More


  Sub semnul înfrăţirii dacilor liberi în anul Centenarului Marii Uniri

  =

  Asociaţia socio-culturală ŢARA OAŞULUI din Satu Mare a fost invitată de MATEI GODJA – primarul comunei Onceşti, din judeţul Maramureş – pentru a participa la prima ediţie a ZILEI DACILOR LIBERI, care a avut loc duminică, 26 august. Sub semnul acestei manifestări culturale, iniţiată de primarul Matei Godja, s-a consolidat şi înfrăţirea Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI cu Asociaţia MÂNDRU-I MARAMUREŞUL. ZIUA DACILOR LIBERI a fost organizată de Primăria şi Consiliul Local din Onceşti, cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş şi Ansamblului folcloric TRANSILVANIA. La manifestare au participat primari din comunele judeţului Maramureş, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, păstoriţi de episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului TIMOTEI SĂTMĂREANUL, stareţi de mănăstire, oficialităţi locale şi judeţene, oameni de cultură şi săteni din comuna Onceşti.

  Forţa dacilor liberi din zilele noastre înseamnă: continuitate, libertate şi unitate culturală tradiţională !

  Ideea centrală a acestei acţiuni tradiţionale culturale de la Onceşti s-a axat în principal pe dorinţa dacilor liberi, a moroşenilor şi oşenilor, de a păstra libertatea, continuitatea pe aceste meleaguri, din nordul şi nord-vestul României, prin intermediul tradiţiilor, a portului autentic şi a credinţei strămoşeşti. În accepţiunea „dacilor liberi” din zilele noastre, manifestările tradiţionale culturale de acest gen reprezintă o forţă, o adevărată „armă” de apărare împotriva tuturor acelor „invadatori”, care doresc să dezbine România. Unitatea culturală a românilor, în viziunea dacilor liberi maramureşeni şi oşeni, nu va putea fi dezmembrată niciodată, iar astfel de acţiuni culturale tradiţionale vor avea menirea de a menţine trează „flacăra” conştiinţei dacilor liberi, a tuturor românilor, care au apărat de-a lungul veacurilor aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu, care n-au putut fi cucerite niciodată de atâţia şi atâţia „invadatori”, nici măcar de către romani, ”…care s-au temut să treacă dealurile…”.

  Oşenii i-au încântat pe moroşeni cu danţurile şi ţâpuriturile lor tradiţionale
  VASILE LUCUŢ – prim-vicepreşedintele Asociaţiei ŢARA OAŞULUI – s-a ocupat în mod special şi de această întâlnire cu „dacii liberi” de la Onceşti. Pentru a marca evenimentul, cu portul, danţurile şi ţâpuriturile oşeneşti, a încurajat „părinteşte” formaţia Asociaţiei Ţara Oaşului, dar şi pe cei mai destoinici „dănţăuşi”, care au prezentat moroşenilor cele mai reprezentative ţâpurituri şi danţuri tradiţionale oşeneşti. Oşenii au fost „însoţiţi” la această manifestare de colacii tradiţionali, cârnaţii de casă şi pălinca de prune, din care au gustat cu mare poftă mulţi dintre participanţii la ZIUA DACILOR LIBERI.

  Conform programului manifestărilor de la Onceşti, oşenii au participat la Sfânta Liturghie, săvârşită de episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului TIMOTEI SĂTMĂREANUL şi un sobor de preoţi, în altarul de vară al bisericii din Onceşti. Impresionantă a fost şi participarea moroşenilor la Sfânta Liturghie, care au venit la hramul bisericii din Onceşti îmbrăcaţi în straie populare tradiţionale, asemănătoare cu cele ale dacilor liberi. Despre această tradiţie vestimentară, episcopul vicar Timotei Sătmăreanul a spus la un moment dat, în finalul predicii sale, că: ”… straiele populare tradiţionale sunt sfinte, la fel cum sunt straiele preoţeşti”. Preasfinţia Sa Timotei a apreciat faptul că la ZIUA DACILOR LIBERI au fost prezenţi şi oşenii împreună cu Vasile Lucuţ. Preasfinţia Sa a mai spus că: „oşenii şi moroşenii sunt ca o singură inimă, care bate pentru tradiţiile poporului român”. După Sfânta Liturghie, formaţia Asociaţiei ŢARA OAŞULUI a ţâpurit şi-a dânţuit de bucurie în faţa bisericii, iar ulterior pe tot drumul parcurs pe jos până în faţa Primăriei din Onceşti. Mulţi dintre moroşenii, aflaţi în faţa caselor de lângă drumul principal, ţâpureau împreună cu oşenii, iar pe feţele lor se citea o bucurie sinceră, luminată de oaspeţii veniţi din Ţara Oaşului. În faţa Primăriei, oşenii s-au încins în „danţul colacilor”, care a fost apreciat de sătenii din Onceşti şi de alţi invitaţi veniţi la ZIUA DACILOR LIBERI.

  Parada portului popular şi spectacolul de la scenă
  După masa festivă tradiţională, răsfăţată cu alese băuturi şi mâncăruri tradiţionale maramureşene, participanţii la ZIUA DACILOR LIBERI au admirat o paradă a portului popular a moroşenilor şi dacilor liberi, care s-a derulat de la intrarea în satul Onceşti până la scena amenajată în curtea din spatele Primăriei. Privitorii au fost încântaţi de straiele moroşenilor, oşenilor, dar şi de cele ale unor tineri din Sighetu Marmaţiei, care au fost îmbrăcaţi în straiele de altădată ale dacilor liberi, dar şi în cele specifice unor perioade din istoria românilor, care au culminat cu veşmintele din vremea lui Mihai Viteazul şi a lui Vlad Ţepeş. Un moroşan a spus la un moment dat că ar fi nevoie şi în zilele noastre “de un… Vlad Ţepeş!”.

  Alocuţiuni  memorabile şi diplome  dedicate dacilor liberi
  După aceste momente emoţionante, întreţinute de parada portului popular, programul a continuat la scena special amenajată pentru acest eveniment cultural istoric de la Onceşti. Despre importanţa acestei iniţiative a organizării primei ediţii a ZILEI DACILOR LIBERI, au vorbit oficialităţi locale şi judeţene, oameni de cultură şi primari din judeţul Maramureş, care au primit apoi diploma de “DAC LIBER”, prin intermediul primarului MATEI GODJA . Dintre personalităţile prezente amintim pe: COZMIN BUTUZA – ministru secretar de stat în Ministerul Culturii şi Alexandru Cosma – subprefectul Maramureşului.

  Cu diploma de DAC LIBER a fost recompensat şi prim-vicepreşedintele VASILE LUCUŢ, dar şi Asociaţia socio-culturală ŢARA OAŞULUI. Alocuţiunile şi decernarea diplomelor au fost urmate de o serie de dansuri tradiţionale moroşeneşti, cântece şi dansuri susţinute de artiştii Ansamblului TRANSILVANIA şi, desigur, de cele ale formaţiei Asociaţiei ŢARA OAŞULUI. Înainte de evoluţia pe scenă a formaţiei ŢĂRII OAŞULUI, TEODOR LOHAN – vicepreşedintele Asociaţiei ŢARA OAŞULUI – a exclamat la microfon:”Am fost şi vom fi mereu daci liberi!”. Soliştii formaţiei: IRINA MAN, ALINA TITION, DAN NEGRU, acompaniaţi de PETRE ZELE la vioară şi fiul său PETRE ZELE, la zongoră, dar şi dănţăuşii formaţiei, au prezentat spectatorilor un scurt program oşenesc tradiţional, care a stârnit binemeritatele aplauze dăruite din suflet de spectatori.

  ZIUA DACILOR LIBERI va fi organizată în fiecare an la Onceşti, iar oşenii promit, prin vocea prim-vicepreşedintelui VASILE LUCUŢ, că vor organiza şi ei, în perioada următoare, noi acţiuni culturale în judeţul Satu Mare, menite să consolideze înfrăţirea cu moroşenii, dacii liberi din Maramureş, dar mai ales pentru reînvierea tradiţiilor şi a datinilor strămoşeşti. Mai multe informaţii şi detalii legate de ZIUA DACILOR LIBERI de la Onceşti, vă invităm să aflaţi din emisiunea VIAŢA LA ŢARĂ, care va fi difuzată miercuri, 29 august, de la ora 20.45, pe postul de televiziune NORD VEST TV Satu Mare.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img