More


  EXCEPȚIONAL. Mega-Concerte la Satu Mare. Direcția 5, Desperados, Aurel Tămaș și alții

  =

  Recent a fost înființată Asociația ”Uniți pentru Satu Mare”, act de inițiativă civică și de voință comună a unor întreprinzători din mediul de afaceri privat ale municipiului și județului Satu Mare. La finele săptămânii viitoare, Asociația va organiza la megaevenimentul ”Satu Mare pentru Centenar” la care vor participa, printre alții, Dan Puric, Sava Negrean Brudașcu, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaș dar și trupele Direcția 5 și Desperados.

  Dan Puric la Satu Mare

  Detalii despre aceste evenimente au prezentat azi, în cadrul unei conferințe de presă, conducerea asociației formată din președintele Dan Mihai Șuta, vicepreședintele Claudiu Ținca, de președinții asociațiilor ”Țara Oașului” – Vasile Ciocan, ”Avram Iancu” – Mircea Dobra și ”Codrenii” – Ionel Săvianu, dar și din oamenii de afaceri Radu Checicheș și Paul Caziuc.

  Primul obiectiv al Asociației Uniți pentru Satu Mare este sărbătorirea Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, moment astral întru devenirea și reîntregirea României. Pentru aceasta asociația va organiza prima ei acțiune publică, desfășurată sub genericul ,,Satu Mare pentru Centenar” în zilele de 21 și 23 septembrie. Astfel, în data de 21 septembrie 2018, începând cu ora 15.00, în Sala Mare de spectacole a Teatrului de Nord din Satu Mare, va avea loc un simpozion la care sunt invitați să conferențieze domnul profesor universitar dr. Ioan Bolovan prorectorul Universității Babeș- Bolyai din Cluj Napoca, precum și reputatul actor, scriitor și regizor de teatru Dan Puric. Din cauza numărului limitat de locuri participarea la acest seminar va fi posibilă exclusiv pe baza invitațiilor care urmează să fie distribuite de către organizatori.

  Paradă și mega concerte

  Apoi, duminică 23 septembrie cu începere de la ora 13:00, din fața statuii Lupoaicei, din fața Muzeului Județean Satu Mare, va debuta parada portului popular din zona Sătmarului care cuprinde, evident, zonele folclorice ale Oașului, Codrului și Someșului, dar va evoca și tradițiile minorităților naționale din județ reprezentate de maghiari, șvabi, ucraineni și romi, în care tinerii sătmăreni vor etala inegalabila frumusețe a costumelor populare într-un melanj de forme, culori și ritmuri.

  Va fi o imagine cât se poate de elocventă a unei splendide diversități etnoculturale, expresie a unei trăiri superioare în care veșmântul grăiește de la sine despre cel care îl poartă.

  ”Precum în istorie, vom porni de la Lupoaica Romei, vom ajunge la Monumentul preotului dr. Vasile Lucaciu și vom intra în contemporaneitate în Piața din Centrul Nou, unde va avea loc un adevărat maraton artistic care va începe la ora 14:00 cu un spectacol oferit de Corul bărăbătesc din Finteușu Mare, va continua cu reprezentații ale unor ansambluri din cadrul Asociației Țării Oașului, Asociației „Codrenii”, Asociației „Avram Iancu” – filiala Satu Mare, precum și ale ansamblurilor minorităților naționale. Apoi, vor susține recitaluri renumiții rapsozi populari Mariana Anghel, Sava Negrean Brudașcu, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaș, pentru ca în ultima parte a zilei să concerteze trupete Desperados și Direcția 5. Ziua se va încheia cu un grandios foc de artificii, de aproximativ 15 minute”, a precizat Dan Șuta.

  Ce este Asociația ”Uniți pentru Satu Mare”

  Asociația ”Uniți pentru Satu Mare” are ca scop (re)unirea tuturor locuitorilor sătmăreni prin revitalizarea și păstrarea valorilor tradiționale ale comunității locale și regionale sătmărene, propunerea, dezbaterea și promovarea unor măsuri concrete pentru revigorarea vieții economice, sociale și culturale din Satu Mare, relevarea istoriei și a personalităților locale, evidențierea contribuției acestora la dezvoltarea zonei sătmarului.

  Asociația este apolitică și creștină, având la bază valorile tradiționale ale poporului român, respectul pentru familia tradițională și credința în Dumnezeu. Asociația unește membri, cu convingeri din toate religiile creștine, precum și cu activități în toate profesiile, cu precădere din mediul de afaceri privat. Modalitățile prin care asociația își va atinge scopul pe care și l-a propus sunt dintre cele mai variate, fiind precizate în actele ei constitutive.

  Patrimoniul și activitatea asociației vor fi susținute din aporturile materiale ale asociaților ei, din donații și sponsorizări.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img