More


  SĂRBĂTOARE. SUPER-SPECTACOLE, în week-end, la Satu Mare. UNIȚI pentru Satu Mare

  =

  Asociația recent înfiinţată „Uniţi pentru Satu Mare”, va organiza, la acest sfârșit de săptămână, o serie de evenimente menite să marcheze Centenarul Marii Unirii. Aceste evenimente vor fi reunite sub genericul ”Satu Mare pentru Centenar”. Detalii despre aceste evenimnete au fost furnizate, în cadrul unei conferințe de presă Dan Mihai Şuta, preşedintele Asociaţiei, Claudiu Ţinca, vicepreşedinte, Mircea Dobra, preşedintele Asociaţiei „Avram Iancu”, Vasile Ciocan, preşedintele Asociaţiei „Ţara Oaşului”, Ionel Săvianu, vicepreşedintele Asociaţiei „Codrenii”, precum şi de oamenii de afaceri Radu Cherecheş şi Paul Caziuc. Tot cu aceeași ocazie a fost prezentată și Asociația precum și unele evenimente ce vor fi organizate la sfârşit de septembrie.

  Satu Mare pentru Centenar

  Conform celor spuse de preşedintele „Uniţi pentru Satu Mare”, primul obiectiv al Asociației „Uniţi pentru Satu Mare” este sărbătorirea Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Pentru aceasta asociația va organiza prima ei acțiune publică, desfășurată sub genericul ,,Satu Mare pentru Centenar” în zilele de 21 și 23 septembrie.

  Astfel, în data de 21 septembrie 2018, începând cu ora 15.00, în Sala Mare de spectacole a Teatrului de Nord din Satu Mare, va avea loc un simpozion la care sunt invitați să conferențieze profesorul universitar dr. Ioan Bolovan prorectorul Universității Babeș – Bolyai din Cluj Napoca, precum și reputatul actor, scriitor și regizor de teatru Dan Puric. La acest eveniment, atât biletele cât și invitațiile au fost epuizate.

  Paradă și spectacole de excepție

  Apoi, duminică 23 septembrie cu începere de la ora 13:00, din fața statuii Lupoaicei, din fața Muzeului Județean Satu Mare, va debuta parada portului popular din zona Sătmarului care cuprinde, evident, zonele folclorice ale Oașului, Codrului și Someșului, dar va evoca și tradițiile minorităților naționale din județ reprezentate de maghiari, șvabi, ucraineni și romi, în care tinerii sătmăreni vor etala inegalabila frumusețe a costumelor populare într-un melanj de forme, culori și ritmuri.

   

  Acţiunea va continua în Piața din Centrul Nou, unde va avea loc un adevărat maraton artistic care va începe la ora 14:00. Momentele artistice vor debuta cu interpretarea Corulului bărăbătesc din Finteușu Mare, va continua cu reprezentații ale unor ansambluri din cadrul Asociației Țării Oașului, Asociației „Codrenii”, Asociației „Avram Iancu” – filiala Satu Mare, precum și ale ansamblurilor minorităților naționale.

  Apoi, vor susține recitaluri renumiții rapsozi populari Mariana Anghel, Sava Negrean Brudașcu, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaș, pentru ca în ultima parte a zilei să concerteze trupete Desperados și Direcția 5. Ziua se va încheia cu un grandios foc de artificii, de aproximativ 15 minute.

  „Credem că a face parte din Generația Centenarului este pentru fiecare dintre cei care simt românește, un cadou existențial, deopotrivă bucurie și mândrie, născute din conștiința afirmării și reafirmării identității noastre naționale”, sunt cuvintele membrilor Asociaţiei.

  Asociaţia îşi propune să îşi continue acţiunile si după 1 Decembrie, şi invită cetăţenii rămâni şi maghiari din judeţ să se alăture manifestărilor.

  Asociația „Uniţi pentru Satu Mare”

  Potrivit președintelui Dan Șuta, Asociaţia „Uniţi pentru Satu Mare” a fost înfiinţată ca un act de inițiativă civică și de voință comună a unor întreprinzători din mediul de afaceri privat ai municipiului și județului Satu Mare. Scopul este (re)unirea tuturor locuitorilor sătmăreni prin revitalizarea și păstrarea valorilor tradiționale ale comunității locale și regionale sătmărene, propunerea, dezbaterea și promovarea unor măsuri concrete pentru revigorarea vieții economice, sociale și culturale din Satu Mare, relevarea istoriei și a personalităților locale, evidențierea contribuției acestora la dezvoltarea zonei sătmarului.

  ”Această Asociaţie are ca şi membri fondatori unele dintre cele mai puternice firme şi persoane din municipiul şi judeţul Satu Mare. Fiind întruniţi într-o asociaţie în cadrul căreia se discută problemele sătmărenilor, având în spate forţa acestor entităţi, aceste probleme pot fi prezentate altfel Administraţiei”, a declarat Claudiu Ţinca.

  Membrii fondatori

  „Uniţi pentru Satu Mare” are 24 de membri fondatori după cum urmează: Marius Vasile Balaji, Dorel Mircea Blaga, Cristian Antonio Botiş, Vasile Bud, Flaviu Ioan Burzo, Emil Paul Caziuc, Aurelian Grigor Călin, Radu Vasile Cherecheş, Vasile Ciocan, Gheorghe Derşidan, Mircea Dobra, Mihai Huzău, Vasile Florin Iancu, Beniamin Chira, Vasile Lucuţ, Petre Mureşan, Vasile Paşca, Sorin Ioan Paul, Dumitru Păcurar, Dumitru Dorel Pop, Ioan Gheorghe Susa, Dan Mihai Şuta, Claudiu Ţinca şi Beniamin Urs.

  Asociația este apolitică și creștină, având la bază valorile tradiționale ale poporului român, respectul pentru familia tradițională și credința în Dumnezeu. Aceasta unește membri, cu convingeri din toate religiile creștine, precum și cu activități în toate profesiile, cu precădere din mediul de afaceri privat.

  Patrimoniul și activitatea asociației vor fi susținute din aporturile materiale ale asociaților ei, din donații și sponsorizări.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img