More  A XV-a ediţie a campaniei naţionale Săptămâna Prevenirii Criminalităţii, la final

  Marţi, 4 iunie a.c., în cadrul celei de a XV-a ediţie a campaniei naţionale Săptămâna Prevenirii Criminalităţii, a fost organizată la sediul Taberelor Şcolare o masă rotundă dedicată prevenirii violenţei împotriva femeilor, în general, şi a violenţei în familie, în special. Evenimentul a marcat finalizarea unei campanii locale, ,,Violenţa Invizibilă” începută în urmă cu 6 luni în judeţul nostru. Au fost prezenţi şi au luat cuvântul la eveniment reprezentanţi ai Poliţiei – instituţie iniţiatoare a proiectului, ai instituţiilor partenere, voluntari ai GR.AB.-GRupul de suport pentru femei ABuzate, jurnalişti.

  Peste 1500 de tineri din 10 licee sătmărene dar şi din centrele de plasament sau alte instituţii destinate tinerilor în dificultate au fost informaţi în perioada campaniei. Specialişti din cadrul Poliţiei, Spitalului Judeţean, DGASPC dar şi parteneri privaţi au contribuit la transmiterea unor mesaje pentru tineri.

  Violenţa nu este normală şi nu trebuie tolerată doar pentru că ,,se practică” şi în alte familii; există soluţii în comunitate pentru victimele violenţei; situaţiile de abuz trebuie cunoscute şi raportate; tăcerea victimelor încurajează agresorii; sunt doar câteva dintre ideile promovate în cadrul campaniei. S-a insistat foarte mult în această perioadă asupra formelor ascunse ale violenţei asupra femeilor, mai puţin cunoscute şi recunoscute ca atare, cum sunt violenţa sexuală, economică sau cea spirituală, subliniindu-se pe parcursul a zeci de întâlniri importanţa respectării drepturilor şi libertăţilor celorlalţi şi a partenerilor de cuplu, cu atât mai mult. Abordarea problematicii violenţei asupra femeii a fost variată, de la aspecte legale, psihologice şi până la aspecte legate de sănătatea sexuală, specialiştii din diverse ramuri aducându-şi contribuţia la înţelegerea fenomenului şi la prevenirea situaţiilor de abuz prin reducerea vulnerabilităţilor individuale şi sociale.

  Campania a ajuns în liceele: Colegiul Naţional Mihai Eminescu,Colegiul Naţional Ioan Slavici, Liceul German Johann Ettinger, Liceul Tehnologic George Bariţiu din Livada, Liceul Ortodox Nicolae Steinhardt, Liceul Economic Gh. Dragoş, Colegiul Tehnic Elisa Zamfirescu, Liceul Tehnologic Ioniţă G. Andron- Negreşti Oaş, Colegiul Naţional Kolcsey Ferenc, Liceul Tehnologic George Emil Palade.

  Totodată au fost organizate întâlniri cu tinerii din sistemul de protecţie socială la sediul DGASPC, precum şi în centrele de plasament din Halmeu, Hurezu Mare şi Răteşti. Centrul pentru tineri în dificultate Fara Foyer a fost, de asemenea, implicat în organizarea unor activităţi preventive pentru beneficiari acestuia. O categorie aparte a fost aceea a viitorilor asistenţi medicali. Şcoala Postliceală Kolcsey Ferenc a permis specialiştilor campaniei să pregătească elevii pentru situaţiile de abuz cu care se vor întâlni în cariera lor profesională ori personală şi să ştie să acorde sprijinul potrivit în astfel de situaţii.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE