More  FOTOGALERIE. Eroii Neamului, cinstiți cum se cuvine la Ardud

  La toate monumentele existente în județul Satu Mare ridicate în cinstea celor care și-au jertfit viața pe câmpul de bătălie pentru apărarea țării au avut loc astăzi o serie de manifestări dedicate comemorării Eroilor Neamului. De departe, cel mai de amploare eveniment dedicat Eroilor neamului în județul Satu mare a fost organizat la Ardud, mai precis la Gerăușa. În prezența oficialităților județene și locale, dar și a unor invitați din alte județe, la Monumentul Ostașilor Români din Gerăușa a fost dezvelită și sfințită o placă comemorativă a eroilor căzuți în perioada 20 – 22 octombrie 1944 în orașul Ardud.

  La manifestarea de la Gerăușa au fost prezenți, printre alții, vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Rus, primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, protopopul ortodox de Carei, Florian Mocan, președintele Asociației ”Uniți pentru Satu Mare”, Dan Șuta, președintele Asociației ”Codrenii”, Ionel Costescu, președintele Societății Culturale ”Avram Iancu”, Mircea Dobra, protopopul de Caracal, Mihai Vânătoru, membra de onoare a Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Doina Lulescu, nepotul eroului Ion Ciobanu, înmormântat la Gerăușa, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” Olt, col (r) Victor Epure, și alții. cadre militare active și în rezervă, consilieri locali, invitați, sau simpli cetățeni.

  Manifestarea de la Gerăușa a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României de către fanfara dirijată de Mircea Câcu. În continuare, interpretul Petrică Mureșan a prezentat un scurt program artistic dedicat eroilor neamului.
  A urmat dezvelirea efectivă a plăcii comemorative pe care este trecut numele tuturor celor 53 de eroi cunoscuți care au căzut per câmpul de luptă pentru apărarea patriei în bătăliile duse la Ardud, Gerăușa, Baba Novac sau Mădăras.

  Apoi, un sobor de preoți coordonat de protopopul de Caracal, Mihai Vânătoru, de protopopul de Carei, Florina Mocan, printre care s-a aflat și preotul Viorel Pașca, a oficiat slujba de sfințire a acestei plăci comemorative. De asemenea, a fost ridicat și un parastas de pomenire a eroilor neamului decedați la Ardud și împrejurimi.

  Primul care a luat cuvântul a fost primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, care a omagiat jerfa eroilor căzuți pe câmpul de luptă din jurul orașului.

  ”Conform datelor istorice în mijlocul bătăliilor purtate în jurul Ardudului, Gerăușii, Baba Novacului și Mădărasului au murit soldați români din diferite arme. Odată cu încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, societatea românească în semn de cinstire a ridicat diferite monumente pentru a omagia jertfa acestor oameni. Noi, cei de astăzi, dorim să cinstim la rândul nostru această jertfă și să aducem elogiu celor căzuți pe câmpurile de luptă la monumentele ridicate de înaintașii noștri în orașul Ardud.

  Să fim mândri că suntem români și să ridicăm puțin fruntea plecată sub povara greutăților și a umilințelor îndurate. Azi, mai mult ca oricând. facem pomenirea tuturor eroilor, ostașilor și lucrătorilor români din toate timpurile și toate locurile care au fost uciși pe câmpurile de luptă, în lagăre pentru apărarea portului și a credinței strămoșești pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român. Sunt 53 de eroi cunoscuți care au căzut și sunt înmormântați aici la Gerăușa. Cu această ocazie am și identificat numele lor și l-am scris pe această placă comemorativă pusă pe monumentul aflat aici în centru satului Gerăușa. Pe lângă acești 53 de eroi sunt și 16 eroii necunoscuți. Și tot aici, în Cimitirul Eroilor din Gerăușa mai dorm somnul alături și foștii inamici ai soldaților noștri soldați germani față de care avem grijă ca și mormintele lor să fie păstrate în bune condiții”, a spus, în cuvântul său, primarul Ovidiu Duma.

  Rând pe rând, au mai luat cuvântul Dan Șuta, președintele Asociației ”Uniți pentru Satu Mare”, președintele Asociației ”Codrenii”, Ionel Costescu, protopopul de Caracal, Mihai Vânătoru, membra de onoare a Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Doina Lulescu, nepotul eroului Ion Ciobanu, înmormântat la Gerăușa, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” Olt, col (r) Victor Epure, și alții.

  La finalul Ceremoniei au fost depuse coroane și jerbe de flori.

  Tot azi, au mai fost depuse coroane de flori și s-au oficiat Te-Deum-uri și la monumentele eroilor din Mădăras, Baba Novac și Ardud.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE