More


  Condiţiile pentru a obţine cetăţenia canadiană

  - Advertisement -

  Consultanta în imigraţie Anca Tismănariu publică în “Accent” condiţiile pentru a prezenta o cerere de cetăţenie:

  – candidatul trebuie să fie rezident permanent;

  – să locuiască în Canada timp de trei ani din ultimii cinci;

  – Să-şi facă declaraţiile de impozit, dacă are această obligaţie;

  – să aibă o bună cunoaştere a Canadei;

  – să dovedească stăpânirea adecvată a uneia dintre cele două limbi oficiale.

  Prima condiţie este foarte importantă şi trebuie îndeplinită indiferent de vârsta candidatului. Trebuie să respecte toate cerinţele legate de statutul de rezident permanent şi nu trebuie să facă obiectul unei anchete pentru fraudă ori pentru motive legate de imigraţie şi nu trebuie să fi primit ordin de a părăsi Canada.

  A doua condiţie prevede ca adulţii să fie efectiv în Canada timp de cel puţin1095 de zile în ultimii cinci ani care preced data depunerii cererii de cetăţenie. Celor care călătoresc în afara Canadei le este recomandat să ţină un jurnal cu datele de ieşire şi intrare în ţară – pentru completarea cererii de cetăţenie şi să poată calcula perioadele de prezenţă efectivă.

  Se pot lua în calcul şi perioadele petrecute ca vizitator, student, lucrător. Cel care solicită statut de refugiat - calculează jumate de zi pentru fiecare zi petrecută în Canada în ultimii cinci ani, pentru un maxim de 365 de zile.

  În cazul copiilor minori există nişte condiţii specifice care fac necesară consultarea legii mai în detaliu.
  A treia condiţie prevede că, indiferent de vârstă, dacă există obligaţia de a face o declaraţie de venit, aceasta trebuie făcută pentru trei ani, incluşi complet sau parţial în perioada celor cinci care preced data depunerii cererii de cetăţenie.

  A patra condiţie se adresează candidaţilor între 18 şi 54 de ani care trebuie să treacă examenul de cetăţenie. Adică, întrebări despre drepturile şi responsabilităţile cetăţenilor canadieni, despre istoria, geografia, economia, organizarea politică şi legile Canadei. Examenul este în franceză sau engleză, durează 30 de minute şi se prezintă sub forma unui chestionar cu 20 de întrebări.

  A cincea condiţie se adresează candidaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 54 de ani (împliniţi la data semnării cererii de cetăţenie) care trebuie să demonstreze că posedă capacitatea de a comunica în franceză sau engleză. Prima lege asupra cetăţeniei canadiene datează din 1947. Înainte de 1947 persoanele născute aici precum şi imigranţii naturalizaţi erau consideraţi supuşi britanici înainte de a fi cetăţeni canadieni. Legea cetăţeniei a fost actualizată în repetate rânduri, adaptându-se evoluţiilor politice, economice şi sociale.

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img