More

    Crește numărul tinerilor sătmăreni ce consumă ”etnobotanice”!

    Tot mai mulți tineri sătmăreni sunt identificați consumând substanțe etnobotanice. De unde credeți că le achiziționeaza?

    Biroul de Combatere a Criminalității Organizate – BCCO SM este instituția abilitată să furnizeze informații privind traficul de substanțe stupefiante (tipuri de substanțe traficate, locuri, proveniență).
    Care este situația în acest moment in Satu Mare, crește numărul tinerilor aflați în acestă situație?

    Datele statistice existente la nivelul centrului arată că numărul tinerilor care consumă substanțe noi psihoactive NSP („etnobotanice”) este în creștere. Lunar, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare raportează 2-3 cazuri de intoxicație cu NSP.

    Ce măsuri se iau pentru a stopa acest fenomen?
    Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog are ca atribuții oferirea serviciilor de asistență medicală, psihologică și socială, care sunt oferite la cererea persoanelor consumatoare sau a aparținătorilor şi la cererea instanțelor de judecată /procurorilor.

    Pe lângă serviciile de asistență, CPECA Satu Mare derulează o serie de campanii și proiecte de informare, sensibilizare a tinerilor cu privire la riscurile asociate consumului de NSP, proiecte de educare pentru adoptarea unor comportamente sănătoase.

     


    Ce se întâmplă cu acești tineri care sunt găsiți pe stradă în astfel de situații?

    Tinerii descoperiți în astfel de situații ajung de cele mai multe ori în unitățile spitalicești / urgențe pentru a se gestiona complicațiile ce rezultă din intoxicația cu NSP.

    În baza protocolului de colaborare, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare direcționează cazurile de intoxicație cu NSP spre Centrul de prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare, pentru a fi informate și incluse/direcționate spre servicii specializate de asistență a consumatorilor de droguri.

    Dacă persoanele identificate pe stradă sub influența consumului de NSP sunt minore, atunci se sesizează și Direcția Generală de Asistență Socială pentru Protecția Copilului pentru a fi întreprinse măsurile care se impun.

    Ce recomandări faceți părinților de adolescenți care se confruntă cu aceste situații?
    – Să ia măsuri imediate în momentul în care observă schimbări în comportamentul copiilor sau au aflat că deja au început consumul.
    – Să apeleze la servicii specializate de asistență pentru persoanelor consumatoare de droguri.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE