More    Noaptea Muzeelor, bogată în manifestări culturale, la Carei

    Sâmbătă, 18 mai 2019, la Castelul Károlyi din Municipiul Carei și în Parcul Dendrologic a avut loc evenimentul intitulat „Noaptea Muzeelor”, în organizarea Fundaţiei Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károyi” şi a Muzeului Judeţean Satu Mare – secţia Carei. Programul de vizitare a Castelului Károyi şi a Muzeului Municipal Carei a fost unul extins, între orele 09.00 şi 24.00, iar între 17.00 şi 23.00, organizatorii au pregătit un program artistic variat. Activitățile din cadrul programului au debutat la ora 16.00, cu o plimbare „științifică” prin Parcul Dendrologic, alături de renumitul botanist dr. Karácsonyi Carol, după care, începând cu ora 17.00, a avut loc vernisajul expoziției aniversare, realizate de Muzeul Județean Satu Mare, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Carei. Evenimentul a debutat cu intonarea imnului național, în acompaniamentul doamnelor Stela Danciu, de la Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare, la vioară și Corina Săvian, de la Liceul de Artă Satu Mare, la pian. Din partea Consiliului Județean a participat consilierul președintelui, Ștefan Coșarcă. Au fost prezente cadre militare în rezervă, președintele Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Satu Mare colonel (r) Zorin Platec, colonel (r) Voicu Şichet, din partea Asociaţiei Civice „Tempora” Satu Mare, lt. colonel Balazs Gheorghe, comandantul Centrului Militar Județean Satu Mare, reprezentanți ai Crucii Roșii, organizație înființată de Regina Maria, precum și reprezentanți ai Muzeului Peleș. În cadrul vernisajului au luat cuvântul Daniela Bălu, director adjunct la Muzeul Județean Satu Mare, dr. Liviu Marta, directorul Muzeului Județean Satu Mare și dr Hágó Attila Nándor, șef secție la Muzeul Municipal Carei. Un moment inedit în cadrul vernisajului a fost prezența a patru tinere, îmbrăcate precum miresele din Țara Oașului, care i-au întâmpinat pe Rege și Regină, în urmă cu 100 de ani.

    Puțin după ora 18.30 a avut loc o paradă a costumelor de epocă prin centrul orașului și în jurul castelului. Între orele 19.00 și 23.00 cei prezenți în castel au putut participa la prezentarea despre obiceiurile culinare din epoca preistorică susținută de drd. Xenia Pop, la mini recitalul de pian susținut de Pașca Medeea și Dragoș Roland, coordonați de prof. Mentes Mária, apoi a urmat proiecția filmului documentar „Pe urmele Conților Károlyi”(în limba română și maghiară), film realizat de Egyedi Zsolt și Egyedi Bernadett. Grupul „Acoustic Station”, adică Putovits Ábel(chitară), Szűcs József(chitară) și Bogdan Georgescu(chitară bas) au prezentat un recital de melodii instrumentale. Timp de mai bine de o jumatate de oră cei prezenți în Sala Cavalerilor a Castelului au fost invitați la vals de animatorii în costume de epocă, puțin după ora 21.30. Vizitatorii parcului au putut „călători în timp” și cu caleașca trasă de cai, pe aleea din jurul castelului, alături de personajele costumate în conți și contese. Pe toată durata desfășurării manifestărilor artistice, animatori, membri ai formaţiei de dans „Magic Dance” alături de coordonatoarea Raluca Păvăluc de la Centrul Cultural Carei, membri ai trupei de teatru de amatori M.E.E.M. de la Centrul Cultural Carei, arcași tradiționali, reprezentanți ai Asociației Sportive„Corvus Regia”, dar şi voluntari costumați în haine de epocă au întreţinut atmosfera în sălile castelului.

    Prezentatorii evenimentului au fost Hágó Attila Nándor, şef de secţie la Muzeul Judeţean Satu Mare, secţia Carei şi Adrian Ştefănuţi, referent în cadrul Fundaţiei Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károyi”. Pe toată durata acestei zile, bogată în activităţi culturale, Castelul din Carei a fost vizitat de aproximativ 800 de persoane, de toate vârstele.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE