More

    40 de monumente din mai multe localități ale județului vor beneficia de un amplu proces de restaurare

    În Anul Centenarului, în județul Satu Mare demarează proiectul „Reabilitarea mormintelor și a operelor comemorative de război din județul Satu Mare”. Aproximativ 40 de monumente din mai multe localități ale județului vor beneficia de un amplu proces de restaurare prin intermediul unui proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Proiectul depus și câștigat de Consiliul Județean Satu Mare a fost prezentat primarilor și conducerilor asociațiilor de rezerviști militari din județ, asociații care au semnalat periodic, de-a lungul anilor trecuți, autorităților locale, necesitatea reabilitării operelor comemorative de război.

    “Suntem mândri că în Anul Centenarului am reușit să atragem sume importante pentru acest proiect, prin intermediul căruia vom repune în valoare cele mai reprezentative monumente ale județului. De altfel, Satu Mare este singurul judeţ din ţară care face reabilitări de monumente de o asemenea amploare”, a declarat Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean, în cadrul întâlnirii care a avut loc în sala mare de ședințe a Palatului Administrativ.


    Proiectul care a obținut o finanțare în valoare de 350.000 de lei va fi implementat de Muzeul Județean Satu Mare. Potrivit managerului Liviu Marta, în judeţ există în jur de 120 de monumente dedicate eroilor din primul şi al doilea război mondial. Specialiștii Muzeului Județean au evaluat starea de conservare a acestora și au propus intervenţii pentru 40 de monumente care au nevoie rapidă de restaurare.


    Directorul Muzeului, Radu Ovidiu Ardelean, a afirmat că la cele mai multe monumente căile de acces sunt obturate de vegetația sălbatică sau de lipsa trotuarelor, a scărilor sau corpurilor de iluminat. Multe monumente, unele amplasate chiar în centrul localităţilor, au gardurile împrejmuitoare sparte, rupte, total sau parţial lipsă, rezultând o imagine dezagreabilă. În aproape toate situaţiile, monumentele vechi nu au fost întreţinute în timp. În afara unor lucrări de îndepărtare a vegetaţiei invazive şi a unor încercări de toaletare, dar şi acelea timide, nu s-a făcut întreţinerea monumentelor.

    Pentru a schimba fața acestor obiective, restauratorii propun următoarele lucrări: tratament de biocidare, necesar pentru îndepărtarea factorilor biologici de degradare de pe suprafaţa monumentelor, curăţare mecanică, cu perii, aspiratoare şi soluţii de curăţare, înlocuirea placajelor degradate, refacerea elementelor ornamentale, refacerea pavajelor şi a trotuarelor înconjurătoare, refacerea gardurilor de protecţie și tratament de hidrofobizare. Lucrările vor începe în acest an și vor continua pe tot parcursul anului 2019. Pentru a putea însă beneficia de sumele necesare restaurării, Consiliile locale din comunele în care se află aceste monumente vor trebui să adopte hotărâri care să prevadă trecerea acestor obiective în administrarea temporară a Muzeului Județean.

    În cadrul aceleiași întâlniri a fost prezentat un alt proiect important care a obținut finanțare de la Ministerul Culturii și Identității Naționale: „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”. Proiectul demarat la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Pataki Csaba, va fi coordonat de Biblioteca Județeană Satu Mare și își propune descoperirea unor fotografii cu valoare documentară, reprezentative pentru cele 65 de unități administrativ-teritoriale din județul Satu Mare, fotografii relevante pentru perioada secolului care s-a scurs de la făurirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. În completarea fotografiilor cu valoare documentară, gestionate de muzee, arhive și biblioteci, se dorește a fi descoperite și alte fotografii deținute de locuitori ai județului Satu Mare, în colecții personale. Potrivit directorului adjunct al Bibliotecii Județene, Paula Horotan, proiectul își propune valorificarea acestor fotografii prin realizarea unor expoziții itinerante, în fiecare unitate administrativ-teriorială, organizate cu prilejul evenimentelor legate de Centenarul României.

    Rezultatul major al proiectului va fi realizarea albumului de fotografii cu valoare documentară „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”. Acest album va deveni un important instrument de lucru pentru autorii care au intenția de a scrie monografii ale comunităților sătmărene.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE