubitori de muzică de caliatate vor fi așteptați în curtea Liceului Reformat, prinre altele, cu un concert  Király Viktor și Herczku Ágnes. Iar cireașa de pe tortul evenimentului va fi pus de un concert al legendarului Demjén Ferenc.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img