More


  Corespondenţă din Canada / Cât de mult este prea mult?

  =

  M-a pus pe gânduri titlul din “Accent”, din 3 mai, apărut în Montreal şi semnat de Simona Pogonat. Ea pleacă de la concluzia majorităţii canadienilor, care consideră necesară limitarea duratei în care un ales se află la putere. Sigur, gândul mi-a zburat la aleşii noştri, care şi-au făcut din deputăţie, senat şi alte funcţii drept meserie, luându-şi nu numai salarii şi venituri nesimţite, dar şi pensii pe măsura anilor “munciţi” în Parlament. Sunt cazuri destule în care aflăm deputaţi cu vechime de 16-20 ani, dar care n-au ieşit în evidenţă cu nimic şi au rămas nişte anonimi.

  Multe din republicile prezidenţiale şi semiprezidenţiale au o tradiţie în a fixa o limită a numărului de mandate ce le poate avea. În Statele Unite, din 1952, preşedinţii nu pot servi mai mult de două mandate de câte patru ani fiecare. La fel şi în Franţa, din 2008, sau România din 1991, ţări cu regim politic semiprezidenţial, unde preşedintele şi premierul împart atribuţiile executive.

  În Canada, situaţia este diferită. Canada este o democraţie parlamentară şi o monarhie constituţională, şef al statului fiind regina Elisabeta a II – a. Aceasta, prin reprezentanţii săi locali, are un rol pur decorativ, puterea executivă aparţinând exclusiv primului ministru. În Canada noţiunea de mandat politic, cu un număr specific de ani, nu este aplicabilă întocmai. Mulţi consideră că o îngrădire a duratei în care o persoană se află la putere împiedică o potenţială acumulare excesivă de putere şi de suport financiar. O alternativă în guvernare este benefică pentru democraţie, deoarece noi figuri pe scena politică înseamnă noi idei. Alţii consideră că şederea lor mulţi ani permite să capete mai multă experienţă, mai multă expertiză, ceea ce le permite să creeze legături mai strânse şi mai bune, de lungă durată, cu constituenţii lor.

  În sondajul recent, Angus Reid, s-au explorat opiniile canadienilor vizavi de introducerea unor limite privind numărul mandatelor politice. În preambul se aminteşte de fostul premier albertan Jim Prentice (1956-2016), o figură politică proeminentă în favoarea adoptării limitelor. Rezultatele sondajului arată că o majoritate (54%) consideră că limitarea duratei în care un ales se află la putere este necesară. 29% împărtăşesc opinia contrară, iar 17% nu sunt siguri. Cea mai populară restricţie (48%) pare să fie cea de două mandate, adică opt ani pentru prim-miniştri. La nivel de preferinţe politice cei care declară că vor vota pentru conservatori par mult mai înclinaţi să favorizeze aceste restricţii – 63%, faţă de 24% care le văd inutile şi 13% care nu ştiu. Suporterii liberalilor sunt mai reticenţi, cei mai mulţi fiind de părere că limitarea numărului de mandate politice este necesară, 46% susţin acest lucru, comparativ cu 39% care consideră contrariul. Canadienii care înclină spre noii democraţi (NPD) sunt favorabili limitelor de mandate (49%), în vreme ce 33% nu, iar 18% nu au o părere formată.

  Dacă s-ar adopta o astfel de măsură în Canada, cei mai mulţi consideră că restricţiile nu ar trebui să fie permanente. Deci 54% afirmă că un politician care a atins limita celor opt ani în funcţie ar putea candida din nou, pentru aceeaşi poziţie, după o anumită pauză echivalentă cu un mandat. La noi, în România, nu este cazul să se discute astfel de lucruri, considerându-se că este normal ca un om cu merite deosebite în slujba poporului suveran, acesta să-l acrediteze cu votul unanim ori câte mandate doreşte şi simte că este capabil să-i reprezinte pe alegători. Totuşi, acest “popor suveran”, cum îl numea regretatul IPS Justinian, aşteaptă cu mult mai mult de la aleşi şi-i îndeamnă pe toţi cei de pe listele electorale să mediteze puţin la “Cât de mult este prea mult?”. Doamne, câte aspecte poate tălmăci această întrebare? Câte dezlegări se pot face judecând multele răspunsuri pe care le-ar putea da chiar aleşii noştri! Da, îmi pun întrebarea pe care şi-o pune oricare dintre dumneavoastră: De ce aceştia, aleşii, nu pot concepe că “Ce-i prea mult nu e sănătos?!”.

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img