More


  VIOLENȚA le-a transformat VIAȚA! Proiectul ,,Adolescent responsabil”, în derulare

  =

  Proiectul de prevenire a delincvenței juvenile ,,Adolescent responsabil” inițiat de Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare, în parteneriat cu Penitenciarul Satu Mare, Direcția de Sport și Tineret; D.G.A.S.P.C. Satu Mare; Centrul de Prevenire, Evaluare, şi Consiliere Antidrog;  Serviciul de Probațiune,  are ca principal scop reducerea riscului de implicare a tinerilor în săvârșirea unor fapte de delincvență juvenilă.

   Cu adresabilitate tinerilor adolescenți, elevi ai liceelor sătmărene, din clasele a IX-a, a X-a, a- XI-a, respectiv tinerilor din centrele de plasament şi alte medii cu risc delincvenţial ridicat, proiectul a debutat cu activități desfășurate de polițiștii din structurile de prevenire și de investigații criminale în unitățile școlare sătmărene – Liceul ,,UNIO – Traian Vuia” și Colegiul Economic ,,Gheorghe Dragoș”, în cadrul întâlnirilor cu elevii liceeni, aceștia fiind informați cu privire la problematica specifică domeniului delincvenței juvenile, răspunderii penale, regimului măsurilor educative privative/neprivative de libertate. Informațiile primite din partea polițiștilor  au constituit  baza unor dezbateri despre consecinţele juridice şi sociale ale delincvenței juvenile, urmărindu-se și conștientizarea de către tineri a riscurilor și a implicațiilor în dezvoltarea personală pe care le presupune săvârșirea unor fapte ce contravin legii. Sesiunile de informare organizate în cadrul instituțiilor de învățământ au avut rolul de a asigura baza conceptuală din sfera  delincvenței juvenile, accentul punându-se pe legislația care reglementează domeniul, fiind însoțite de prezentarea unor cazuri concrete cu care polițiștii din structurile de investigații criminale s-au confruntat și le-au instrumentat, asigurându-se astfel și caracterul practic-aplicativ al noțiunilor teoretice.

  Cu scopul de a sensibiliza adolescenții şi a-i determina să conştientizeze rolul și consecințele aplicării măsurilor educative privative de libertate, sesiunile de informare au fost urmate de vizite în Penitenciarul din Satu Mare, unde tineri deținuți și-au împărtășit experiențele de viață care au determinat privarea lor de libertate. Poveștile de viață relatate de deținuți, precum și vizitarea locurilor în care aceștia desfășoară activități, își asumă responsabilități, dar toate acestea sub monitorizarea atentă de către reprezentanții Penitenciarului Satu Mare, fiind mereu supuși unui control riguros, respectând reguli și adaptându-se mediului privativ de libertate au determinat o implicare emoțională din partea adolescenților, încercând să empatizeze cu deținuții, dar nedorind să trăiască soarta acestora. Prin organizarea acestor vizite în Penitenciarul Satu Mare s-a reușit tragerea unui semnal de alarmă față de modul în care a fost percepută de către adolescenți sfera delincvenței juvenile, comiterea unor infracțiuni care pot afecta dezvoltarea personală a fiecăruia, procesul transformării în adult, om matur, cetățean responsabil.

   

  Tinerii din centrele de plasament din localitățile Oar, Noroieni, Berindan, Hurezu Mare au fost gazdele polițiștilor sătmăreni care, în cadrul întâlnirilor organizate, i-au informat pe aceștia cu privire la formele de manifestare a delincvenței juvenile şi consecinţele  săvârșirii unor fapte penale,  precum şi cu modalităţile concrete de prevenire a acestora. Prin activitățile organizate, s-a reușit promovarea unor concepții sănătoase, reale, referitoare la delincvența juvenilă, pornindu-se de la experiența de viață a adolescenților, prin fructificarea unor situații concrete în care au fost antrenați în calitate de martori sau chiar protagoniști.

   

  Delincvența juvenilă constituie în prezent una din cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea, a cărei amploare este evidențiată atât de statisticile oficiale, cât și de mass – media. Fiind o consecință directă a modului în care funcționează familia, școala și diferitele mecanisme de socializare, sancționare și reabilitare socială, ea solicită o abordare multidisciplinară a influenței exercitate de către aceste instituții, din punct de vedere al factorilor de risc, un rol decisiv fiindu-i acordat însă instituției reprezentată de POLIȚIA ROMÂNĂ.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img