More


  Lucruri interesante! (din presa canadiană și … nu numai)

  =

  Cererile de azil ale românilor în 2018
  Numărul mare de cereri de azil din partea românilor creează neliniște peste tot. De aceea ministrul imigrației din Canada dă o imagine mai clară a cererilor de azil venite din partea cetățenilor români. Viorel Anghel semnează, în acest sens, un material în ”Pagini românești”, din care aflăm că 955 de cetățeni români au făcut cereri pentru obținerea azilului în Canada în primele 5 luni ale lui 2018. Alte 122 de cereri au fost făcute în 2017, ceea ce duce la un total de 1077 de cereri din decembrie 2017 când s-au ridicat vizele. În 2018 două luni se demarcă cu peste 200 de cereri – ianuarie și aprilie, iar în luna mai scăderea e de aproape 20% față de iunie. În acest sens autoritățile canadiene au reacționat și au anunțat primele măsuri legate de numărul mare de cereri ale românilor. Din 5 iunie 2018, cetățenii români pot solicita pentru călătorie acordarea eTA numai în baza unui pașaport simplu electronic (cu date biometrice). Majoritatea românilor au cerut azil în Quebec, urmat de Ontario, apoi Alberta (60) și Columbia Britanică (65). Suntem în top 3, noi cu 955 de cereri de azil, iar cetățenii americani 775. Cele mai multe cereri de azil în acest an au venit din partea cetățenilor nigerieni (5720), urmați de cei din India (1425). România se află pe locul 3. Sub România se află Columbia (870), Mexic (860) și SUA (775).

  Piața imobiliară din zona Montrealului continuă să crească
  Sunt publicate cele mai recente statistici ale pieței locuințelor în zona centrală (Montreal, Rive-sud, Laval, Rive-nord). În al doilea trimestru din 2018 au fost vândute 14.771 de locuințe, adică o creștere de 4% față de aceeași perioadă din 2017. Condominiul – cel mai dinamic segment (5120 tranzacții), iar vânzările de locuințe unifamiliare (8301). Prețul mediu a crescut pentru o singură familie la case (322.509 dolari) și condominiul (253.000 dolari), iar prețul mediu al proprietăților tip plex a atins 510.000 dolari. Este al patrulea an de când vânzările de casă sunt în creștere în zona Montrealului.

  Vom avea în curând atașați pentru comunitățile românești din străinătate
  Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (M.R.P.) va detașa personal care va îndeplini în serviciul exterior al MAE atribuțiile de atașat pentru comunitățile românești din străinătate. Așa au decis deputații români.

  Echipele de aur ale fotbalului românesc: Steaua, Dinamo și U. Craiova
  Steaua este echipa românească de fotbal cu cel mai mare succes pe plan mondial și național. De-a lungul istoriei, a câștigat cele mai multe campionate, cupe și supercupe ale României, prima echipă din blocul comunist și singura din România care a câștigat Cupa Campionilor Europeni.
  Dinamo, din punct de vedere al numărului de trofee, este al doilea cel mai prestigios club de fotbal din România având în palmares 18 titluri naționale, 13 cupe ale României, 2 Supercupe al României și o semifinală a Cupei Campionilor Europeni în sezonul 1983-1984. U. Craiova a fost unul dintre cele mai titrate cluburi de fotbal din România. A fost prima echipă din România care s-a calificat într-o semifinală de cupă europeană la fotbal, în sezonul 1982-1983, și prima echipă din România calificată în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni, a sezonului 1981-1982. ”Olimpia” Satu Mare a jucat finala Cupei României cu această mare echipă în 1979.

  Fotbalul a fost / este parte din viața aproape a oricărui român
  Cei plecați aiurea nu mai au legături strânse cu fotbalul din România! Puține echipe din actualul campionat pot stârni amintiri. Și cele care par cunoscute … nu sunt ceea ce par. FCSB nu e Steaua și nici U. Craiova nu e cea din generația lui Balaci, Crișan, Ștefănescu sau Lung și nu spun eu asta, ci tribunalele care hotărăsc unde este palmaresul și cine ce moștenește după ani de judecată. Măcar Dinamo nu se ceartă cu nimeni dacă este echipa originală sau nu. Călărași, Hermannstadt sau Sf. Gheorghe sunt promovate în ultimele sezoane. Astra a fost întâi la Ploiești, acum e la Giurgiu și a venit să câștige un titlu. Botoșani e tot din categoria promovatelor din ultimul sezon, iar Voluntari și Chiajna sunt echipe comunale, pardon, orășenești din apropierea capitalei. Mediașul și Iașiul sunt cele care au oscilat multă vreme între cele două divizii. CFR-ul din Cluj și-a bazat strategia pe mulți jucători străini care au însemnat mai mult o afacere care a mers bine, cât timp a câștigat și trofee, profitând de degringolada echipelor ”tradiționale”. Un caz aparte este ”Viitorul”, construită de la zero de fostul idol al tribunelor, Gh. Hagi. O pepinieră de talente care încet, încet a ajuns … chiar și campioană. Oricum, majoritatea echipelor sunt sponsorizate tot din banii contribuabililor – prin oamenii de afaceri care investesc. Primăriile ar trebui să investească în grupele de copii, care trebuie urmăriți! Ne e dor de echipe ca: UTA, Poli, Argeș, Farul, Corvinul, Jiul, Petrolul, Rapid, Progresul, Sportul, Olimpia.

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img