Papa Francisc – pe pământ românesc!

Nu adaug prezentări şi repere biografice ale Sfântului Părinte, în afara de faptul că de la vârsta de 16 ani trăieşte doar cu un plămân. Dacă Ioan Paul al II-lea, cu 20 de ani în urmă, a promis că se va reveni în România, iată că Papa Francisc a dus la îndeplinire promisiunea antecesorului său.

Papa rămâne un demnitar de înalt rang. A fost primit peste tot nu numai de catolici, ci şi de ortodocşi, cu aplauze şi aclamaţii. Bisericile, cele două biserici, şi-au împrumutat multe, văzându-se un program realizat cu deschidere ortodoxă pentru cel mai important prelat creştin.

Am fost mereu între oameni în cele trei zile (31 mai – 2 iunie) în care Papa Francisc a cunoscut atâta mulţime de credincioşi. Iată ce am reţinut de la sătmăreni:

– A fost şi rămâne o vizită foarte importantă şi influenţa ei este importantă pentru Europa.

– Desigur, vizita a fost aprobată şi de Sfântul Sinod.

– A fost o vizită atipică, de 3 zile cu 4 puncte de vizitare.

– Absolut toţi participanţii şi privitorii au fost sub impactul liniştei aduse de Papă, iar politicienii au fost la unison, au simţit bucuria evanghelică emoţionantă.

– Papa, când vorbeşte, se uită în ochii celui cu care vorbeşte, nu gesticulează. Predica i-a fost punctul culminant al Sf. Liturghii.

– S-a văzut că măreaţa Catedrală “Mântuirea Neamului” este o mândrie a României!

– Mesajul principal transmis de Papa Francisc “Să mergem împreună!” este important, deşi este atât de subtil, adresându-se tuturor europenilor pentru un succes al Uniunii Europene.

– Au existat momente unice, cum a fost rugăciunea “Tatăl nostru” în două limbi – puncte de comunicare în care cele două biserici şi-au dat mâna, cu mesaje de îndemn spre unitate, linişte, iertare şi rugăciune!
– Sfântul Părinte a fost primit peste tot ca un frate!

– Şefii ţării s-au comportat la înălţime, altfel, s-au salutat cordial, chiar au fost simpatici!

– Papa este iubit de români, indiferent de confesiuni!

– Rugăciunea “Tatăl nostru” sună bine în toate limbile, dar italiana are o sonoritate provenită din cuvinte terminate în vocale.

– Papa Francisc este un lider de nivel mondial şi reprezintă o instituţie de peste 1,5 miliarde de credincioşi.

– Vizita Papei intră în istorie, un reprezentant al ortodoxiei – PreaFericitul Daniel şi unul al catolicismului – Papa Francisc, s-au rugat împreună şi s-au respectat! Papa Francisc pe marginea Rugăciunii “Tatăl nostru” a realizat un minunat poem în proză, dând explicaţii fiecărui vers în parte! A fost ceva înălţător! Am văzut ce înseamnă frăţia – lucru ce ne uneşte!

– Papa Francisc este urmaşul celor 277 de papi, iar discursul lui duce la puterea de a ierta, un discurs cu ruga adresată lui Dumnezeu de a ne ajuta, ruga de a creşte puterea credinţei în sufletul poporului român, pe care-l imploră să se roage şi pentru el!

– Papa e convins că evoluţia lumii e dictată de puterea banului. El este un lider mondial ce vine din America Latină cu ideea: „Dacă Dumnezeu ne îngrijeşte, trebuie să ştim să-i răspundem!”.

– Ştie bine că cei peste 4 milioane de români plecaţi sunt patrioţi!

– Papa rămâne un om modest, unic, deştept, iar în discursuri nu este negativ, totul duce la iubire şi ajutor! Papa este absolvent de psihologie, a fost şi profesor de literatură, i-a plăcut Dostoievski!

– La Iaşi l-au întâmpinat 150.000 de oameni, iar la Blaj 120.000. A folosit la Iaşi, în discurs, versuri din Eminescu. Din mesajele sale apare ajutorul pentru săraci, generozitatea, condamnarea celor care agonisesc, dorinţa de unitate. El ştie că, în Europa, românii formează un popor foarte religios.

– Drumul până la Palatul Culturii din Iaşi a fost plin de pelerini din Ucraina, Polonia, Ungaria, Rusia, Chişinău, Italia.

– Nu ştim cu e zâmbetul dumnezeiesc, dar cred că al Papei seamănă cu el.

– A iscat discuţii şi invidii cu prelaţii catolici spunând: “Cine sunt eu ca să-i judec pe cei care nu se încadrează în normele vieţii obişnuite?”.

– N-a uitat să-i felicite pe copii de ziua lor!

– A menţionat că “oamenii răi fac duşmănie, discordie şi distanţare între semeni!”

– A adus aminte celor mici: “Când creşti să nu uiţi de mamă, de tată, de bunici! Toţi înflorim când ne simţim iubiţi!”

– Îi va avea în minte pe cei 7 episcopi martiri beatificaţi.

– Am învăţat din vocea lui blândă că oamenii pot fi mai buni, mai toleranţi!

Interesant, peste tot unde a fost a apărut soarele, deşi a fost o perioadă cu ploi şi furtuni! E ceva!

Nu cred că există un român, care a fost aproape de Papa Francisc sau l-a urmărit la televizor, să nu-i poarte simpatie şi respect, dorindu-i sănătate şi succese în nobila misie pe care o are, îndemnându-ne “Să mergem împreună!”.

Teodor Curpaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

A început procesul de evaluare a produselor sătmărene

Cât de importantă este asocierea și înregistarea producătorilor sătmăreni? Cu siguranță că v-ați pus această întrebare tot mai des în ultima perioadă. După o...

Aproape 40 de permise suspendate în week-end de polițiștii sătmăreni

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au desfășurat în perioada 22 - 24 mai a.c., activități de menținere a unui climat...

Polițistul “zburător”, în continuare în Vama Petea

Polițistul de frontieră prins lângă un apartament în care au fost depistate culturi de canabis după inițial fusese în acel apartament dar a sărit...

DEICIZIE. Orașele și comunele unde poți CIRCULA LIBER, fără DECLARAȚIE. Sunt două ZONE METROPOLITANE

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare a adoptat astăzi Hotărârea nr. 18 din 25.05.2020 privind unitățile administrativ-teritoriale încadrate în zonele metropolitane Satu...

Proiectul ROSE, Școala – esența viitorului, la Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși”

Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” din Satu Mare desfășoară în al treilea an școlar consecutiv proiectul R.O.S.E. intitulat ”Școala –esența viitorului”. Proiectul a fost depus...