More


  Mănăstirea Voivozi – un loc magic care îşi aşteaptă vizitatorii cu porţile deschise

  =

  Străvechea Mănăstire Voivozi se numără printre mândriile județului Bihor, fiind situată între localitățile Budoi și Pădurea Neagră, pe Valea Bistrei. Mănăstirea Voivozi din Eparhia Oradea sălășluiește într-un peisaj rural, tipic țărănesc și tradițional românesc, care ne duce cu gândul la simplitatea traiului de mai demult și a oamenilor din acele vremuri.

  Mănăstirea Voivozi este situată pe şoseaua judeţeană Marghita-Aleșd, la 20 km est de Aleșd, 20 km sud de Marghita, la 2 km sud de satul Voivozi şi 4 km de comuna Popeşti. Din şoseaua Oradea-Marghita la intersecţia Chirabis, ramificaţie dreapta 16 km până la satul Voivozi.

  Mănăstirea este un monument istoric care atrage credincioși din toate colțurile țării, atât prin atmosfera de sfințenie și conexiunea puternică cu Dumnezeu, cât și prin frumusețea locului și podoabele sale păstrate și adunate de zeci și sute de ani.


  Prezenta unei obşti româneşti în aceste locuri este atestată arheologic încă din secolul al VII-lea, dar abia pe vremea voievozilor Balc şi Drag, nepoţi ai lui Dragoş Descălecătorul, se stabileşte această legătură care va da numele locului. Timpul a maturat totul, sute de ani, doar câteva ruine fiind mărturia existenţei vetrei mănăstireşti de odinioară. A trebuit să se împlinească o anumită vreme şi au trebuit sa se nască nişte oameni vrednici pentru ca zidurile mănăstirii să se arate iar lumii.

  În timpul domniei lui Burebista au existat trei cetăţi dacice: la Voivozi, Sacalasău Nou şi Şinteu. După cucerirea romană (105-106 e.n.), nordul şi nord-vestul ţării (inclusiv cele trei cetăţi) au fost locuite de dacii liberi. Pentru perioada dacică nu avem nume arheologice decât 18 monede dacice descoperite şi 16 greceşti de argint bătute în oraşele Appolonia şi Dirhaccum de pe ţărmul Adriaticii, găsite întâmplător pe dealul Bucărar din Budoi. În timpurile de demult, mănăstirea era recunoscută sub denumirea de „Colţul cu Meri” de la Voivozi.


  Astăzi, Mănăstirea Voivozi are în incinta sa, pe lângă un paraclis unde se săvârșesc sluj-bele, și o biserică aflată încă în construcție, zeci de chilii pe câte două niveluri, o bucătărie cu sală de mese, numeroase beciuri și cămări, dar și un atelier de pictură în ulei pe lemn, dedicat probabil studiului săvârșirii icoanelor pe lemn, tradiție străveche în cultul religios ortodox. Pe lângă acestea, se întind grădinile cu solare sau ferma de vite cu numeroase grajduri și țarcuri care adăpostesc animale din cele mai diverse.
  Aşezământul este construit într-o depresiune de câteva zeci de hectare, înconjurată de dealuri acoperite cu păduri de foioase. În apropiere de mănăstire trece râul Bistra. Biserica se află înscrisă pe noua listă a monumentelor istorice.

  Biserica de lemn a mănăstirii de la Voivozi, cu hramul Nașterea Maicii Domnului, a fost construită în anul 1700. Elementele componente ale boltei semicilindrice a naosului sunt fixate de arcurile duble, în extrados, prin cuie de lemn. Meșterul dulgher le-a cioplit la capăt sub forma unui cap de cal, motiv care în credința populară avea rolul de a goni duhurile rele.

  Pictura interioară este în mare parte deteriorată, dar cea din naos este mai bine conservată. În pronaos într-o parte sunt pictate extrem de sugestiv fecioarele nebune, acestea fiind în contrast cu liniștea și bunătatea pe care o inspiră mucenițele, ce sunt zugrăvite pe peretele opus. Pe peretele sudic al tindei, la intrare în partea dreaptă, este zugrăvit un chip straniu, un trup de om îmbrăcat în două cămăși, una roșie deasupra și alta albă dedesubt. Capul este de om, numai că are un rât de porc, iar în mâna dreaptă ține simbolul morții pentru aducere aminte de ceasul din urmă. În 1962 biserica a fost restaurată de Direcția monumentelor istorice iar în anul 1973 s-a cumpărat un clopot mare de 300 kg. Bisericuța a aparținut satului Sacalasău din Bihor și este declarată monument istoric.


  Din anul 2010, biserica mare a mănăstirii poartă hramul „Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei şi Sfântul Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu”, în cinstea unor personalități care au marcat cursul istoriei religioase a țării noastre.

  Oricine are nevoie de un moment de liniște, departe de larma și agitația orașului, este binevenit la Mănăstirea Voivozi.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img