More


  Şcoala românească la ora întrebărilor

  =

  Elevi, părinţi, rudenii şi prieteni s-au reîntâlnit la început de an şcolar cu mare bucurie şi speranţe într-un învăţământ modern, pragmatic şi simplificat, dar mai ales ancorat în tendinţele actuale ale economiei de piaţă. Ce-i drept, nu se vorbeşte mult despre aceste deziderate atât de necesare pentru o reformă reală a învăţământului românesc. Mentalităţile învechite şi cointeresate continuă să bântuie învăţământul românesc. Programele de învăţământ stufoase din anii precedenţi au „dat mare bătaie de cap” profesorilor, elevilor, părinţilor şi aparţinătorilor. Mai nou, pe posturile de radio şi televiziune se vorbeşte despre faptul că elevii ar trebui să meargă la şcoală cu dragoste „nu cu teamă”. De ce, de ce cu teamă? Abandonul şcolar este în creştere pentru că unele familii cu venituri modeste nu au suficienţi bani pentru ore suplimentare. În mod paradoxal, la orele în particular toţi elevii înţeleg lecţiile „dificile”, în timp ce la clasă nu pricep mare lucru. Se spune că din cauza programei stufoase, „elevii nu au timp să fixeze anumite concepte”.

  Dincolo de orice fel de prejudecăţi, foarte mulţi părinţi au remarcat faptul că în România s-a dezvoltat un învăţământ paralel plătit, care este mai eficient decât cel oficial. Părinţii mai spun că probabil programele şcolare sunt astfel concepute încât să-i determine pe elevi să ia ore în particular. Fără ore în particular, spuneau mulţi părinţi în anii precedenţi, copiii lor n-ar fi luat examenul de capacitate sau bacalaureatul.

  „Minţile luminate”, care au remarcat faptul că abandonul şcolar este în creştere în România s-au gândit să creeze o programă de învăţământ simplificată pentru „elevii cu probleme” în vederea reintegrării lor în sistemul de învăţământ. De ce nu creaţi de la bun început programe de învăţământ simplificate, diferenţiate în funcţie de înclinaţiile elevilor, pentru tot sistemul de învăţământ românesc ? Reformarea învăţământului românesc se desfăşoară în „ritm de melc” deşi au fost trase „semnale de alarmă” de nenumărate ori şi de către reprezentanţii Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar. Cine are interesul de a crea programe şi manuale şcolare încărcate, care nu mai corespund cerinţelor actuale ale economiei de piaţă? Cine are interesul de a susţine în continuare un „învăţământ de masă” anacronic, deşi în ţările dezvoltate se practică sistemul de învăţământ diferenţiat ? Ştiaţi că elevii aşteaptă manuale cât mai atractive, care să le fie de folos pentru viitoarea lor profesie ? Stimaţi decidenţi din învăţământul românesc! Ştiaţi că elevii vor să meargă la şcoală cu drag „fără să le fie frică” ?

  Avem copii extrem de inteligenţi, care devansează programele actuale de învăţământ. Elevii noştri sunt selectivi şi de aceea de multe ori intră în contradicţie cu materiile obligatorii predate uneori fără tact şi pedagogie. În Occident, elevii sunt testaţi şi în funcţie de înclinaţiile lor este adaptată programa şcolară. Nu elevii trebuie să-şi încarce memoria cu o sumedenie de informaţii, impuse printr-o programă şcolară încărcată, care nu sunt în concordanţă cu talentul şi aspiraţiile viitoarei lor profesii. Aceste programe ale „învăţământului de masă” sunt în detrimentul dezvoltării înclinaţiilor reale ale elevilor. Aceste înclinaţii native sunt trecute în mod obligatoriu în planul doi al pregătirii elevilor, iar cine doreşte să şi le dezvolte lucrează în plus pe lângă programa şcolară. Poate, poate unii decidenţi vor concepe mult aşteptatul sistem de învăţământ modern de tip occidental, ancorat în realităţile native ale elevilor din România.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img