More  Mii de sătmăreni au vizitat până târziu în noapte muzeele din judeţ în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Internaţionale a Muzeelor

  În fiecare an, începând din 1977, la data de 18 mai sau în jurul acestei date, muzeele din întreaga lume sunt invitate să celebreze Ziua internaţională a muzeelor. Evenimentele şi acţiunile organizate cu acest prilej pot dura întreaga zi, un weekend sau chiar o săptămână. Anul trecut , au participat la acest eveniment peste 40.000 de instituţii muzeale din aproape 158 de ţări.

  La această inedită manifestare s-au raliat şi Muzeele din judeţul Satu Mare ocazie cu care mii de sătmăreni au trecut pragurile acestor instituţii.


  “Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Muzeelor este evenimnetul special din viaţa noastră de muzeografi şi de aceea am dorit să-l cinstim cum se cuvine şi am ales o temă care să fie de impact pentru comunitate , şi anume industria textilă, una dintre cele mai importante ramuri economice ale judeţului. Aşa că nu întâmplător tema specială a evenimentului dedicat Nopţii Muzeelor a fost <Satu Mare un centru al modei româneşti>. La fel ca şi în ceilalţi ani acest gen de manifestări a avut o foarte mare priză la sătmăreni, aproximativ 5000 de vizitatori au călcat pragul muzeelor din judeţul Satu Mare în ceea ce generic numic Noaptea Muzeelor” ne-a declarat Liviu Marta, directorul Muzeului Judeţean din Satu Mare.


  Expoziția „Satu Mare – un centru al modei românești”, a atras atenția asupra industriei textile din județul Satu Mare. Este un domeniu de activitate de veche tradiţie, care prin numărul de angajați și valoarea producției pe care le-a angrenat de-a lungul vremurilor, poate fi apreciată ca un element esențial al identității economice a regiunii și chiar un element valoros al identității sătmărenilor.


  Industria textilă sătmăreană reprezintă un domeniu cu care se pot mândri generațiile care au lucrat zi de zi într-o ramură competitivă,un domeniu ce poate să se constituie ca un reper în căutările identitare ale noii generații. Curatorii expoziției Cosmin Mureșan și Felicia Grigorescu au conceput o expoziție inedită și originală, prin angrenarea unor repere creative din comunitate, reprezentate de designeri vestimentari independenţi și designeri de intreprinderi din societățile comerciale.


  Expoziția este creativă, inedită prin includerea unei parade de modă, iar pentru a spori percepția legăturii dintre creațiile vestimentare și comunitate au fost realizate ținute vestimentare ce conțin elemnente simbolice ale clădirilor emblematice din Satu Mare.


  Pe lângă această expoziția și prezentarea de modă vizitatorii au putut admira şi expoziția foto-documentară “100 de ani de la instaurarea administraţiei româneşti la Satu Mar”, expoziţia permanentă Aurel Popp și expoziţia de artă plastică Micul Prinţ. Cu participarea cursanților de la cercurile de pictură a Palatului Copiilor, au fost organizate ateliere de pictură, iar masteranzi ai Facultății de Teatru și Film din Cluj Napoca au fost protagoniștii unor exerciții coregrafico-poetice.

  Nicolae Ghişan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE