More


  Potop de lume la biserici şi mănăstiri de Sfântă Mărie

  =

  Considerată cea mai mare sărbătoare a verii, Ridicarea cu trup şi suflet la cer a Sfintei Fecioare Maria, adică Adormirea Maicii Domnului, sau cum se mai cunoaşte în popor, Sfânta Maria Mare a umplut până la refuz bisericile și mănăstirile din județul Satu Mare.

  Adormirea Maicii Domnului sau “Paştile verii” reprezintă cea mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Maria, iar pentru români este şi ocrotitoarea marinarilor, în mai multe oraşe fiind organizate procesiuni cu icoane şi pelerinaje, dar şi manifestări artistice. Cu prilejul sărbătorii, mii de credincioşi vin la toate bisericile şi mănăstirile care poartă acest hram, precum şi în locurile de pelerinaj, să rostească o rugăciune împreună, pentru sănătatea trupului şi iertarea păcatelor. Mulți sunt sătmărenii care au ales să meargă la mănăstirile din apropierea orașului Satu Mare, însă cei ce au rămas acasă au umplut bisericile în această zi sfântă.

  Mănăstirea din Bixad – loc străvechi de pelerinaj al Oaşului

  La Mănăstirea Bixad, ziua Sfintei Maria este prilej de mare sărbătoare şi de pelerinaj. Sosiţi încă dinainte cu o zi, credincioşi din întreg ţinutul Țării Oaşului, dar şi din judeţele învecinate, au asistat, în noaptea premergătoare zilei de 15 august, la Rugăciunea Sfântului Vasile, după care, a doua zi dimineaţa, sărbătoarea a început cu Sfinţirea Apei, urmată de Maslu.


  Sfânta Liturghie a început la ora 10, în bătăi de clopote, care chemau toţi credincioşii la marea sărbătoare. Un sobor de preoţi, în frunte cu episcopul vicar al Maramureșului și Sătmarului, Timotei Sătmăreanul, stareţul mănăstirii, Emanuil Rus, precum şi protopopul Negreştiului, Marcel Malanca, a oficiat Sfânta Liturghie dedicată zilei Fecioarei Maria. Zeci de preoţi şi călugări au împărtăşit şi au miruit credincioşii, s-au cântat cântări, s-au aprins lumânări pentru cei plecaţi dintre vii, s-a împărţit apă sfinţită.

  La final, toată lumea a fost invitată la o masă îmbelşugată, cu sarmale, mămăligă, pâine de mălai şi cozonac, inclusiv autorităţile gustând din bucatele alese gătite cu mare drag de socăciţele din zonă.

  Sărbătoare în Catedrala codrenilor

  De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, sute de credincioși s-au adunat la Mănăstirea Măriuș, la unul dintre cele mai mari pelerinaje ortodoxe din județul Satu Mare. Mulți dintre pelerini, unii veniți din toate colțurile județului, precum și din județele învecinate, au sosit la Măriuș încă de marți, în așteptarea uneia dintre cele mai importante sărbători creștine, Sfânta Maria Mare.


  Miercuri dimineață, la Mănăstirea Măriuș, a avut loc Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți, pelerinii ascultând cu mare atenție predicile despre istoria creștinătății, despre importanța Fecioarei Maria în inimile noastre.

  După Sfânta Liturghie, toți credincioșii au fost invitați la o agapă creștină.

  Sute de pelerini la Scărișoara Nouă

  Și Mănăstirea Scărișoara Nouă s-a bucurat de prezența a sute de pelerini în această frumoasă sărbătoare a ortodoxiei românești. Mulți dintre pelerini au sosit încă de marți, dar majoritatea au ajuns în fața altarului de vară miercuri dimineața.


  Slujba de Sfântă Mărie Mare a fost oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu prof. univ. dr. Stelian Tofană și protopopul de Carei, Florian Mocan.

  La finalul sărbătorii de la Mănăstirea Scărișoara Nouă, toți pelerinii au fost invitați la o agapă creștină.

  Bisericile sătmărene, arhipline de Sfântă Mărie

  Biserica ortodoxă din cartierul Carpaţi II cu hramul „Naşterea Domnului” a fost neîncăpătoare ieri. De la primele ore ale dimineţii au ajuns sute de credincioşi, la fel cum se întâmplă în fiecare duminică, însă ieri a fost o zi mai deosebită. Preoți slujitori au fost Marinel Corondan și Peter Vasile.


  Ieri , 15 august, a fost hramul Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” sau Sfânta Marie Mare. Slujba a început la ora 9.30, cu Utrenia, iar apoi a urmat Sfânta Liturghie, ungerea credincioșilor cu untdelemn sfințit. La final, credincioșii au primit câte o carte de rugăciuni și o iconiță cu Maica Domnului “Pantanassa”. Preoți slujitori au fost pr. Cristian Boloș, pr. Radu Simonca, pr. Aurel Donca.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img