More  UMILITOR! Electrolux împarte dividende de de peste 200 mil de euro, iar greviștilor le refuză doi lei pe oră

  Greva de la Electrolux a ajuns în a 31 zi, începând astăzi a șaptea săptămână. Greviștii, chiar dacă cu un moral scăzut, s-au adunat din nou în ”țarcul” din fața fabricii unde și-au exprimat însă dorința de a nu ceda. Asta deși Electrolux a împărțit recent dividende de peste 200 de milioane de euro, în timp ce greviștilor li se refuză o mărire salarială de doi lei pe oră. Și mai interesabnt este faăptul că sindicatele din Occident au demarat o mare campanie de boicotare a produselor Electrolux doarece acestea sunt fabricate în stil sclavagist la Satu Mare.

  Sorin Faur: ”Orice facem, nu se întâmplă nimic”

  De data aceasta, în fața greviștilor s-a aflat doar președintele Sindicatului Liber ”Samus” din Electrolux, Sorin Faur, și sidicalistul din Poliție, Marius Gânță. Restul liderilor de sindicat se aflau la Predeal la ședința națională Cartel Alfa.

  Întrebați de Faur dacă mai rezistă, răsunsul a fost în cor: ”Da”. Întrebați dacă continuă greva, grevșitii au spus că da, că nu cedează. ”Abia acum începem să ne obișnuim”, a spus unul dintre greviști.

   

  De asemenea, Sorin Faur le-a mai spus greviștilor că începând cea de-a șaptea săptămână de grevă, războiul nu se mai poartă cu cei din conducerea fabricii de la Satu Mare, ci cu cei din conducerea concernului Electrolux din Suedia.

  ”Orice încerăm aici, nu se întâmplă nimic. Toate scrisorile trimise de sindicatele din Europa la Electrolux nu au avut niciun efect. Fac ceva pe aceste scrisori. Tot ceea ce facem pe plan local, pe ei nu-i afectează. Răaboiul nostru nu mai este acum cu cei din conducerea fabricii din Satui Mare, ci cu cei de la Stokholm”, a precizat Sorin Faur.

  Produsele Electrolux, boicotate în Occident

  Totodată, liderul de sindicat i-a mai anunțat pe greviști că un mare sindicat din germania îi îndeamnă pe pe membri săi să nu mai cumpere produse Electrolux doarece sunt fabricat în Satu Mare într-un sistem scalvagist.

  În altă ordine de idei, deocamdată, în ciuda a 31 de zile de grevă, acțiunle Electrolux pe bursă nu scad deoarece, recent, Electrolux a împărțit dividende de peste 200 de milioane de euro.

  Acesta a mai amintit de faptul că ajutorul dat de sindicalitii Cartel Alfa este foarte mic, circa 100 de lei pe persoanăî, și că nu au realizat un fond de grevă pentru că nici măcar liderii de sindicat nu se gândeau că se va ajunge la șapte săptămâni de grevă.

  Solidaritate ”zero” la Satu Mare

  După ce i-a îndemnat pe greviști să fie uniți și solidari, chiar să se ajute între ei, Marius Gânță și-a exprimat dezamăgirea că la Satu Mare solidaritatea sindicală este ”Zero”.

  ”M-aș fi așteptat ca și alți sindicaliști din Satu Mare, de la alte confederații sindicale, să vină aici în fața dumneavoastră și să vă susțină. Dar nu a venit nimeni. Sunt foarte dezamăgit de acest lucru. Vreau să le amintesc liderilor de sindicat că solidaritatea nu este o obligație, ci trebuie să vină din inimă”, a declarat Gânță.

  Astfel a trecut și a 31-a zi de grevă de la Electrolux fără să se schimbe nimic. Rămâne de văzut cine va ceda primul: Electrolux sau greviștii.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE