Festivalul Folcloric „Sâmbra Oilor”  la cea de-a LXIII – a ediție

Instituţia Prefectului, Judeţul Satu Mare şi Consiliul Judeţean, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Primăria şi Consiliul Local Certeze, Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oaş, Casa de Cultură Negreşti Oaş, a organizat duminică 12 mai 2019 de la ora 12:00, cea de-a LXIII – a ediție a festivalului folcloric „Sâmbra Oilor” pe dealul de la Huta Certeze şi Moişeni.

 

Delegaţia Guvernamentală a fost prezentă la slujba în Certeze 

Pentru prima dată în județul nostru, în avanpremierea festivalului, respectiv în 11 mai 2019, a avut loc ședința Asociației Naționale de Folclor din România, la care au fost prezenți cei din conducerea Asociației precum și cei mai importanți specialiști din domeniul folclorului din România, iar în data de 12 mai aceștia au participat la Sâmbra Oilor.

Înainte de a participa la Sâmbră, delegația guvernamentală a fost prezentă la slujba oficiată la biserica ortodoxă din Certeze.

 

Cea mai așteptată a fost delegația guvernamentală condusă Viorica Dăncilă.
Printre politicienii care au decis să participe la acest eveniment important se numără candidatul PNL la alegerile europarlamentare, Vasile Blaga, deputatul PNL, Romeo Nicoară, precum și liderul PRO România, Daniel Constantin și comisarul european Corina Crețu. Cea mai așteptată a fost delegația guvernamentală condusă Viorica Dăncilă. Alături de prim-ministrul României s-a aflat ministrul Finanțelor Publice și ministru interimar al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș și candidatul PSD la alegerile europarlamentare, Natalia Intotero.

Printre politicienii care au participat la acest eveniment se numără: prefectul Judeţului Satu Mare, Darius Filip, candidatul ALDE pentru alegerile europarlamentare, Ovidiu Silaghi, preşedintele executiv al PSD Satu Mare, Mircea Govor, deputatul Ioan Bran, miniştrii secretar de stat Radu Roca şi Florin Iura consilieri judeţeni, consilierii judeţeni Gheorghe Ciocan, Nicolae Avorniciţi, cosilierii locali PSD Ciprian Crăciun şi Adrian Micle, fostul preşedinte al Consiliului judeţean Adrian Ştef, candidatul PNL la alegerile europarlamentare Vasile Blaga, deăputatul PNL Romeo Nicoară, liderul PRO Romania Daniel Constantin şi comisarul european Corina Creţu.

Deschiderea oficială
Pe scena amplasată în mijlocul festivalului au urcat delegația guvernamentală condusă de Viorica Dăncilă, primarul Negreștiului, Aurelia Fedorca, primarul de Certeze, președintele Consiliului Județean Pataki Csaba, precum și alte oficialități.


Viorica Dăncilă le-a spus oșenilor că doar împreună cu ,,oamenii care poartă în suflet tricolorul” se poate construi o Românie solidă.


,,Vreau să vă felicit pentru că duceți mai departe tradiția și sunteți un exemplu pentru mulți. Sper ca cei ce nu au învățat nimic să învețe de la dumneavoastră ce înseamnă respectul și ce înseamnă un bun român. Oameni buni, sper să vă alăturați Guvernului României și sper ca împreună să creionăm un viitor bun pentru români și România. România nu mai poate aștepta, România vrea un viitor mai bun acum.


Vom pune bazele unei centuri ocolitoare pentru Țara Oașului pentru că știm că este important pentru dumneavoastră și zona dumneavoastră. Nu jignirile și nu huiduielile ne fac mai buni români. Violența verbală nu ține loc de argumente și nu este specifică poporului român. Adevărații români sunt oamenii care poartă în suflet tricolorul, oamenii respectuoși, oamenii care se mândresc cu țara și comunitatea lor, oamenii care vor să construiască un viitor mai bun pentru copiii noștri. Acesta este viitorul României”, a declarat Viorica Dăncilă.


Aurelia Fedorca s-a arătat mulțumită și fericită de faptul că a participat atât de multă lume la această sărbătoare câmpenească.


“Stimați oaspeți, bine ați venit în Țara Oașului! Nu credeam că vom fi atât de mulți azi, și în primul rând, mă bucur că vremea ține cu noi, după zilele de ploaie care erau absolut necesare.Cerul s-a deschis și a răsărit soarele în Țara Oașușui, șo iată avem parte de această minunată sărbătoare în care avem oaspeți de seamă.Sâmbra Oilor nu este doar o sărbătoare câmpenească, sau un festival folcloric, este legământul care-l facem noi toți oșenii an de an pe aceste meleaguri.Tot ce am construit cu trudă multă, cu multp muncă , cu multă dăruire, să nu dăm uitării”a spus Aurelia Fedorca.

 

Comisarul european Corina Crețu, momente penibile și de disperare la Sâmbra Oilor

Comisarul european Corina Crețu- candidat Pro România la europarlamentare – a fost protagonista unor momente penibile în fața a mii de oșenii și invitați de-ai lor, la sărbătoarea câmpenească ”Sâmbra Oilor” de la Huta Certeze.


În încercarea de a nu politiza evenimentul ce s-a desfășurat în plină campanie electorală, organizatorii au stabilit că în deschidere nu vor avea discursuri decât oficialii, nu și candidații la alegerile europarlamentare, care au mișunat printre participanți, în toate culorile posibile.


Cu mult tupeu, deși a fost invitată pe scenă și pomenită în deschiderea evenimentului, comisarul european a luat microfonul după ce deschiderea fusese declarată închisă și, pe un ton agresiv, care indică disperare, a încercat să își asume proiectele derulate din fonduri europene în Țara Oașului. Singurul său argument e funcția pe care o mai deține, vremelnic, pentru încă două săptămâni.


Oșenii nu s-au lăsat convinși și au taxat-o cu huiduieli, care nu s-au oprit decât după ce a coborât de pe scenă.

Atmosfera festivalului, extraordinară

După încheierea discursurilor, premierul României, împreună cu miniștrii Eugen Teodorovici, Sorina Pintea, Gabriel Leș și Natalia Intotero au făcut un tur al festivalului și au stat de vorbă cu oșenii despre tradițiile și obiceiurile din Țara Oașului.


Atmosfera festivalului a fost întreținută de mai multe ansambluri folclorice din Satu Mare, Țara Oașului și chiar Ucraina. Irina Man și Grupul din Bixad ,Ansamblurile Folclorice „Oașul”, ,,Sânzâienele”din Negrești Oaș și Maria Tripon, Maria Petca Poptean și Măgura din Târșolț, Maria și Mihai Nemeș, Petre si Petrică Zele, Ansamblul Folcloric al Județului ,,DORURI SĂTMĂRENE’’ – Silvia Șuth, Liliana Bota, Darius Câmpean, Bogdan Bota, Lavinia Pop, Adelina Costina
Ansamblul Folcloric ,,Mugurelul” din Biserica Albă – Ucraina
Ansamblul Folcloric „Florile Tărnii”, Ansamblul Folcloric „Cununița Năzdrăvană” – Leontina Dorca și Maria Carmen Sas ,Mihai Zele și Ansamblul ,,Țara Oașului”, Ansamblul Folcloric ,,Florile Turțului”
Țâpuritoarele din Batarci și Maria Hosu, Grupul de țâpuritoare din Racșa.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

FOTOGALERIE. PERICOL de EXPLOZIE la Satu Mare. Pompierii au INTERVENIT promt

Pericol de explozie ieri la Satu Mare. Pompierii sătmăreni au intervenit ieri pentru asigurarea zonei în urma producerii unei defecțiuni la un branșament de gaz,...

DREPTATE. Doi TÂLHARI și VIOLATORI, trimiși în judecată. Faptele ORIBILE ale acestora

Doi tineri, în vârstă de 18 respectiv 20 de ani, acuzați de tâlhărie calificată și viol u fost trimiși în judecată de procurorii sătmăreni....

RESPECT. Gest de OMENIE făcut de niște polițiști sătmăreni. Ce au făcut pentru VICTIMA unei TÂLHĂRII

Polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Petrești au venit în sprijinul unei femei, de 56 de ani, din municipiul Carei, care la data de...

CONVOCATOR

  COMPLETAREA ORDINII DE ZI A ADUNĂRII GENERALE ORDINARE A ACȚIONARILOR  SOCIETATII ARDEALUL SA             Directoratul societății ARDEALUL SA, societate administrată în sistem dualist, cu sediul...

PERFORMANȚĂ. Niciun CAZ NOU de CVOVID-19 de aproape O SĂPTĂMÂNĂ la Satu Mare. Doar DOUĂ CAZURI în județ

De aproape o săptămână, mai exact din data de 23 mai, în județul Satu Mare nu a fost înregistrat niciun caz nou de COVID-19...