Poți altfel! Fără droguri! O campanie a Poliției

În vremurile pe care le trăim, deseori simțim nevoia de a evada din cotidian, de a ne refugia într-un spațiu relaxant centrat pe satisfacerea unor nevoi primordiale. Și cum putem face lucrul acesta? Apelând de cele mai multe ori la magia DROGURILOR. Aici și în acest fel se găsește răspunsul la marea întrebare – este opinia specialiștilor care investighează acest aspect problematic din viața tinerilor noștri.

Campanie a polițiștilor
Pentru a putea face problemei și pentru a găsi modalitatea optimă de soluționare a ei avem nevoie de informații din partea unor persoane adulte capabile să le expună într-o modalitate captivantă și interactivă și să găsească împreună cu tine răspunsuri veridice.

În acest context, la data de 15 mai a.c., elevii Liceului Tehnologic ,,Constantin Brâncuși” Satu Mare au fost solicitați să răspundă provocării ”Spune NU drogurilor!”, lansată de specialiștii din domeniul prevenirii ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare, de ofițerul de poliție din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității a Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare și de către reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare.

Pe parcursul întâlnirilor,elevilor le–au fost prezentate informații generale despre drogurile legale și nelegale, clasificările realizate în funcție de criterii diferite, consecințele nefaste asupra sănătății fizice și mentale, dar și un scurt istoric al apariției și evoluției drogurile.

Cauzele determinante
Accentul s-a pus foarte mult pe cauzele care îi determină pe tinerii de azi să consume droguri, debutul și finalul consumului, acesta din urmă fiind echivalent cu instaurarea dependenței, de cele mai multe ori cauza deceselor în rândul tinerilor.

Anturajul, dorința de a face parte dintr-un grup și asumarea oricăror limite au fost principalele cauze identificate de participanți, care și-au împărtășit o parte din experiențele de viață trăite în diferite contexte – petreceri, cluburi, zile de naștere – unde au fost ispitiți să guste puțin, să încerce, să experimenteze, într-un cuvânt ”debutul” consumului de droguri.


Să spui NU drogurilor!
Una dintre concluziile la care s-a ajuns a evidențiat faptul că cei care te cooptează în a experimenta ”magia drogurilor” sunt de cele mai multe ori persoane apropiate și chiar membrii familiei lărgite. Marea provocare nu se lansează niciodată din partea unui străin, fapt remarcat de elevii participanți.

S-a abordat, adaptat particularităților de vârstă și individuale, și partea privind legislația care reglementează acest domeniu, consecințele juridice și modalitățile de sancționare a infracțiunilor săvârșite sub influența consumului de droguri.

Filmele tematice care au însoțit prezentările și schimbul de informații au captat atenția, aducând în prim plan ”LUPTA” omului cu drogurile, încercările peste care se trece doar cu ajutorul celor dragi, printr-o susținere continuă.

Mesajul transmis relevă faptul că poți ”Să spui NU drogurilor” , că nu e totul pierdut și mai ales replica din final a personajului care interpretează DROGUL – ”Ești ceea ce vreau eu să fii!” poate fi pusă sub semnul întrebării.

Florin Dura

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

ATENȚIE! Sălile de PĂCĂNELOR vor fi DESCHISE. Dar vor avea REGULI NOI

Coronavirusul schimbă regulile și în cazinouri și în casele de pariuri sportive. Consilierul guvernamental în domeniu estimează redeschiderea industriei jocurilor de noroc pe 15...

PRECIZĂRI. Ce se întâmplă după 1 IUNIE? Vom mai avea sau nu NEVOIE de DECLARAȚIE

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, după o ședință la Palatul Cotroceni cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri ai cabinetului, care...

Căutat de autoritățile italiene, reținut la intrarea în țară

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Petea au identificat și predat reprezentanților IPJ Satu Mare un cetățean român, căutat de...

Autoturism furat din Belgia, descoperit la intrarea în țară

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Petea – judeţul Satu Mare au descoperit și indisponibilizat un autoturism căutat de autoritățile belgiene. Ieri...

FOTO INCREDIBIL. NESIMȚIREA ANULUI. Cum poți parca în acest hal?

Am văzut de-a lungul timpului extrem de multe parcări nesimțite, dar ceea ce se vede în această imagine parcă le întrece pe toate. Această...