More


  În vizită la Sanctuarul Eparhial Greco – Catolic ”Maica Domnului” din Oradea II

  =

   

   Ne aflăm încă din episodul anterior prin Oradea Mare … pe strada Spartacus 33A, într-un pelerinaj gazetăresc în proaspătul declarat Sanctuar Eparhial Greco – Catolic ”Maica Domnului” … lăcaș de închinare și de întâlnire cu Dumnezeu prin Preasfânta Fecioară Maria. Pomeneam în primul reportaj că larma, distracția și  boom-ul comercial din locurile de interes  turistic, dar și toate atracțiile vacanțelor și concediilor estivale sau de sfârșit de săptmână, dincolo de senzațiile plăcute și de neuitat, care ne pot gâdila mintea și inima … nu ne pot dărui un acea acea ”matcă” …  acea ”casă”, pe care numai EL – Dumnezeu o poate construi, i-o poate reda. Ne aflăm din nou în dialog cu părintele Mihai Vătămănelu OFM Conv., Vicar Episcopal General al Episcopiei Greco – Catolice de Oradea, pe care-l salutăm: Lăudat să fie ISUS părinte … ne-ați prezentat în episodul trecut istoricul prezenței fraților franciscani conventuali în Eparhia Greco – Catolică de Oradea, prin documente, mărturii și aspecte. 

              De la trecut către prezent              

                Ne aflăm din nou în dialog cu părintele Mihai Vătămănelu O. F. M. Conv. Vicar Episcopal General al Episcopiei Greco – Catolice de Oradea; părinte … ne-ați prezentat în episodul trecut istoricul prezenței Fraților Franciscani Conventuali în Eparhia Greco – Catolică de Oradea, prin documente, mărturii și aspecte. Haideți să vorbim despre activitățile prezente pe care parohia Sanctuarului Eparhial ”Maica Domnului” din Oradea le desfășoară. Zilnic vin la acest locaș de cult sute de persoane. Cum ați descrie o radiografie a unei zile de muncă pastorală aici?

       ”Se lucrează pastoral intens, fiind Parohia cea mai frecventată de credincioşi din Eparhia de Oradea … toţii fraţii prezenţi în Mănăstire implicându-se activ la bunul mers al activităţii pastorale,  mereu disponibili în a primi şi a asculta credincioşii fiecare cu problemele lor, animând Sfintele Slujbe … în mod special grupurile de copii, de tineret, de terţiari franciscani şi alte grupuri de rugăciune existente în Parohie până în momentul de faţă. În anul 2000 a fost sfinţit şi Conventul, casa unde vieţuiesc fraţii, construit prin eforturile deosebite ale Părintelui Iosif Sabău şi prin bunăvoinţa zecilor de binefăcători şi asociaţii caritative din străinătate. Prin mărimea sa Conventul „Maica Domnului” din Oradea oferă găzduire grupurilor mai mari sau mai mici de preoţi sau de credincioşi aflaţi în trecere prin Oradea sau acelor suflete care vor să trăiască câteva zile în rugăciune şi în reculegere. Tot aici au loc întâlniri cu diferite grupuri şi asociaţii religioase din parohia proprie ca şi din alte parohii ale Eparhiei de Oradea, din ţară şi din străinătate”.

   

   Biserica Mănăstirii Franciscane Greco-Catolice “Adormirea Maicii Domnului” a fost construită între anii 1992-1994, după un proiect canadian

        Construcţia a început în anul 1992, iar în 1993, biserica a fost încredinţată franciscanilor, care au şi finalizat lucrările un an mai târziu, fiind sfinţită în data de 4 octombrie 1994 și având hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Piesa de ”rezistență arhitecturală” o reprezintă vitraliul care înfăţişează “Cina cea de taină”, fiind unic în ţară, nu numai prin dimensiunile sale impresionante, ci, mai ales, prin modul în care a fost realizat: în Milano, din sticlă de Murano, de către doi artişti, Amalia Verzea şi soţul ei, Gabriel, ambii originari din România, dar stabiliţi în prezent în Italia. Lucrarea are formă de trapez, având la baza de jos 12 metri, iar la cea de sus, 4 metri.

         ”În plus, lucrarea a fost realizată după “Cina cea de taină” a lui Leonardo Da Vinci, una dintre cele mai celebre picturi din istoria universală a artelor, care se găseşte în fosta sală de mese a bisericii dominicane “Santa Maria delle Grazie” din Milano. Fiind o lucrare amplă, executarea acestuia a durat aproximativ trei luni, realizarea lucrării făcându-se cu sprijinul credincioşilor parohiei şi a altor binefăcători. Celelalte două vitralii, reprezentându-i pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, precum şi scenete din viaţa Fecioarei Maria, au fost montate ulterior, creaţie a aceloraşi artişti, atât vitraliile cât şi multe alte decoruri, lucrări de întreţinere şi îmbunătăţiri în Biserică existente până în momentul de faţă fiind executate în mod deosebit prin grija părintelui Damian Blăjuţ OFMConv., care a condus Parohia cu vrednicie timp de 13 ani, între anii 1995-2008,” a conchis părintele Mihai.

        Picături de instantanee din realitate

          Parohia sanctuarului eparhial este păstorită şi acum de franciscanii conventuali, interlocutorul nostru păstorind-o în perioada 13 aprilie 2008 – 1 septembrie 2017 … continuând munca predecesorului său, părintele Damian, realizând cele 12 vitralii laterale reprezentând pe sfinţii dintre cei mai veneraţi ai bisericii şi ai ordinului franciscan și restaurând monumentul din faţa bisericii închinat episcopilor şi credincioşilor martiri ai bisericii noastre. De asemenea, sub coordonarea lui s-a realizat un frumos mozaic de Murano, produs tot la Milano din smalt venețian auriu și sidef, de către aceeaşi artişti care au realizat vitraliul dedicat Maicii Domnului „Regina Angelorum”, inspirat după o celebră imagine a celui mai mare pictor academic francez al lumii din timpul său, William A. Bouguereau, dar și multe alte lucrări importante dintre care: aducerea de la Fatima a celebrei statui a Sf. Fecioare Maria, sculptată în lemn, după original, care anual este purtată în procesiune prin oraș și permanent venerată în biserică; repararea și reabilitarea bisericii atât la demisol ( dotat cu săli de cateheză) cât și în interior și în exterior; lărgirea sacristiei; realizarea unui iconostas nou, în stil modern; realizarea unui altar din marmură, în septembrie 2017; realizarea a patru noi confesionale (scaune de spovadă); montarea unui răstignit din bronz precum și a unei statui a Inimii lui Isus; realizarea a foarte multe alte lucrări ori achiziții importante, mai mici sau mai mari pentru buna desfășurare a cultului.

  Despre darul indulgenţelor plenare dobândite periodic  la Sanctuarul Eparhial ”Maica Domnului” din Oradea

  Începând cu data de 10 martie 2009, Biserica Franciscană ”Maica Domnului”, la cererea preotului paroh de atunci Mihai Vătămănelu, beneficiază de darul indulgenţelor plenare în sărbătorile mariane de peste an şi în alte câteva ocazii specifice, ca urmare a afilierii spirituale cu Bazilica Papală Santa Maria Maggiore din Roma, construită în secolul V în cinstea Fecioarei Maria prima biserică din istoria creştinismului. Ce sunt indulgenţele părinte Mihai ? ”Conform Catehismului Bisericii Catolice, Indulgenţa este iertarea pedepselor vremelnice, datorită păcatelor iertate, ce ar trebui să le suferim aici pe pământ, sau în Purgator”. Vorbim de iertarea sacramentală dobândită prin spovadă? ”Cuvântul indulgenţă înseamnă îngăduire. Prin indulgenţă nu ni se iartă nici un păcat, dar numai pedeapsa vremelnică ce trebuie să o îndurăm pentru păcatele iertate. Asta înseamnă că pentru a dobândi indulgența plenară trebuie să avem sufletul curățit de păcate prin Sfânta Spovadă, puterea de a da indulgenţe izvorând din cuvintele lui Cristos: «Orice veţi dezlega pe pământ, va fi dezlegat şi în ceruri». (Mat. 16. 19; 18, 18). Prin această putere Papa aplică vredniciile lui Cristos, ale Prea Sfintei Fecioare şi ale Sfinţilor, toate aceste vrednicii formând comoara (tezaurul) duhovnicească a Bisericii”.

            Care sunt condițiile necesare dobândirii indulgențelor? ”Rămânând în lectura Catehismului Bisericii Catolice, ca să dobândim o indulgenţă trebuie să fim curaţi de orice păcat de moarte, şi să împlinim faptele poruncite; să fim în harul Sfinţitor, printr-o bună spovadă; să îndeplinim faptele poruncite: frecventarea Sfintei Împărtăşanii, vizitarea Prea Sfântului sacrament în Biserică, vizita bolnavilor, etc. … toate însoțite de pomana datorată săracilor sau o altă faptă de binefacere.

           De asemenea mai trebuie specificat că Indulgenţele sunt de două feluri: depline, prin care dobândim iertare de toate pedepsele vremelnice şi parţiale, nedepline, prin care ni se iartă numai o parte din pedepsele meritate. Dar trebuie observat că nu ni se iartă şapte ani de purgator printr-o indulgenţă de şapte ani, ci ni se îngăduie atâta iertare cât am dobândi dacă am face şapte ani de pocăinţă prescrisă de Canoanele cele vechi ale Bisericii. Menționez în continuare că din data de 1 septembrie 2017, Părintele Iulian Robu  a fost numit parohul Mănăstirii ”Maica Domnului”, pentru ca prin Decretul numărul 844/9.08.2018, sfinția sa să fie numit de PSS Virgil Bercea în funcția de Rector al nou înființatului Sanctuar Eparhial Greco – Catolic ”Maica Domnului” din Oradea.

                   Un epilog cu dorită continuare

           Plecăm din Oradea Mare, ca dintr-un loc de dincolo de timp. Revenim în acel timp plin de  păcătoasele dar și de mult doritele larme, distracții și invadați de boom-urile pline de lumini și umbre ale reclamelor comerciale din locurile pline de interese de tot felul, servite ”la pachet” în raport de buzunarul clientului. Gonim grăbiți spre casele noastre, dintr-un loc unde ne-am simțit ACASĂ. Mâine ne vom duce la joburile noastre, punând în practică ceea ce am învățat în aceste zile de la Maica Domnului: să fim în serviciul altora, să devenim NOI. Sunt Valeriu Ioan … și până data viitoare haideți fraților să fim CREȘTINI!

  Valeriu IOAN  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img