More


  Festival ecvestru de mare ţinută la Ardud. Prima ediţie a “Zilei Calului” a fost o reuşită totală

  =

  Stadionul Cetate din Ardud a găzduit, duminică 16 septembrie, prima ediţie a unui eveniment unic în judeţul Satu Mare, şi anume “Ziua Calului”, un adevărat regal ecvestru având ca organizator principal Asociația „Ecvestra Perla Neagră” în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Ardud, Filarmonica de Stat “Dinu Lipatti” Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Asociația Culturală „Dr. Augustin Mircea” Ardud și Clubul Rotaract Satu Mare.

  Calul are o relație profundă cu omul. O relație care se păstrează la fel de strânsă și în aceste vremuri supertehnologizate, când forța pură a calului este înlocuită de mecanisme ce dezvoltă ușor echivalentul a sute de cai putere. Faptul că încă există o legătură profundă între om şi bidiviu s-a demonstrat şi la această primă ediţie a “Zilei Calului” unde măiestria concurenţilor a fost răsplătită cu aplauze de cei peste 1000 de spectatori veniţi la Ardud din toate colţurile judeţului şi nu numai.

  Au fost prezenţi peste 100 de concurenţi din ţară şi din Ungaria, care s-au întrecut la mai multe probe: concursul de atelaje, concursul de îndemânare a călăreţilor şi concursul de frumuseţe. Punctul culminant al evenimentului l-a reprezentat Balul Cailor, fondul sonor fiind asigurat de Filarmonica Dinu Lipatti, care s-a aflat în premieră într-o astfel de postură şi prin care a dorit să aducă o minimă recunoştinţă acestor minunate exemplare cabaline.


  La festival au venit și mici meșteșugari, care încă se încăpățânează să producă harnașamente, bice, potcoave, chiar dacă piața e din ce în ce mai mică după cum n-au lipsit nici standurile cu grătare, mici și alte bunătăți care au completat în mod justificat atmosfera, iar berea a fost lichidul preferat pentru răcorire, așa, ca la o petrecere câmpenească.

  “Sper că a fost o primă ediţie reuşită după cum sper că de acum înainte să avem multe alte ediţii cel puţin la fel de reuşite. Sigur că nu puteam să nu cinstim un asemenea animal nobil care a purtat pe spatele lui istoria, mândria neamului românesc în lupte şi războaie şi de aceea cred că din cele 365 de zile ale anului este bine ca măcar o zi să o dedicăm acestui animal extraordinar care este calul”, ne-a declarat unul din organizatorii acestui eveniment.

  Nicolae Ghisan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img